My Nuffy

Friday, December 16, 2011

BETAPA HEBATNYA DUGAAN-MU YA ALLAH

MACAM BATU BESAR MENGHEMPAP KEPALA RASANYA BILA DAPAT TAU BUAH PINGGANG MAK DAH ROSAK! TAK TERKATA RASANYA... RUPANYA SAKIT-SAKIT YANG DIALAMINYA SELAMA NI ADA KAITAN DENGAN BUAH PINGGANG DIA... ADAKAH DISEBABKAN KEMALANGAN DULU TU? ENTAHLA... TAK TAU APA NAK PIKIR SEKARANG NI.... 

SAAT SAYA MENULIS SEKARANG NI PUN AIR MATA SAYA DAH MULA BERGENANG... SEBAK RASANYA... TAK TERTAHAN... YA ALLAH HEBAT SUNGGUH DUGAAN-MU YA ALLAH...

PATUTLA SAYA RASA SEMACAM JE HARI NI... DARIPADA PAGI TADI KEPALA SAYA SAKIT... BERPUSING-PUSING RASANYA... AISY PULAK MERAGAM SEPANJANG HARI... BALIK RUMAH MAK SEKEJAP NAK AMBIK PAMPERS... LANGSUNG TAK MAU BERENGGANG... MENANGIS BILA SAYA JAUH DARI DIA... BUAT SAYA BERTAMBAH PUSING...

MUNGKIN ADA HIKMAHNYA ATAS SEMUA YANG BERLAKU... SAYA DAH TAK BOLEH NAK HARAPKAN MAK UNTUK JAGA AISY LAGI... AISY DAH SEMAKIN LASAK DAN NAKAL. KALAU APA-APA JADI PADA MAK, SAYA YANG AKAN MENYESAL NANTI... TAK KISAHLA... DAH LAMA PUN SAYA FIKIR NAK HANTAR AISY PADA  PENGASUH CUMA MASIH BELUM ADA KEYAKINAN LAGI YANG ORANG TU BOLEH JAGA DAN IKUT PANDUAN YANG SAYA BERIKAN NANTI. MACAM MAK, WALAUPUN USIA MAK DAH HAMPIR 70 TAHUN TAPI MAK BERFIKIRAN MODEN... MAK BOLEH TERIMA AISY MINUM SUSU BADAN YANG DIPERAH... PANASKAN SUSU DENGAN WARMER... AISY PAKAI LAMPIN KAIN MODEN... MAK MEMANG THE BEST!

TAPI LEPAS NI SEMUA AKAN BERUBAH... TAK TAU LAGI MACAM MANA KEADAAN MAK SAMA ADA TERUK ATAU TAK... LEPAS NI MAK KENA BUAT DIALISIS ATAU TAK... JADUAL SAYA AKAN BERPUSING 360 DARJAH! TONGGANG TERBALIK... MAK, MAK MENTUA, ABI, AISY... KALAULAH BADAN SAYA NI BOLEH DIBAHAGIKAN EMPAT... 

BUAT MASA NI SAYA BELUM DAPAT BERFIKIR DENGAN TENANG LAGI... CUMA BOLEH MENANTI KEPULANGAN MAK DENGAN SABAR... TAK SABAR NAK PELUK MAK... NAK CIUM MAK... 

SAYA TAK MINTAX SIMPATI... CUKUPLAH SEKADAR PEMBACA BELOG KDGUNGU NI DAPAT MENDOAKAN KESEJAHTERAAN DAN KESIHATAN MAK SAYA BERTAMBAH BAIK... AMIN.

SALAM SAYANG,

~MAMARIZQIN~




Thursday, December 15, 2011

TANGAN vs MESIN PAM.

Assalamualaikum,

Lately jarang dapat nak update belog ni. Salah satu sebab adalah 'penyakit M'. Hari ni je macam semangat sikit nak mengupdate. Selasa lepas me and my opismate ade menyertai BENGKEL PENYUSUAN IBU BEKERJAYA anjuran MAINS yang telah diadakan di Dewan Masjid Negeri, Seremban. Alhamdulillah banyak info yang telah kami dapat kat sana. MAINS telah menjemput PN KAMARIAH dan DR NING dari SUSUIBU.COM untuk memberi penerangan.

So hari ni nak share sikitlah pasal penyusuan susu ibu ni tentang cara memerah susu guna tangan vs guna mesin pam. Yang mana satu pilihan anda?




sumber : google


Teknik Marmet adalah satu cara pengeluaran susu ibu menggunakan tangan semata-mata; tanpa menggunakan sebarang alatan lain terutamanya pam.

Sekiranya teknik ini diamalkan dengan cara yang betul, kadar pengosongan kilang susu adalah jauh lebih baik daripada menggunakan pam. Ini kerana, kita lebih mengenali tubuh badan kita sendiri dan tahu di mana kunci atau pun aliran khusus yang perlu diperah.

Di samping itu, Teknik Marmet ini juga sebenarnya mampu menghasilkan lebih banyak pengeluaran susu berbanding menggunakan bantuan pam. Mengapa ini berlaku? Ini kerana, apabila kita menggunakan tangan, maka berlakulah 'sentuhan kulit ke kulit' yang mana mampu merangsang penghasilan susu. Seterusnya membantu kita mendapat lebih banyak bilangan 'let down reflex' iaitu situasi di mana susu memancut keluar dengan kadar yang banyak dan laju tanpa perlu usaha yang banyak. Pada waktu ini, payudara kita akan mengalami rasa yang agak berdenyut dan membengkak.

Berbanding dengan pam yang semestinya berunsurkan plastik ataupun getah, menyebabkan tubuh badan kita tidak bertindak balas dengan sewajarnya bagi menghasilkan susu. Paling penting, Teknik Marmet tidak cerewet dan mudah diuruskan kerana ia hanya memerlukan tangan untuk memerah
 
-credit-

 


Untuk mesin pam pulak ada pelbagai jenis pam yang boleh anda cuba. Ada pam manual and ada pam elektrik/guna bateri. Jenama pun ada macam-macam jugak. Ada dengan dengan idak je bugetnye...hehe. Untuk saya, saya pilih MEDELA FREESTLYE. MEMANG BEST! Even saya cuma beli yang 2nd je. Alhamdulillah dah dekat 3 bulan pakai Medela Freestyle ni puas hatilah. Ia menyempurnakan misi penyusuan saya tapi jangan risau, takder medela pun boleh berjaya jugak ye. Yang penting USAHA tangga KEJAYAAN!

Antara kedua-duanya saya lebih memilih untuk guna pam atas faktor-faktor tertentu. Diantaranya ialah :

1) keadaan persekitaran di pejabat (bos dah tarik balik kemudahan bilik mengepam kami... KEJAM!). Terpaksa mengepam kat meja masing-masing dengan staff lelaki yang berkeliaran termasuklah BOS LELAKI kami. Baru sekejap tadi cuba nak mengepam guna tangan tapi kurang berjaya. Tak pasti apa punca sebenarnya...

2) Boleh buat kerja sambil mengepam. Memang tak digalakkan sebenarnya sebab waktu mengepam kalau boleh kita mesti dalam keadaan rileks. Tak boleh stress2 tapi bila time nak pam time kerja tu memang stress. Takley nak buat apelah... Kejap bos panggil... kejap buat itu.. kejap buat ini...

3) MUDAH dan JIMAT MASA! tak dinafikan guna tangan lebih mudah daripada mesin pam sebab tak perlu bawak apa-apa alat tapi bagi saya dan yang lain-lain yang mempunyai kekangan masa... Mesin pam adalah yang TEMAN TERBAIK saya buat setakat ni. Sejujurnya, saya ambil masa sikit bila memerah guna tangan ni. Kalau orang lain senang2 nak dapat 4-5oz tak sampai 5 minit, saya pulak ambik masa sekurang-kurangnya 30-60 minit untuk 1 sesi.

Selebihnya anda boleh tambah sendiri kenapa anda perlu guna mesin pam. 

Saya kagum dengan dr Ning dari SUSUIBU.COM yang dah beranak 4 (tapi slim macam anak dara) hanya memerah menggunakan tangan SAHAJA. WOW! 

Apa pun pilihan terletak di tangan anda... Yang penting ikut pada buget. Tak perlu susah hati kalau tak dapat beli Medela... guna tangan pun boleh. 






Tuesday, December 6, 2011

Vitamin Bukan Untuk Banyakkan Susuibu

Tuntutan cara hidup hari ini menyebabkan ramai para isteri yang bergelar ibu juga turut bekerja demi menampung perbelanjaan dan keperluan keluarga.

Memandangkan bila seseorang isteri itu bekerja maka secara langsung si ibu [ bagi yang bergelar ibu dan mempunyai matlamat menyusukan anaknya] akan mempunyai banyak tanggungjawab yang harus dipikul. Isteri itu perlu melakukan tugas rutin rumahtangga selain menunaikan tanggungjawab sebagai seorang ibu dan seorang isteri. Bukan semudah yang disangka.

Bagi yang mampu menjaga amalan pemakanannya dan mampu menyediakan makanan harian mengikut pyramid makanan, alhamdulillah tahniah kerana anda melangkah satu kehidupan yang sihat dan sejahtera. Bagaimana bagi kita yang tidak mampu mengikut saranan dalam pyramid makanan?
Pengambilan makanan tambahan hanyalah sabagai satu option bukan satu kemestian. Balik kepada apa yang anda mahukan.


Vitamin bukan berfungsi untuk membanyakkan susu. Ia lebih kepada kesihatan badan ibu secara fizikal dan mental. Ibu yang bekerja perlu sihat dan bergerak aktif  selain emosi yang sihat dan sentiasa bersemangat menjalani kehidupan seharian. Maka jangan salah faham atas keperluan vitamin ini pada individu yang mengambilnya. Hakikatnya vitamin itu TIDAK MEMBANYAKKAN SUSUIBU.


Kita perlu tahu konsep asas penyusuan ialah : Lebih kerap paydara dikosongkan maka lebih banyak susu yang dihasilkan dengan syarat :
1.    si ibu sihat dan menjaga pemakanannya
2.    si ibu memastikan pengambilan air secukupnya demi menggantikan cecair yang keluar untuk menghasilkan susuibu.
3.    Si ibu tenang , emosinya stabil dan BEBAS dari sebarang tekanan dalaman atau luaran [ keluarga atau pejabat]
4.    Elakkan berdiet kerana ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalori.

Kita juga perlu tahu komposisi nutrient utama dalam susuibu ialah protein, diikuti kalsium dan vitamin serta zat galian lain. Maka si ibu disarankan memastikan pengambilan protein serta kalsium yang mencukupi  disamping vitamin dan galian lain demi membantu penghasilan susuibu dengan lebih lancar. Keperluan protein dan kalsium yang mencukupi memang benar-benar membantu melancarkan penghasilan susuibu. Lagi banyak yang diperah maka lebih banyak yang akan dihasilkan terutama apabila penghasilan susuibu sangat lancar.

Tidak dinafikan pengambilan supplement tertentu akan menyebabkan si ibu merasa payudara cepat penuh dan ada juga yang melalui bengkak susu seperti dalam pantang walau anak sudah melebihi 6 bulan menyusu. Namun tetap kena berpegang prinsip asas penyusuan.


Pengalaman saya menyusu dua anak dengan jayanya melebihi 2 tahun setengah setiap orang adalah kerana saya pastikan 4 perkara di atas di titikberatkan.


Bagi anda yang ada kekangan menyediakan makanan mengikut pyramid makanan, boleh cuba mengambil makanan tambahan demi menjayakan penyusuan namun perlu diingat, konsep asas penyusuan perlu diutamakan. Sekali lagi saya ingatkan VITAMIN TIDAK BANYAKKAN SUSU.

Apa Fungsi Vitamin bagi Ibu Menyusu?

Vitamin hanya membantu ibu kekal sihat, bertenaga, aktif, mood yang sihat, bebas dari sebarang tekanan. Vitamin ini secara langsung memperkayakan nutrisi yang terdapat dalam susuibu. Bila ibu sihat dan bebas dari tekanan maka secara langsung membantu menjayakan penyusuan.

Apabila anda membuat belian apa2 produk yang diberi jaminan selamat untuk menjayakan penyusuan, pastikan anda dapat khidmat nasihat pengedar kerana harga yang anda bayar sudah termasuk dengan harga konsultasi.

CREDIT : ANAKKU WIRAKU.






Friday, December 2, 2011

Berperang Dengan Sembelit dan Buasir.

-Ini kisah benar-
Saya mula kena sembelit dan buasir since umur saya 20 tahun... Lebih kurang macam tulah... Mungkin disebabkan saya kurang ambil makanan berserat dan kurang minum air. Kalau dah masuk toilet, kadang-kadang boleh jadi selalu jugak cecah 1 jam sampai mak saya naik pelik + risau. 
Bila uk2(bahasa suami saya), uk2 saya keras giler! Nak keluar tu punyalah sakitnya macam nak terberanak rasanya. Tu sebab jugaklah selalu keluar darah. Bukan sikit! Dah macam darah haid dah saya tengok! Sampai ada ketikanya saya jadi pitam dibuatnya. Pernah dulu mak saya paksa saya makan pisang muda yang dibakar. Eloklah sekejap tapi lepas tu macam tu jugak balik. 
Masa mengandung pun macam tu jugak tapi kali ni banyak minum air dan makan buah-buahan sebab takut teran uk2 lain pulak yang keluar nanti. Hehe. Tapi kadang-kadang tak berkesan jugak. Tak tau dah ape nak buat lagi mase tu. Redha jelah. Duduk dalam jamban macam nak berperang dah rasanya.
Lepas mula-mula bersalin dulu, nurse bagi saya makan ubat untuk lembutkan uk2 tapi tak uk2 pun. Bila nurse tanya saya bohong cakap saya dah uk2.Hehe. Bila dah balik rumah, saya mintax suami saya belikan saya pil untuk lembutkan uk2. Ubat tulah tempat saya bergantung dalam sebulan macam tu. 
Kemudian saya berkenalan dengan trial pack set B Shaklee. Alhamdulillah semuanya lancar. Seingat saya, masa saya makan set tu uk2 saya keluar macam biasa. Takderla keras sangat ke hape... Terus ambik full set pulak + beberapa jenis suppliment lagi termasuklah ostematrix + lecithin. Tapi saya ni kadang-kadang 'cendeke' . Kejap makan, kejap kang dah terlupa. Minum air sikit. 
Macam baru-baru ni... Akibatnya, saya uk2 keras + berdarah lagi! Saya pun jadi ngeri bila tengok. Takut punya pasal, terus makan balik oste + lecithin macam biase. Alhamdulillah uk2 jadi lembut semula dan tak menyakitkan lagi. Cuma darah masih keluar jelah sebab mungkin luka tak elok lagi kat tempat tu kan... 
Ni pun dah culas balik nak makan vitamin ~ terlupa bawak sebenarnya. Lalalala~ But i'll make sure mesti makan atleast 3 bj lecithin + Oste setiap hari. So uk2 pun smooth jer.. haha.
Kat bawah ni pun ader testimoni pasal buasir ni :





Tips Untuk Elak Anak Selalu Demam.

 Tips untuk elak anak senang sakit dan demam.

Saya nak kongsikan beberapa tips yang mudah-mudahan boleh dimanfaatkan 
bersama demi memastikan anak sihat, cergas dan sejahtera selalu :

1. Pastikan anak konsisten minum air kosong.
 
Betapa pentingnya air telah dibuktikan apabila muka bumi kita dikelilingi dengan 
lautan ALLAH yang sangat luas. Maka pentingnya air kepada badan kita. Untuk 
memastikan anak ... kita suka minum air, salah satunya cara ialah menyediakan 
air kosong di dalam cawan atau botol minuman kegemaran si kecil. Itu yang saya 
amalkan di rumah. Setiap sebulan, saya akan menukar cawan minum anak-anak 
saya supaya mereka akan kerap minum apabila melihat cawan kegemaran mereka.


2. Sediakan air yang mengandungi pro biotik seperti yogurt ,vitagen dan jenis sepertinya.
Minuman ini bagus dalam membantu penghasilan bakteria baik di dalam usus 
dan ia membantu kelancaran proses pembuangan.


3. Pastikan ada buah-buahan dalam menu harian.
Ia wajib supaya mereka sentiasa mendapat hasiat vitamin C, serat dari 
buah-buahan kerana rata rata , anak-anak tidak gemar makan sayur. Pengambilan 
buah buahan membantu kelembapan kulit sentiasa terjaga dan ia juga membantu 
agar mereka tidak mengalami masalah sembelit.


4. Pastikan mereka mandi dua kali sehari atau 3 kali sehari apabila demam. 
Ini membantu agar badan tidak dehydrate selain membersihkan mereka dari 
kuman dan bakteria.


5. Berikan mereka minum air kelapa muda sekurang-kurangnya seminggu sekali 
walau hanya seteguk dua...ini kerana air kelapa bagus untuk proses detox...dan ia 
membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik.


6. Hantarkan sedekah pada anak-anak yatim atau golongan yang memerlukan, 
niatkan agar anak2 sejahtera, dipelihara dari sakit. Anak demam atau sakit 
berlarutan biasanya adalah teguran ALLAH atas rezeki yang kita ada tidak  
dikongsi kepada golongan yang memerlukan.

Cubalah amalkan...

Credit : Kak N

Misi Dan Azam 2O12!

Sekarang dah masuk Disember 2011... Masa berlalu begitu pantas kan! Bulan ni aisy dah nak masuk 7 bulan... asik tergolek gelantang je lagi kejenye... Hehe. Dalam kepala otak ni macam-macam perancangan yang aku nak buat. Cuma buget je belum dapat kelulusan daripada mesyuarat exco lagi. Ahak.


Tahun depan jugak aku dah ade misi aku tersendiri. NAK TURUNKAN BERAT BADAN! Now berat aku 56 kg... Misi aku nak turunkan atleast dalam 50 kgla. Tu kira berat badan ideal untuk aku yang tak berape nak tinggi ni..hehe. Target dalam masa 3 bulan. bermula Januari 2012 hingga Mac 2012 ni nanti. Kita tengok nanti ye berjaya ke tidak misi mustahil aku ni ahak! Wish me luck!




Thursday, December 1, 2011

FELTCRAFT PROJECT.

Hari ni tah mimpi ape tah tetibe je nak buat feltcraft. Padahal reti pun tak menjahit...- Asal

nak menjahit je kejenye ni? Huahuahua. Tengahari tadi terus usha Mas n Kak Earna keluar

pegi pekan nak beli barang2 feltcraft ni. Tulah yang sempat aku siapkan tadi ~ sebab cc n bos takdok! Lalalala~


The next project pulak nak buat android punya cases... Tapi Mas yang tolong jahitkan.

Biasalah ai kan budak baru belajar tapi lepas tu corak2 lain aku yang akan buat. So lepas ni
dah boleh ambik tempahanlah kot... Haha. Siap pun belum dah berangan nak ambik

tempahan... Haha.

Oklah kalau dah siap nanti ai tayang kat fb n belog okeh! Now nak mandi sebab sekejap

lagi nak hantar novel Ombak Rindu kat MIL..OR memang Best!



Saya mengaku... Saya memang...

Saya mengaku yang saya memang tak pandai menjahit! ~Adeh kenyataan yang pahit tapi HARUS untuk ku telan... ~

Tapi suamiku yang tercinta tu asik dok cabar suruh aku jahit kaki seluar kerja die... Ei tak paham eh? Orang cakap orang tak reti menjahitlah ucuk! Haha. Tapi pagi tadi entah macam mana entah tergerak plak hati ni nak jahit kaki seluar die lepas berminggu-minggu aku janji kosong je dengan beliau... Hehe. Terus masuk bilik mak ambil box menjahit. Lepas tu doklah bersila kat lantai mengadap benda tu... Punyalah tekun menjahit sampai anak pun aku biar tergolek-golek kat atas katil... Nasib baik die tak pandai nak buat terjunan kuak lentang ke hape...

Bila incik suami keluar daripada toilet, die buat-buat terkejut plak tengok aku dok siok mengejekan kaki seluar die... 'Tengok sayang jahit macam mane?' - Konon nak kondemlah tu kot...Haha. Aku tunjuk kat incik suami terus die kate "WOWWWW" - Haha auta semata. incik suami cakap ' Ha reti pun jahit...' Terlupa pulak nak loyer buruk mase tu, konon nak cakap ' eleh sayang memang reti menjahit pun saje malas nak bagitau je nanti abi suruh sayang jahit macam-macam' Haha.

Tapi tadi tak sempat gak incik suami nak pakai seluar yang sudah kujahit itu sebab dah pukul 6.38 am. Incik suami harus ke pejabat. Nanti lewat... Almaklumlah nak hasil yang bagus kenalah buat plan-plan kan... Haha. Padahal tadi dok terkial-kial je nak menjahit pun...

So cabaran menjahit dah PASS! Terus berkobar-kobar nak belajar jahit baju dengan MIL pulak..Haha. Aderkah???! Tungguuuuu.....





Thursday, November 24, 2011

PARUT HILANG HATI PUN SENANG..:-)

CREDIT : YATI NAPI

Testimoni SET D + GLA (Puan Syafiza Othman) :

"Assalamualaikum.. Kak Yati.. Hari ni fiza nk bg testimoni..ehehe..

Alhamdulillah dh 25 hari Fiza mkn Set D + GLA ni.. Bersyukur sgt2.. Sebelum ni asyik jaga luaran je..Fiza mengalami parut pembawakan baby yang sangat teruk.. Muka jadi gatal2 dan meninggalkan parut yang sangat hodoh.. :(..Sebelum ni dh macam2 produk kecantikan dr yg murah sehinggakan... yang mahal tapi takde perubahan pun.. Segala treatment la apa la semua dah try tp x de perubahan yg habis duit je..

Fiza sangat2 bersyukur kepada Allah S.W.T kerana membuka pintu hati Fiza untuk mencuba vitamin Shaklee ni di saat Fiza hampir2 tak percaya pada segala macam produk kecantikan ni..Sebelum ni fiza ada jugak ambik Tab X..

Seminggu je makan SET D ni dh ada orang tanya Fiza.."Eh,pakai produk apa sekarang??" Nampak sgt kan muka Fiza sebelum ni sgt2 teruk.. Sedih sgt tau bila orang tanya mcm tu.. huhu..Raya Haji lepas family Fiza datang beraya di rumah Fiza.. Mak dan kakak pun tanya benda yang sama.. Ye la sebelum ni asyik tukar produk je.. Hubby pun cakap lps ni jangan tukar2 produk dh.. Makan vitamin je.. =) Sangat2 gembira dan bersyukur sangat2 kerana mendapat sokongan dari suami..

Alhamdulillah dgn disiplin dan minum air yang banyak Fiza dh nampak perubahan pada wajah Fiza.. suka sangat2.."See More
— with Syafiza Othman.

** BERMINAT UNTUK MENDAPATKAN SET INI? HUBUNGI SAYA DI 0194921944 ATAU EMAILKAN PERTANYAAN ANDA DI RIZQINSHOPPE@YAHOO.COM/KDGUNGU@GMAIL.COM. TQ.

Tuesday, November 22, 2011

Lirik Buat Abi ~ Sila Hayati...Hehe.


Kenapa cinta kita
Selalu saja diduga
Bagai ada tak merestu
Kita berdua bersatu
Atau mungkin kau dan aku
Ditakdir untuk berpisah
Walaupun melawan arus
Kita berdua bersatu

Seringkaliku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapiku tidak mahu
Cinta selain darimu
Jika denganmu salah
Kutak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah kutercalar
Walau dilanda badai
Kusanggup kerna ku mahu
Kita berdua bersatu
Jika denganmu kabur
Kutak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas
Walau dilanda ribut
Kusanggup kerna ku mahu
Kita berdua bersatu

credit to : lrik.biz





Tiba-tiba Rindu.




(gambar kekzam jer yang takdok)

Tiba-tiba teringat kat shiera.... Miss her so much... Kekzam + baby jugak..:-) Teringat zaman mude2 dulu... Giler2... Pegi mane2 same2... Susah senang sama-sama... Bila aku susah shiera dengan kekzamlah yang banyak tolong aku... Rindunya.... Tiba-tiba plak rase macam basah je kelopak mate ni... Masa berlalu begitu pantas... Aku pun dah jarang dapat jumpa dieorang... Bukan menyombong... Bukan dah lupa diri... Cuma keadaan tak mengizinkan... Mana mungkin aku melupakan jasa orang yang dah berbudi pada aku... Hanya doa sajalah yang dapat aku titipkan buat kalian di sana...


If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
http://www.elyricsworld.com/count_on_me_lyrics_bruno_mars.html
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you



Friday, November 11, 2011

KASIH SEORANG IBU HINGGA KE AKHIR HAYAT.

terbaca di himpunan cerita sedeh...

Kisah yg amat menyayat hati dan pastinya akan menyentuh naluri keibuan kita…bacalah.

Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...
CREDIT : JUAIMURAH

EMOSI : ADA HIKMAHNYA...

~Hanya orang yang takder perasaan + dengki + iri hati + busuk hati je yang takkan sayu + sedih tengok gambar ni~

Wordless_ Sampai ke tahap ini pun masih jugak ada yang BUSUK HATI lagi dengan kami sekeluarga... KENAPE? Arwah dah xder dah... Tak boleh ke cuba letakkan diri korang di tempat isteri arwah sekejap? Dahla baru kehilangan suami tercinta... MANUSIA-MANUSIA BUSUK HATI ni pulak tak habis-habis nak menyusahkan orang... YA ALLAH... Hanya kepada Engkau sajalah tempat kami mengadu...


Thursday, November 10, 2011

PENGAKUANKU.

Topik hari ni...

'Pengakuanku'

Hari ni saya nak mengaku beberapa perkara :

.
.
.
.
.
.
1) Semalam saya ambik RM 7 dalam akaun MAYBANK suami saya tanpa pengetahuan dia. Lupa nak bagitau. Huhu.

2) Dulu saya selalu skodeng FB ex friends saya. Bukan sebab nak rindu ke hape ye. Cuma nak tau life dieorang sekarang macam mana. Bahagia sangat dah ke dieorang sekarang ni...? Haha. Yang last aku tau, yang sorang tu dah kawen tapi sampai sekarang tak dapat anak lagi. Menjadi ker sumpahan aku dulu...??? Wah takutnya... Haha. Yang sorang lagi dah menjauh. Sampai sekarang masih lagi single kot + masih dengan tabiat yang lama. Hey bilala ko nak berubah...??? Tapi tu dulu... Sekarang life aku lebih tertumpu kepada suami dan anak aku dan aku tak mau hantu-hantu ni kacau hidup aku lagi. Syuhhh syuhhh... Go away...

3) Saya nampak berani tapi penakut sebenarnya...Hehe.

4) Saya tak suka BOS saya sebab... Dia buat partition + grill tingkap tanpa memikirkan keselamatan anak-anak buahnya. Kalau opis ni terbakar macam mana kami nak selamatkan diri...??? Lepas tu bila ada yang merokok dalam pejabat, kami yang merasa azab dan menerima akibatnya! Kesian pada yang peknen... Apelah bos ni...huhu.

5) Saya nak buat pengakuan.... Yang terakhir hari ni... 
.
.
.
.
SAYA CINTAKAN SUAMI SAYA MOHAMAD FAUZI ESA SEHINGGA AKHIR HAYAT SAYA... 

sekian terima kasih.
:-)






SUSU KAMBING + MADU LEBAH.

Susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak. Kementerian Kesihatan Malaysia menggariskan bahawa penyusuan susu ibu secara eksklusif (tanpa sebarang makanan tambahan lain atau susu lain) selama 6 bulan sebelum bayi diberi permulaan kepada makanan pejal pada usia 6 bulan.

Menjadi persoalan apabila bayi kecil diserang sakit seperti jaundis, selesema, cirit birit dan sebagainya. Ramai yang menyarankan agar bayi diberi susu kambing sebagai penawar jaundis dan madu lebah sebagai penawar selesema.

Menurut kajian moden, susu kambing tidak sesuai untuk bayi di bawah usia 1 tahun kerana kandungan mineralnya yang tinggi. Begitu juga dengan madu lebah kerana mengandungi bakteria botulism yang boleh menyebabkan cirit-birit.

Namun, terdapat beberapa argument tentang ini kerana:

1) Susu kambing adalah minuman kegemaran Nabi dan dikatakan susu terbaik selepas susu ibu.
2) Madu lebah merupakan ramuan makanan yang disebut dalam al-Quran dan khasiatnya tidak terbanding.
Walau bagaimana pun, berbalik kepada yang asas… Anak manusia disyaratkan meminum susu, secara eksklusif selama 6 bulan. Ada sebab kenapa Allah menyarankan agar seorang anak disusukan dengan susu ibu selama usianya 2 tahun.
1) Nabi SAW dihantar ke desa untuk disusukan oleh ibu susuan, Halimatus-Saadiah, meskipun berlambak2 susu kambing ada di KOta Mekah.
2) Di India, pemberian madu kepada bayi baru lahir adalah penyebab utama kematian bayi di sana.




Kenapa bayi baru lahir tidak boleh diberi minum madu? Kerana perut bayi baru lahir hanyalah sebesar sudu teh. Kalau kita beri madu satu sudu, dah penuh perut dia. Mana nak masuk susu lagi? Kalaupun minum lagi tapi dah tepu madu dalam perut dia.

Walaupun madu tu bagus, tapi belum masanya seorang bayi diberi madu. Macam kita belajar membaca bukan terus baca eksaiklopedia, mula dengan kenal huruf, kenal perkataan… Masa mula perkenalkan makanan pejal kepada anak pun kita tak terus beri nasi. Kita mula dengan makanan separa pejal, bubur, puree, sebelum beri makanan pejal betul2.

Jadi bukan mengarut kalau kata bayi kecil tidak sesuai diberi madu dan makanan lain. Bukan gila kalau ada ibu yang tak berikan anaknya madu lebah makanan al-Quran, kerana bayinya terlalu kecil dan sesuai minum susu ibu sahaja.

Saya rasa kita tak perlu argue lagi tentang pemberian benda2 lain kepada bayi sebagaimana kita tak perlu argue seseorang tu nak beri bayinya susu ibu atau susu formula, sedangkan pemberian susu ibu jelas dinyatakan dalam al-Quran!

CREDIT TO MOMMY LYNA.


   




ENGLISH COTTON IN DA HOUSE.





PINK FLORAL


(AVAILABLE)


DARK FLORAL


(AVAILABLE)


PURPLE FLORAL


(AVAILABLE)
(AVAILABLE)


PINK BELACAN

(AVAILABLE)
(AVAILABLE)

** HARGA RM 85  SAHAJA TERMASUK POS + FREE GIFT.

KALAU BERMINAT BOLEH HUBUNGI SAYA O19-4921944 (SMS SAHAJA)





Bubur Buat Si Manja.

Aisy dah mula makan solid food semalam. Aku buatkan bubur nasi kosong. Dikisar sehalus mungkin... Then mintak mak aku tambahkan susu sikit. Berselera betul die makan kata mak akula... aku tak dapat tengok pun... Huhu. Alhamdulillah akhirnya aisy dah mula makan secara rasminya pada tanggal O9.11.11.

Ape pun stok susu yang aku bekalkan tetap habis...Hehe. Kuat betul anak mama ni minum susu ye. Balik semalam pun aisy masih nak df a.k.a mengopek dengan mamanya sampai mamanya nyaris-nyaris tak masuk opis sebab same-same terlelap atas katil...Haha.

So pagi ni nak cuba kelainan pulak... Nak buat bubur millet + susu untuk aisy!:-)


Millet a.k.a sekoi adalah bijirin seperti padi yang bijinya kecil-kecil bulat. Sekoi atau millet mengandungi karbohidrat yang tinggi, di samping protin dan lemak; yang baik untuk pertumbuhan. Hulled millet, atau sekoi yang dikupas adalah sama khasiatnya dengan beras perang, kerana ia adalah ‘whole grain’ yang mengandungi serat yang tinggi.

Hulled millet boleh dibeli dari mana-mana supermarket dan kedai runcit yang menjual bahan makanan organik. Saya beli di Tesco Seremban Jaya.

 Nak tau hasilnya? Tungguuuuuuu.....Hehe.




47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam

supplemen beracun..cuak tak?..kot2 lah ada makan2 mana2 produk berkaitan..yelah..sekarang ni supplemen melambak kat pasaran.... jom baca artikel berkaitan tajuk di atas dipetik dari berita harian


Idam nak cantik jadi gila

Oleh Faiza Zainudin

faiza@bharian.com.my

2010/08/15

47 produk mengandungi bahan beracun disenarai hitam

KUALA LUMPUR: Sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail, berkata kebanyakan pengeluar apabila mahu mendaftarkan produk mereka dengan kementerian, akan memberikan sampel yang mengandungi kandungan produk herba.Bagaimanapun, selepas mendapat kelulusan, secara sembunyi mereka mencampurkan produk itu dengan bahan memudaratkan bagi memberi kesan segera kepada pengguna, sebelum diedarkan di pasaran,” katanya kepada Berita Minggu.Katanya, ada pengguna

meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik, termasuk gila jika memakan campuran bahan berkenaan secara sesuka hati tanpa pengetahuan dan nasihat doktor.

Beliau berkata, syarikat pengeluar mendapat keuntungan berjuta-juta ringgit setiap bulan

berikutan permintaan yang tinggi daripada pengguna apabila melihat kesan segera apabila menggunakan produk itu.Antaranya ialah 12 produk pelangsing badan yang dicampur bahan aktif sibutramine untuk mengurangkan selera makan; 17 produk kosmetik dicampur bahan pemutih hydroquinone dan tretinoin serta 18 produk tradisional dicampur dengan steroid dan antihistamine. “Produk ini terkenal dan mendapat permintaan tinggi di pasaran, walaupun harganya mahal dengan pengeluar mencatat keuntungan jutaan ringgit setiap bulan.Mazlan yakin masih banyak produk sedemikian dijual di pasaran, walaupun pelbagai tindakan penguatkuasaan dilakukan termasuk merampas dan menggantung lesen syarikat pengeluar terbabit.Beliau berkata, produk itu banyak dijual di toko jamu, kedai ubat tradisional dan syarikat jualan langsung.“Produk beracun ini mudah dikenal pasti menerusi iklan dan tuntutan yang meragukan serta menarik perhatian,” katanya.




INFO

Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:

Kintop

Body Beaus

BMI-9 Xylimming Capsule

Senna Plus Capsule

Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:

Lami

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:

Obexlim

Slimax Coffee

Beaute Fit Body Contour

Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:

357 Nasal Spray

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:

Makjun Taufiq Dua Istimewa

Majun Dua Istimewa

Ginseng Jin Fui Wan

Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga

Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)

Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule

Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill

Makjun Syafiq 3 Istimewa

Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:

Air Ikan Haruan

Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:

Eriesya Spa Beauty Cream

Atika Beauty Renewal Cream

Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya

Ratna Sari Whitening Night Cream

Tia Amelia Krim Jeragat

Chantique Whitening Night Cream

RZAC White Pearl Cream

Nuriz Day and Night Cream

Elite Rias Er Cream

R&Z Whitening Night Cream

Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream

Pigmentation Recovery Complex

Zara Rejuvenation Cream

Natasya Krim Herba Gold

De Putih Night Cream

Produk tradisional berdaftar ada antihistamine

Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine

Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan

Qian Tong Dan

Raja Ubat Resdung

Coral Plus UA 350MG

kesimpulannya..jadilah penggguna yang bijak lagi berhemah... alah membeli menang memakai.. bukannye menang membeli tapi menyesal kemudian hari...
Berhati2 la memilih product. InsyaAllah SHAKLEE
Proven effective, proven save. Dah ada dipasaran lebi 50 tahun.

Credit: K Cery




Wednesday, November 9, 2011

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI.

Ayat yang biasa kita dengar. 
Tapi berapa ramai antara kita yang ambil peduli tentang maksudnya? Berapa ramai antara kita yang betul-betul menjaga kesihatan diri kita?

Darah tinggi
Kencing manis
Batu karang
barah
demam
batuk
selsema

"alah, insurans kan ade... ape guna ambil insurans mahal-mahal kalau tak boleh cover aku bila masuk hospital nanti?"

Macam mana pulak dengan anak-anak kita? Berapa kali dalam sebulan / setahun kita bawa anak kita ke klinik / hospital? Berapa banyak pulak yang kita dah belanjakan untuk merawat anak kita yang sakit / demam?

"alah biasalah budak-budak... selalu demam. "

Alhamdulillah aku nampak jalan pencegahan lebih awal... Untuk diri aku, suami dan anak... Mungkin ada yang menganggap apa yang cakap cumalah untuk melakukan produk yang aku jual. terpulang. Lain orang, lainlah pemikirannya tapi yang aku kesalkan bila ada mak bapak yang merungut sebab terpaksa ambil insurans yang tinggi untuk anak-anak tapi tak mahu ambil langkah pencegahan daripada awal untuk mengurangkan bebanannya. Pelik kan?

Tak aku nafikan insurans tu penting contoh untuk kemalangan etc tapi bukan semua orang yang berkemampuan. Yang berkemampuan silakanlah. Aku pun ada jugak menyimpan hasrat untuk ambil insurans untuk aisy tapi aku tak harap aku akan gunakan insurans tu untuk mengubati demam teruk / sakit teruknya. Setiap hari aku mohon biarlah aisy sentiasa sihat. Tak nak bergantung pada insurans semata.

kalau kita boleh belikan dia ( anak-anak kita ) mainan, burger, aiskrim etc takkanlah kita tak boleh belikan die walau sebotol vitamin?

kalau kita mampu menyediakan sepuluh jenis insurans untuk diri kita dan anak-anak kita, takkanlah kita tak mampu nak membeli walau sebotol vitamin sebagai makanan tambahan kita? 

Adat manusia, lebih memikirkan cara untuk mengubati daripada cara untuk mencegah.

Wallahualam.





Friday, November 4, 2011

Macam-Macam Dugaan ~ Tube Medela Swingku Dimasuki Susu.

Entah apalah nasib... dugaan datang bertimpa-timpa... Semalam tube medela swing kesayangan aku dimasuki susu! nasib baik cepat tersedar... Kalau tak sia-sia je masuk dalam body die habisla rosak...huhu. Dahla fs pun meragam sejak seminggu dua ni... Asal pam double jer mulalah yang sebelah kanan meragam... tumpahla, apelah...


Nasib baik boleh basuh... Fuh lega... Teringin jugak nak beli lagi satu tube untuk buat spare... Tapi kena tunggu buget daripada abi...hehe.
 Yang penting, Abi dah janji nak belanje makan korean food kat Melaka sebab berjaya dapatkan customer... Yahoooo! :-)
TQ kak earna kerana yakin dengan Shaklee...Hehe.

Yang lain bila lagi nak cuba? Hehe.

Berminat nak dapatkan set trial? boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ





No Ayaq Again???! How Dare Die!


Pagi semalam takde air... Pagi ni bangun pun takder air lagi! Aduhai... Daripada malam tadi air kecik jer kuarnya... Nasib baik sempat basuh kain... botol dan pam aisy jer tak sempat nak basuh lagi... Adeh, takkan nak angkut semua ke opis kot? 

Buget time hujan ni air melimpah ruah tapi non ado... huhu. Nasiblah kalau xdok air nak mandi nanti....Adeh! Nak buat aduan kat SAINSla...haha.






Thursday, November 3, 2011

Anak Demam? Macam mana ni?


Sebulan lepas lahir aisy memang kerap demam... Risau betul aku dibuatnye... Mungkinkah sebab campur bf + susu formula yang menyebabkan antibodinya tak kuat? Entahla... Orang cakap budak-budak biasalah selalu demam... Hmm...
Baru-baru ni aku diperkenalkan dengan BASIC-H. 

Apa kaitannya dengan anak demam?
Macam-macammmmm... Salah satu kegunaan BASIC-H ni adelah untuk meredakan panas badan/demam. Aku pernah cuba dan alhamdulillah walaupun aisy demam tapi cepat kebah. Setiapkali mandi aku akan mandikan die dengan BASIC-H ni... Untuk dewasa pun boleh guna jugak.


Selain tu BASIC-H ni jugak sesuai untuk baby yang ader masalah ruam dan kutu.


**kredit to all

Jika berminat untulk mendapatkannya, harganya ialah RM47 untuk WM dan RM69 bagi EM. Harga termasuk kos penghantaran. Boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ





Samseng Jalanan a.k.a Lori Hantu.


Cukup MENYAMPAH aku dengan LORI + Orang yang bawak lori tu sekali sebab hampir-hampir membuat aku eksiden! HAMPEH! 

Tengahari tadi punya hallah... Biasalah tengahari mesti aku balik nak hantar susu aisy... Sampai kat satu simpang ni ader sebuah kereta EXORA tiba-tiba keluar padahal die sepatutnya dah nampak aku dengan LORI HANTU tu memang tengah laju giler! Aku laju sebab LORI tu laju... Lepas tu macam sengaja je nak cucuk-cucuk bontot kereta wira tu... Kalau kereta aku berani nak acah-acah tapi lori ni BAHAYA sikit. 

Mungkin sebab dia nampak PEREMPUAN yang bawak so bolehlah nak diBULI sesuki hatinya. ~ Dah banyak kali dah berlaku... Bila nampak perempuan je yang bawak kereta, mulalah 'JANTAN a.k.a MACHO SANGATLAH KONON' ni takut-takutkan kita kaum wanita yang lemah tak berdaya ni...Huhu. TAK MACHO pun hokey!

Berbalik kisah aku tadi, nasib baiklah aku masih boleh kawal keadaan lagi. Cepat-cepat aku amik corner sikit sambil hon kereta EXORA hangswa tu. Kalau die tak mau ketepi jugak, dengan aku, dengan die sekali kena heret dek lori hantu tu. PADAN MUKA!

Tak habis kat situ jer... Lori tadi masih jugak laju mengejar dari belakang... Entah ape yang nak dikejarnya entah... Jangan sampai ade yang mati lepas ni sudah! Sampai kat satu kawasan ni dia masih jugak nak memotong kereta wira tapi tak lepas sebab ade motor. Cara dia memotong tu pun tersangat bahaya. HAbis semua diredahnya. Sampai kat traffic light tengok lori tu berhenti betul-betul depan aku... Kereta EXORA tadi pulak belakang kereta aku... Apelagi terus keluarkan kamera amik gambar belakang LORI HANTU ni. MOTIF? SAKIT HATI... NAK ANTA KAT JPJ... NAK NGADU BOLEH? HAHA.






Status! Perempuan lebih gemar memilih lelaki kaya?


Topik HOT FM lagi... Hehe. Almaklumlah sekarang ni pagi-pagi jer dah bukak HOT FM kuat-kuat sampai nak pecah gegendang telinga..

Topik hari ni... Perempuan lebih gemar memilih lelaki kaya? Betul ker? Hmm... Rasanya tak semua macam tu... Ramai jugak dikalangan kaum wanita sekarang tak kisah pun kalau lelaki tu tak kaya... Yang penting bertanggungjawab sudah...

Tapi tak dinafikan jugaklah DUIT tu penting! Takder duit boleh jadi gaduh laki bini. As me DUIT tu memang penting tapi LELAKI KAYA bukanlah kemestian! Kerana JODOH pertemuan di tangan TUHAN... TAKUT sebenarnya dengan lelaki kaya ni... my sister pernah ade lelaki kaya nak ngorat die tapi dia tak nak... Macam menolak tuah tapi dah JODOH die dengan abang ipar aku tu so berkahwinlah mereka. Now dah senang dah... Bila dia suruh aku cari JODOH macam die aku pulak tak mau... Sebab aku yakin ALLAh dah sediakan JODOH yang terbaik untuk aku... ABI.

Walaupun tak KAYA tapi alhamdulillah CUKUP. 

Sekian wassalam.






Target 5OO 0z !


Ini stok EBM aku dulu... Tak berape nak dululah... Baru jugak ni... Mase tu baru dapat setingkat jer... Tiap-tiap hari dok bukak peti ais belek EBM ni... Bilalah nak bertambah.... hati berkata-kata... Hari ni Alhamdulillah.... Dah bertambah lagi 1 tingkat! Wehuuuu!!!


Belum sempat nak kira lagi berape jumlah EBM yang aku dapat setakat ni... Target aku nak capai 5OO oz menjelang tahun baru 2O12 ni nanti! Bolehkah? Ahak. Insyaallah doakan aku ye... :-) Buat mase ni aku masih mengamalkan set B.


Set B (Breastfeeding)


Trial Pack 30days (loose pack) = RM 80 ##FREE GIFT & FREE DELIVERY##
Full Pack 4-6months (bottles) = RM 241.00

* sesuai untuk semua golongan yang mementingkan kesihatan - lelaki, wanita, pelajar,menyusukan anak,warga emas ...(kecuali mereka yang menghidap SLE dan kecuali mereka yang mengandung)

*** AMAT2 sesuai sekali untuk ibu2 menyusu kerana dalam set ini terdapat alfalfa yang bertindak sebagai penggalak susu

* sangat tepat bagi mereka yang sibuk dan gaya pemakanan seharian yang tidak sihat dan tak seimbang

* sesuai bagi mereka yang selalu stress, keletihan, mudah mengantuk
+

Energizing Soy Protein – Vanilla
850gm = RM 121

Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga. Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.

Tahukah Anda?
Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I. yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Perbezaan Shaklee
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti
+
Meal Shakes
RM 91

Makanan Segera, Tanpa Curiga

Dalam kehidupan seharian yang sentiasa aktif dan serba pantas, kanak-kanak tidak mempunyai masa yang cukup untuk menikmati makanan yang seimbang. Oleh itu, Shaklee Meal Shakes menjadi pilihan terbaik bagi mereka kerana ia merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. Pilihan protein soya terbaik anda.
**Yang ini memang feberet aku. Tambah dengan milo panas atau sejuk + ESP! Yummy!

So harap-harap target nak mencapai 5OO 0z tu akan tercapai sebelum new year ni...:-)
 
Berminat nak dapatkan set trial? boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ




++Jom Kita Tukar Link!++