My Nuffy

Friday, April 29, 2011

Mama Pening Kepala.


Daripada pagi tadi mama sakit kepala je... Balik tadi lepas makan mama terus je tidur sampai babah aisy dah nak pegi solat Jumaat pun mama tak sedar... Sampai masa nak balik opis tadi pun sakit kepala ni tak hilang lagi tau... Masa tengah duduk-duduk ni pulak tadi mama rasa macam berpusing je kepala ni... Ni masih lagi berpusing-pusing rasanya... Risau pulak...

Esok ada family day anjuran opis mama tapi tak adalah grand sangat pun... Buat kat padang tepi opis ni je...Huhu. InsyaAllah mama cuba gaklah datang... Kalau agak-agak mama tak dapat datang tu maknanya sama ada mama kat rumah tengah berehat atau kat hospital...(mintak-mintak biarlah kat rumah bukan kat hospital..Huhu)

Ahad ada kenduri kat kampung pulak tu... Kenduri arwah kot dan kenduri buat mama kata babah aisy... Heh... Kejap jadi kejap tak... Mama memang tak sediakan apa-apa pun... Bawak diri jelah kot nanti sebab dieorang bagitau pun last minit... Owh keje tengah berlambak tapi macam tak ada hati nak buat...buleh?Huhu.

~Update terkini Aisy On9 Boutique~

Stok cloth diapers baru je sampai... Akan diupload secepat mungkin ke belog dan juga facebook... Jemput-jemputla jenguk eh...:-)
Harga murah-murah sahaja!:-)






Melawat Si Kenit.


Lepas kerja semalam mama dan babah aisy pegi melawat si kenit iaitu anak kepada sepupu babah yang baru lahir 2 minggu lepas... Ni kira anak die yang ketiga dah ni... dah lama berhajat nak pegi tengok tapi asiklah tergendala je... Memandangkan semalam tak ada apa-apa program tu yang terus je pegi tu... Lagipun rumah die tak jauh daripada rumah IL mama...

Masa kiteorang datang tu baby tengah syok tidur... Ei geram je mama tengok tau! So cute dan tembam! Gambar? Takdo lhorr... Huhu. Mama bawak kamera tapi segan nak amik gambar... Babah aisy pun senyap je... Padahal sepupu beliau tu! Mama pulak yang terlebih cakap rasanye..Hihi.

Banyak gak yang mama korek daripada Kak Lin (sepupu babah aisy tu...). Sesungguhnya setiap pengalaman mengandung / bersalin seseorang tu berbeza-beza... Nasib-nasiblah dapat pengalaman yang ok ke tidak... Contohnya macam Kak Lin cakap... anak pertama dan kedua die tak banyak masalah pun masa mengandung tapi anak ketiga ni die tak larat sikit... Cuma kata die anak yang ketiga die ni senang nak keluar... Oklah tu ek!:-) Harap-harap aisy nanti pun senang je nak keluarnye... Takmo susah-susah ye aisy...:-)

Bulan depam giliran ummi earna pulak... opismate mama yang lagi sorang tu dah masuk hospital dah dengar khabarnye hari ni... Semoga semuanya selamatlah hendaknya... Amin... so lepas 2 orang tu giliran mamalah pulak... Huhu. Berdebar-debar rasanya... Doakan mama jugak ye...:-)







Thursday, April 28, 2011

Moh p Shopping Barang Baby Kat Tesco!


Moh dereh... moh dereh...
Kite pakat-pakat shopping barang baby kat Tesco! Hehe...

Petang semalam sebelum balik kan... mama sempatla membelek-belek sekejap katalog Tesco kat internet... Wow! Ada sale barangan baby lagi tu.... Aduh ni yang jem ni... Mulalah rambang je mata tu nak membeli padahal semua dah cukup dah pun... 

Adalah 2-3 barang yang mama berkenan kat tesco ni tapi tak adalah penting sangat pun... Yang 'portant-portant' dah beli dulu dah... Saje nak menambah yang bukan-bukan... Biasalah kan, anak sulung... semuanya jadi overexcited! Nak beli ini... nak beli itu...Pantang nampak benda yang menarik sikit... Mulalah tangan tu gatal je nak keluarkan duit... Isy3x.

So semalam masa ambil kereta kat rumah mak, saje je bukak cerita pasal stroller baby kat mak... 


Mama : Mak2.. kek tesco kan... kereta sorong baby tu baru rm79...!
Mak : ha! kek mano?
Mama : Kek tesco...
Mak : Hah murah tu... Buleh bonalah nak boli...
~Hehehe....~

Daripada hari tu lagi mak dah cakap yang dapat duit kutu nanti die nak belikan stroller untuk aisy... Kebetulan pulak mak dapat duit kutu tu bulan ni... Wah bestnye! Hehe... Walaupun cucu mak dah ada 1o orang dan aisy bakal jadi cucu yang ke 11 tapi mak tetap excited semacam! Terasa mak sayang mama lebih...ahak! Padahal semalam sedey je sebab kena naik motor pegi kerja... So tak salahla kalau mama nak pow mak kan!Weee...

Hari tu mak belikan besen mandi untuk aisy... Warna hijau lagi...Hehe. Entah kenapa sejak akhir-akhir ni mama minat sangat dengan warna hijau... Daripada bakul sampailah ke stroller yang baru beli semalam pun warna hijau gak... Agak-agak anak ape nanti eh??? ^_^ Itu pun mama tak mintak tau sebab mama memang tak buget pun nak beli benda alah tu... Lagipun mandi kat singki je boleh kot... Tak payah nak susah-susah... Tak ada hal punya! Tapi mak jugak yang beria-ria nak belikan... Macam kesian je mama ni kan...hehe.

Barang-barang baby yang lain tu mama yang beli sendiri... Tak mintak kat sape-sape pun... Duit mama... Hak mama nak beli apa pun ye tak? Nak harapkan orang belikan ermm tak sukalah mengharap kat orang... Tiba-tiba teringat kisah nikah mama dulu... Tragis! Owh lupe... set tilam warna hijau mak yang belikan...Hehe.

Sebenarnya semalam mak dah bagi mama rm 1oo untuk beli barang dapur die tapi mama saje je pancing mak untuk ikut sekali pergi tesco... Padahal setakat nak beli barang dapur, kat Gemas pun boleh...Hehe.

So dalam hujan lebat tu akhirnya sampai jugak kat Tesco Melaka... Bukan takmo pegi Tesco yang lain... saje nak gumbirakan hati babah aisy... (sian babah...). Babah kalau sebut Melaka... Laju je babah setuju... Disebabkan tujuan tu memang dah ade so tak adalah nak buang masa tak tentu pasal kat sane... Dapat je stroller terus tak pandang kiri kanan dah! ~tipu!~ lalala

Berkenan dengan baby bouncer ni tapi tak jumpalah pulak...

Hey... melepas nak pow mak!ahak! Ape pun mama puas hatilah dapat stroller hijau tu... 

~TERIMA KASIH MAK!^_^~






Wednesday, April 27, 2011

Mama DiLarang Membonceng Motosikal!

~mama cari kat google~

Mama telah dilarang membawa/menaiki/menunggang/membonceng atau membuat apa-apa jua aktiviti yang berkenaan dengan motosikal termasuklah willi/wikang dan seangkatan dengannya buat masa ni... Fullstop! Huhu...

Tadi dah terkantoi dengan opismate mama... Tak tau mana die nampak... Tak pasal-pasal kena tegur...Hehe. Ye mama tau bahaya tapi nak buat macam mana? Hari ni abang mama pakai kereta sebab die nak kena selesaikan kes keretanya kat mahkamah Batu Pahat. Mau tak mau kena jugak bagi pinjam sebab yang mintak tu mak mama... Mama kalau bab mak yang mintak ni lemau sikit... walaupun mama ni bukanlah tergolong dalam kategori anak yang mithali... Tak sampai hati rasanya nak menghampakan perasaan mak walaupun hidup mama ni tak sesenang mana... Mama harap bila aisy da besar nanti pun die akan ada perasaan macam tu... InsyaAllah...

Apa pun terima kasihla pada opismate mama tu yang prihatin dengan keadaan mama sekarang ni... Family sendiri pun tak terpikir benda tu... Huhu. Tak apalah... Mama pun bukan tak pernah susah... Lagipun ada orang yang mungkin lagi susah daripada mama... Kan!:-)

Oklah... malas nak citer panjang-panjang citer sedih macam ni... Buat semak je...Hehe.

Jemput tengok koleksi terbaru kat Aisy Online Boutique!:-)



CONTEST AKU HITAM DAN MERAH

Kali ni mama nak join contest aku hitam dan merah yang mana mama telah ditag oleh AwekInside... TQ ye cik A.I...:-)
Nak join boleh klik kat banner ye...

SYARAT-SYARAT :

1. up to uolss nak follow blog tuan tanah or not!~>.... tiada paksaan...( tapi susah la tau perkembangan if tak folow kan) (Done)

2.letak banner kat bawah ni kat korangnye entry and sidebar dan link kan terus ke entry Tuan tanah!~... (done)

3.pertaruhkan maksimum 2 pic pada masa yang sama tetapi  post yang berbeza (done)


4. dan sila jawab soklan dibawah

 saya rasa saya nampak sweet dan lagi cerah dengan warna hitam&merah kerana hitam merah buat saya over ceria!Hehe..( Ape yang mama merepek ni???!)

5. tag kan kepada 4 rakan anda....... dan pastikan anda memberitu mereka okeh!~......


dan kepada sesiapa yang berminat...
6. cam biasa tinggalkan URL entry anda di ruang komen entry die........

7. tarikh tutup akan diberitahu kelak..... lebih ramai lebih lame CS bukak contest ni.. ahakS!~....

begitulah syarat-syarat yang telah dikenakan oleh tuan tanah... Senang je kan! So apa tunggu lagi... Jom Join!:-)







Tuesday, April 26, 2011

Merawat Kaki Kejang Ketika Hamil.


Dua tiga minggu lepas mama kerap sangat mengalami kaki kejang... Terutamanya waktu tidur... Sakit owh... 

Bila dah kena sekali mesti sakitnya berlarutan sampai berhari-hari... Babah aisyla yang jadi mangsa tukang urut kaki dan betis mama... Hehe. Disebabkan dah kerap sangat kejang kaki... hari tu mama cuba pakai stokin waktu tidur... Lepas tu mama letak kaki atas bantal sofa... Alhamdulillah lepas tu kejang kaki mama makin berkurangan...
Selain daripada tu mama juga gunakan bantal panas untuk legakan bengkak kaki dan sengal-sengal kat pinggang... Lega rasanya tau bila guna bantal panas tu...


Untuk tempahan bantal panas boleh email kat mama @ kdgungu@gmail.com. Harga bantal panas yang mama tawarkan hanya RM 45.oo sahaja (bermagnet) termasuk sarung. Murah kan?! Hehe.

Sempat lagi nak promote tu...Hehe. Sesiapa yang berminat bolehla contact mama okey.

Manfaat bantal panas

·         Depresi
·         Pundak terasa kaku
·         Sakit pinggang
·         Darah tinggi (hypertension)
·         Sakit kepala (headache)
·         Encok (rheumatic)
·         Masuk angin
·         Susah tidur (insomnia)
·         Darah rendah
·         Asam urat
·         Memulihkan varises kaki (neurasthenia)
·         Kedinginan (cold)
·         Lesu/lelah (tiredness)
·         Melancarkan peredaran darah
·         Sakit urat syaraf (nerve pain)
·         Membakar lemak di tubuh
·         Menurunkan kolesterol 
 
 




Monday, April 25, 2011

Kecewa


Banyak perkara yang membuatkan mama kecewa... Mama menangis dalam diam... Cuma dalam hati... Tiada siapa yang tahu perasaan mama... Mungkin cuma aisy sahaja yang dapat merasa kedukaan mama ketika ini... Tak sabar rasanya nak memeluk aisy dalam dakapan mama... Berkongsi suka-duka mama dengannya... Biar aisy tahu yang mamanya dah terlalu banyak terluka... Dan cuma dialah pengobat luka lara mama...

Mama geram sebenarnya... Ada yang suka sangat menggunakan kelemahan mama demi kepentingan diri sendiri... Tak langsung memikirkan keadaan mama sekarang ni... Ya Allah... Sakitnya jiwa mama saat ni... Hanya Tuhan sahaja yang tahu...

Kadang-kadang mama rasa diri mama ni cuma umpama lilin yang membakar diri di waktu tengahari... Sia-sia je pengorbanan mama selama ni... Ya Allah sakitnya...

Kehidupan mama nampak senang tapi hakikatnya... Kalau dah semua benda bergantung pada mama ape cerita? Bukan niat nak mengungkit tapi sekadar nak mengingatkan... Mama bukan selamanya akan begini... Mama takut kalau suatu hari nanti mama dah bosan mungkin mama akan buat sesuatu yang di luar jangkaan...

Terlalu banyak sebenarnya yang ingin mama luahkan tapi tak sanggup rasanya mama nak meluahkan di sini... Biarlah mama pendam sementara mama masih bernyawa...






BiLa 'BlackOut' Terjadi Tengah Syok Tido...


Pukul 3.15 pagi
Mama terjaga dari tidur sebab terasa panas sangat sampai baju pun habis basah dek peluh tapi mama tengok babah aisy elok je nyenyak tido... Pelik betul...

Mama pandang kipas kat siling... Aik tak bergerak pulak kipas ni? Apesal ha? Pandang sekeliling... GELAP je... (memangla mama tido tutup lampu...Haha) Rumah sebelah pun tak ada bunyi aircond... Mama cuba gak nak lelapkan mata tapi tak boleh... Panas sangat-sangat! Pusing sini... Pusing sana... Merengek-rengek bagai tapi babah aisy tetap tak ada respon... Huhu.

Mama kejutkan babah... Mintak tolong babah ambilkan kipas kecik aisy... Tak sampai sejam pakai bateri dah lemah... Adeh! Dengan nyamuk yang menyanyi-nyanyi lagu dangdut kopi susu kat telinga sambil geget-geget badan mama... Memang mama stress!

Terpaksa bangunkan babah aisy lagi sekali untuk tukar bateri... Mesti babah aisy stress giler...Hehe. Lepas tu barula mama dapat lelap tapi tak adalah lena sangat pun... Asyik terjaga je... Perut rase tak selesa langsung... Dekat nak subuh barulah letrik datang balik... Haishhh... Tak syok langsung tau! Kalaulah mama ada kipas besar yang pakai bateri je... Kan best! Tu je yang paling penting untuk mama buat masa ni dalam keadaan genting macam tu...

Malam ni mintak-mintak takderla blackout lagi... Panas owh... Kipas comel aisy tu sekadar boleh kipas muke mama je... Tapi kalau beli 2-3 lepas tu letak kat kepala katil ok jugak kot...! Hihi.








asleenda 2nd Giveaway


syarat²

1) follow blog ni dan masukkan dalam bloglist

2) entry MESTI bertajuk 'asleenda 2nd Giveaway'

3) letak banner GA dalam entry dan di sidebar. linkkan

4) tag sorang kawan..makesure kawan korang tau
Mama nak tag :
http://awekinside.blogspot.com/

5) dah siap, tinggalkan link kat entry tuan tanah ye..

tarikh tutup : 30 april 2011




Bad MondaY... Naik Darah Tinggi Mama Tau!


Kerja mama baru 1 je yang berusik... Itupun buat pindaan surat... Sebab ape? Sebab mama tengah stress sekarang ni! Uwaaaa.... Benci tau hari ni! Jarang kena bad monday tapi sekali kena... boleh mendatangkan darah tinggi!Huhu...

Bermula daripada pagi ni... Macam biasalah mama kena pegi check bp kat kk lagi... Rabu ni last...(Hopefully...) Tak ada apa-apa yang berlaku tapi pagi ni mama rasa lapar sangat... Lepas tu rase kat tekak macam bergas je... Mama bawak susu dutch lady nak minumlah kononnye... Tapi babah aisy dah habiskan sampai sendawa...Hehe.

Pagi ni mama beli nasi goreng setengah je... Takut tak habis... Dalam pada tu mama rasa perut semacam je... Rasa nak muntah pun ada... Babah yang keluar belikan sarapan... Mama bersandar je kat dalam kereta... Rasa tak larat tapi pegi gaklah keje...

lepas tu masa duduk-duduk kat kaunter, mama dapat 3 orang customer yang pening... Dengan mama die cakap lain... dengan kawan mama die cakap lain pulak... Mama rasa dah betul dah ape yang mama bagitau die... Kali pertama bolehla mama nak maafkan (tipu)... Masuk kali yang kedua dan ketiga memang menyiraplah darah... Kalau pegi check bp mase tu memang naik kot darah mama...Huhu.

Customer yang ketiga lagilah hangswa... Mama terangkan.. die bidas balik cakap mama... Bila mama kata tak betul, die pulak memandai-mandai kata betul... Kononlah die tahu semua padahal tak tahu ape pun... Ei sakitnye hati tau! Lepas tu haremm mama nak duduk kat kaunter tu lagi... Huhu. Cukuplah terkena hari ni...

Nasib baik tak datang 7 orang lagi yang sengal macam tu... Kalau tak memang terberanak awallah mama kat situ...Huhu. 

Rasanya lepas ni kena ubahla slogan 'Customer always right' tu... Tak ada maknanya semua customer yang datang tu betul...




Sunday, April 24, 2011

Just For Mama.

Hari tu kan mama ade cakap yang mama ade request sample susu kan... Ha! Ni mama nak habaq mai ni... Mama dah dapat sample tu! Weee seronoknye... Actually minggu lepas mama dapat sample tu tapi baru la ni mama dapat nak share dengan semua ape yang mama dah dapat...:-)

Ada 3 parcel sebenarnya yang mama dapat tapi yang 2 tu mama dapat dari company yang same... 

Yang ni mama dapat hari jumaat lepas... Tak pastilah kenape mama dapat sample ni padahal yang mama mintak sample susu...Hehe. Tak apelah... Yang ni pun ok gak... Yang ni mama dapat sample facial spray jenama evian... Tapi babah yang pakai...

Antara kebaikan atau kegunaan facial spray ni... Yang mama terbacalah kan, facial spray ni boleh digunakan ketika dalam cuaca panas... Kasi sembur cuma... Lepas tu confirm segar je nampak muka...Hehe. Mama suke tu! Almaklumlah sekarang ni kan cuaca tersangatlah panas... So facial spray ni memang tersangatlah sesuai untuk mama tapi ade jugak suara-suara yang musykil sama ada facial spray ni boleh digunakan untuk ibu-ibu mengandung atau tidak... Yang itu mama tak dapatlah nak pastikan... Ade sesiapa yang tau ke? Pada pandangan mama pulak tak ada masalah kot... Takkanlah dieorang nak bagi sample yang boleh memudaratkan ibu hamil kot kan?

Selain daripada tu facial spray ni jugak boleh digunakan ke atas bayi yang ada rashes... Tak pernahla cuba tapi kalau ada yang pernah cuba bolehla share dengan mama nanti okey!:-)
Selain tu... Eh lelaki pun boleh guna tau produk ni... Terutamanya lepas bercukur... Misai dan janggut sahaja okeh!Hehe... Jangan pandai-pandai nak guna kat tempat lain pulak ye... Sendiri tanggungla nanti ye...Ahak. Lepas tu facial spray ni pun boleh digunakan lepas kita cuci mekap... Sure segar je lepas tu..Mama ingat nanti mama nak carilah 1!:-)


Yang ini baru sample susu... Dapat dari enfaMama... Saje nak test sebab sekarang ni mama minum susu Anmum perisa vanila... Yang ni mama mintak perisa coklat pulak... Kalau sedap lepas ni bolehla mama beli... Yang bagusnya tentang susu EnFaMama ni.. Bukan setakat boleh diminum waktu hamil sahaja tapi boleh jugak diminum ketika menyusukan baby... Tak perlu nak tukar sampai 2-3 produk... Just continue dengan produk yang satu ni je... Emm jimat!:-)
Selain daripada tu Enfamama jugak bagi mama sticker 'Family Onboard' dan jugak 100 point pertama kalau mama call customer service dieorang... lepas tu boleh kumpul point untuk redeem barang daripada dieorang... Wah... syoknye! :-)

Sekarang ni mama tengah tunggu sample yang lain pulak... Rasenye minggu ni adalah yang sampai tu kot... Tak sabarnye...! :-)

Jomlah kite dapatkan lebih banyak sample!:-)






Lagi-Lagi Pasal Nini...:-)

Just a short entry pasal bucuk manje mama... Mizz Nini...:-)


Sila jangan tertipu dengan aksi comel si nini ni! Masa ni baru je lepas pujuk die... Masa nak keluarkan die daripada cage tadi die dah pun geget jari babah aisy... Mama memang tak berani nak keluarkan die terutama kalau die dah mula merajuk... Makanya jari jemari babahla yang jadi mangsa...Hehe.

~comel tak saye???!~

Comellah sangat ko tu nini oi! Ye die memang comel bila die tak menggeget...Ahak. Tak taulah macam mana lagi mama nak bermanje-manje dengan nini ni... Mungkin sebab babah aisy selalu sangat sakat die kot? Tu yang selalu garang semacam je tu... Tapi yang peliknya dengan babah aisy jugak die selalu ngam... Gatai!

Saturday, April 23, 2011

Berwajah Baru.


Belog Mama berwajah baru suda...


Belog Babah Aisy pun berwajah baru jugak...

Jemput-jemputla jengok belog mama dan babah aisy ye...:-)






Friday, April 22, 2011

Maharaja Lawak! Bikin Mama Gelak ajo.

Ehsan Google

Baru lepas bergelak sakan tengok lawak kumpulan Sepah... Semput rasanya! Malam ni minggu yang ke 4 da... Minggu bebas... Sape yang tak sempat tengok memang rugila... Biar terlepas AF jangan terlepas ML..Hehe. Ok Im sorry... Kuikuikui.

 Nak tau siapa peserta pilihan mama?
Jeng3x!
Sudah semestinya...

 
Siapa setuju sila angkat tangan macam saya....


Lepas tu mama jugak admire dengan kumpulan yang satu ni...


Tengah tunggu kumpulan Balas perform pulak! Nak tengok dieorang buat lawak double meaning ke tak... Adeh panasla pulak...
Jambu? Boleh tahan jugak... Terutamanya si tauke... Muka selamber je... Hehe

 Sepah macam biasalah... Lawak sajo... Hehe.

Lastly sebelum mama sambung balik tengok Kumpulan Balas perform... mama harap malam ni Im sorry yang keluar... Huhu... 





Petua Nak Hilangkan 'Hiccup' @ Cegukan.

Tadi masa dalam kereta, tiba-tiba babah aisy hiccup! Lamalah jugak... Sampai kat opis pun tak berhenti... Sebelum tu mama suruh babah aisy tutup hidung sambil telan air liur tapi babah masih jugak hiccup...


Mama pun selalu gak kena dulu... Puas gak cari petua macam mana nak hilangkan hiccup ni... Kalau baby yang kena biasanya orang tua akan letak benang baju yang dibasahkan dengan air liur kat dahi baby tu... Kalau orang tua takkan nak buat macam tu jugak kot??? Ei macam tak sesuei ajo kan! So mama cube cari petua untuk hilangkan hiccup ni...

Antara petua yang mama ada cuba yang tulah... Picit hidung lepas tu bila rasa nak hiccup terus telan air liur... (sebenarnya die suruh tutup hidung sambil minum air... tapi kalau tengah emergency guna aje air liur...hehe) 

Masa babah aisy buat tak jadi tadi mama hairan jugak... Apesal mama buat ok je tapi bila babah aisy buat tak jadi pulak... Mama diam jelah sampai kat opis... Bila tengok hiccup babah aisy tak berhenti jugak terus mama picit hidung babah aisy kuat-kuat sambil suruh die telan air liur bila terasa nak hiccup... Terus hilang hiccup babah aisy... kalau tak jadi jugak tadi confirmlah mama kena sakat dengan babah aisy...Hehe.

So lepas ni kalau ade sesapa yang kena hiccup tiba-tiba bolehla test petua ni ye... Free ajo...hehe.





Thursday, April 21, 2011

32 Minggu Sudah Berlalu.


32 minggu telahpun berlalu... meaning dah 8 bulan mama bawa bayi dalam kandungan mama ni ke hulu ke hilir... Hihi takutnya... Dalam masa tak sampai 2 bulan je lagi mama akan deliver baby aisy...:-) Entah lelaki entah perempuan... Masing-masing confident je dengan tekaan masing-masing... Ada yang teka baby gurl... Ada jugak yang teka baby boy...

Hasil Scan?
~Syhhh~
Doktor cakap biarlah rahsia...Hehe.

Selasa lepas mama pegi checkup... Bila timbang, berat mama terlebih suda... terlebih 8oo gram. Adeh! Asyik terlebih berat je mama ni... Makan takdelah banyak pun tapi tetap jugak berat naik... Bila berat dah terlebihh tu biasalah... Selang sehari kena check bp lagi starting Jumaat ni... Huhu. Mama Buhsan!
Masa checkup tu jugak mama diterangkan tentang risiko-risiko yang bakal mama hadapi kalau mama tak alert pasal kehamilan mama... Mama kena berjaga-jaga kalau ada tanda-tanda sawan atau terjadi pendarahan... Kalau ada tanda-tanda tu semua kena cepat-cepat pegi hospital... Tak boleh bertangguh lagi... 

Barang-barang baby dan keperluan mama dah sedia je tu... Tinggal nak masukkan dalam kereta je... Petang ni bolehla masukkan...

Owh ye... kat sini mama nak pujilah sikit jururawat pelatih yang check mama hari tu... Nama die Nur Farhana.

Mula-mula die nampak macam kelam -kabut sikit... Risau tetap ada bila jururawat pelatih yang check ni... Tapi alhamdulillah... lepas pada tu dia nampak yakin dan tenang je... tak ada pun nak kalut-kalut... Kebetulan jururawat yang mengawasinya ada kat depan mata tapi die rileks je... Masa die check perut mama pun die ok... Tak takut-takut nak pegang ke hape... Pendek kata mama puas hatilah dengan hasil kerja die... Mama harap satu hari nanti die akan jadi seorang jururawat yang baik dan berkaliber... InsyaAllah.

Mama tengah tunggu babah aisy ni... Katanya nak lunch same-same... Babah aisy balik awal sebab malam ni kena standby katanya... Hmm...

Manalah babah aisy ni ek...:-)






Kesah Hujung Minggu... Masyuk!!!

Seperti yang mama janjikan... mama nak storyla sikit pasal hujung minggu yang lepas... Dalam en3 Minggu yang memenatkan hari tu mama ada story serba sedikit pasal aktiviti yang mama buat kan... So sekarang mama sambunglah story tu...

Selepas semalaman mama tak tidur... awal paginya mama dah kena kejut dengan babah aisy... Adeh memang terseksa betul rasanya bila tak cukup tidur ni... Aisy memang tak pernah bagi mamanya tidur lena pun selama ni... hehe. Lepas bersiap-siap... mama dan babah aisy terus hantar puding untuk pertandingan dulu... Da sampai kat tempat tu... Mama segan, babah pun segan... Adeh! Macam mana ni??? Sudahnya mama dengan babah aisy patah balik rumah IL mama... Sampai rumah tengok-tengok dieorang tak adalah pulok!

Yang ada cuma tinggal tok mak je... Macam biasalah... bak kata babah aisy... Non Stop Talking! Kehkehkeh. Baru je duduk tak sampai 1o minit mama dan babah aisy keluar balik. Tinggalkan nini kat rumah dulu... Kali ni nekad jugak paksa babah aisy hantarkan puding tu... Bila babah aisy balik ke kereta, babah aisy tergelak sakan... Kata babah... semua yang hantar puding tu buat macam-macam bentuk... Puding mama je yang boleng! Tak ada hiasan... tak ada bentuk yang menarik... Huhu. Confirmla kalah...

Bukan salah mama pun... Manalah mama nak tau kena buat macam-macam bentuk bagai! MIL mama pun tak bagitau apa-apa... Dia cuma cakap suruh mama buat puding... Masa mula-mula tu ada jugaklah terfikir nak buat bentu macam-macam tapi faham-faham jelah mama ni... Otak tak kreatif langsung! Kehkehkeh.

okey enuf pasal puding... lepas breakfast, mama dan babah aisy sudah sedia untuk memulakan bisnes! owh sebelum mama terlupa... mama dan babah aisy nak ucapkan terima kasih pada penaja breakfast pada pagi tu iaitu Poksu dan Ucu Watie! Hehe. Kebetulan pulak terjumpa dieorang tengah breakfast pagi tu... terus tumpang sekaki...


Hanya berteduh di bawah pepohon mangga... tanpa payung atau khemah... Kalau hujan nasibla...Huhu. Alhamdulillah doa mama dan babah aisy dimakbulkan... Hari tu tak jadi hujan... Syukur alhamdulillah... 


Tak lama lepas tu poksu dan ucu datang bawak 2orang budak ni...:-) Aqish dan Idlan yang dah semakin petah berkata-kata... Aqish tak sudah-sudah panggil babah aisy dengan panggilan 'awong'. Seronok sangat tengok telatah dieorang ni tau!


Waktu pagi gerai kami terletak di tepi jalan seperti yang disyorkan oleh babah aisy... Naik tengahari je kiteorang mula beralih tempat... Tak tahan owh... Panas! Kek kukus mama pun dah beruap-ruap jadinya... Air batu pulak dah habis cair... Alhamdulillah rezeki buka gerai awal pagi... Dapatla hasil jualan dalam rm 60++... 
~BIL mama yang masuk sukanika~
~FIL mama pun ambil bahagian jugak~

Aktiviti seterusnya diteruskan pada pukul 2 petang... Petang tu ada jugak yang cuba-cuba nak buka gerai tapi mama dan babah tak rasa tergugat pun... Adakah mama dah mula riak???:-)Hehe... Tak adalah... Mama cuma yakin yang rezeki tu datang daripada Allah dan tetap akan ada tak kiralah lambat atau cepat... Betul tak? Buat apa nak iri hati dengan rezeki orang lain ye tak? Dan alhamdulillah ternyata firasat mama benar belaka...

~muka letih + Sakit pinggang!~


Petang tu rezeki tetap ada buat mama dan babah aisy... Alhamdulillah... Senang hati mama tengok riak dan senyuman di wajah babah aisy... Walaupun babah aisy nampak letih sangat-sangat sebab terpaksa uruskan banyak benda memandangkan mama tengah sarat tapi babah tetap ceria...


Alhamdulillah lebih kurang pukul 6 semuanya selesai...
Balik je rumah... mama terlentang kat atas sofa... Babah aisy yang kemaskan semua benda... TQ so much abi sayang...:-)


Walau macam mana penat sekali pun... mama dengan babah aisy tetap happy hujung minggu tu... Alhamdulillah jugak rezeki aisy tetap ada...
Yang ni kira last project mama dengan babah aisy...
Lepas ni kalau boleh mama nak rest je... Tak larat owh... Kaki dah asyik membengkak je... Tapi kalau babah aisy nak belanja makan kat Seoul Garden, MP... Mama on je!Hehe.


Jemput singgah kat Belog babah aisy & aisy On9 Boutique!:-)









Wednesday, April 20, 2011

Siapa Yang Lepaskan Nini Keluar???! Ngaku Cepat!

Petang semalam babah aisy ada kat rumah... Mama mintak babah aisy tolong tengok-tengokkan si nini tu... Yelah manjang tak sempat je nak manje-manjekan die... Risau kot-kot nini mogok lapar pulak nanti...Hehe. Then tiba-tiba babah aisy sms tanya mama ada buka sangkar nini masa balik tengahari tu ke tak... Seingat mama tak adalah pulak... Tapi tak taulah sebab mama ni dah makin pelupa... kui3x

Mama tanya babah aisy kenapa tapi babah aisy tak cakap... Mama ingat yang last main bukak tutup sangkar nini tu babah aisy... Masa balik tengahari tu yang mama ingat mama terus masuk toilet pastu gorengkan ayam untuk makan tengahari... Yang lain mama tak ingat! Mama agak mesti ada yang tak kena... Mama agak yang nini dah tak ada dalam sangkar die... Babah aisy cakap ye... Nini dah hilang!
Waaa... Rasa nak menangis rasanya! Bukan sebab nini hilang tapi mengenangkan rm 27o yang dah lebur sebab adopt si nini ni... Huhu. Harus kena sekeh mama ni ye! Nasib baik tak lama lepas tu babah aisy cakap babah jumpa si nini ni kat celah-celah sofa... Adeh! Nasib baiklah die menyorok kat celah sofa... Kalau nyorok kat tempat lain... jenuhla mama dengan babah nak mencari...

Heila nini...
Saje je nak buat mama dengan babah aisy supen kan!
So malam tadi babah aisy cuba keluarkan nini daripada sangkarnya... You know what! Nini MERAJUK!

Die langsung takmo keluar... Cube nak geget tangan babah... Bila dah dapat keluarkan pulak mulalah die buat perangai giler-giler die... Aktif semacam je... Berlari sana... berlari sini... Bila mama dah mula usap-usap badan and kepala nini barulah die rileks sikit...
~Aksi 18sx nini carborata~

Gerek seh! Haha... 
Mama sempat rakamkan aksi nini carborata yang comel ni tapi lambat sangat nak uploadnye... terus mama cancel! Hehe...

By the way... hari tu mama jumpa cage untuk nini... Padahal sebenarnya mama nak cari bonding pounch je untuk die... Sebab nanti senang nak bawak die keluar pegi jalan-jalan... Tapi kat kedai tu dah abes pulak... Stok baru tak tahu lagi bila sampai... Hmmm...


Nak tak nak mama belilah cage ni dulu... Mama buget nanti senang nak bawak pegi opis... nanti tak adalah nini kesunyian lagi kan! Kalau nak pergi mana-mana pun senang... Tak payah nak bawak cage die yang besar gedabak tu... Bonding pounch tu pulak mama ingat nak buat sendiri je... Rasanya senang je kot... Tapi bukan mamalah yang menjahit... Mama akan mintak tolong mak nanti...

Lepas tu kalau ada rejeki... mama nak adopt bf untuk si nini ni... kesian die kesepian tanpa teman... Last hari tu mama tanya harga seekor mencecah rm3oo++... Mak oi mahalnye... 
Kalau ada sesiapa yang tahu kat mana mama boleh dapat yang lebih murah bolehla inform kat mama ye... TQ.

jemput-jemput singgah ke Aisy On9 Boutique ye!




Tuesday, April 19, 2011

Syukur 2

sambungan Syukur 1...

tahun 2oo3 - 2oo4 mama masih lagi tercari-cari arah tuju hidup mama... mama pernah kerja kat kedai hardware tapi bila arwah ayah jatuh sakit dan masuk hospital, mama terpaksa ambil keputusan drastik untuk berhenti kerja... Umpat keji orang jangan cakaplah... Dah berbakul-bakul dah mama pikul kat bahu ni... kalau boleh dijual... mesti dah kaya raya mama sekrang ni... haha. 
Tahun 2oo4 jugalah arwah ayah mama telah pergi buat selama-lamanya sebelum sempat mama menaburkan bakti... Al-fatihah.

Selepas arwah ayah pergi... hidup mama cuma ada mak... maklah yang banyak bagi sokongan pada mama dan kami saling bergantungan... 2oo5 tak banyak yang boleh mama ingat... Kalau tak silap mama... waktu ni kakak ada offer mama duduk kat KL untuk babysit anak die... kebetulan waktu tu masuk bulan ramadhan... Mama ambil peluang buat kueh dan hantar kat orang... Alhamdulillah ada jugaklah rezeki masyuk...

Dalam pada tu banyak jugak jawatan kosong kat SPA yang mama isi... Dan alhamdulillah banyak jugak panggilan temuduga yang mama dapat cuma belum ada rezeki lagi... Tapi mama tak pernah putus asa... Selagi ada kudrat mama... mama akan cari segenap peluang yang ada... Jangan tak percaya kalau mama kata yang mama pernah ikut mak pergi masuk kebun untuk kopek lantun @ getah... Hanya orang yang pernah merasa buat pekerjaan ni jelah yang tau macam mana seriknya jadi penoreh getah ni...
Daripada situlah mama dapat rasakan betapa susahnya mak nak cari rezeki untuk anak-anaknya selama ini... Walaupun tugas mama cuma angkat lantun dan hantar ke tempat timbang getah tapi cukup berat buat mama... ditambah pulak dengan pelbagai risiko waktu di dalam kebun... Kera... babi... ular sawa... lipan... tak cukup dengan tu... kami jugak terpaksa berhati-hati dengan ancaman manusia... Kejadian rogol yang pernah berlaku di kebun berdekatan cukup menakutkan mama... Minta dijauhkan...

Upah yang mama dapat masa tu kadang-kadang cuma rm 1o.oo je setiap sekali kopek getah... Selalu gak mama merungut kat mak... 'nak beli spender pun tak lepas...' hehe... Tapi biasalah... mak memang dah siap sedia dengan hujahnya...
'Ai makan tanggung uk2 cangkung pun tak cukup lagi ke?'
:-)
betul jugak kan!
Hehe

Untuk kisah yang seterusnya mama akan sambung pada en3 Syukur 3 pulak ye... Jangan lupa baca tau!

Selain tu jemputlah singgah kat aisy on9 boutique ye!





 




Syukur 1

Syukur itu sifat mulia
Hindar dari tamak haloba
Rasa cukup apa yang ada
Hati tenang hidup sejahtera
Mari amalkan rasa bersyukur
Hidup bahagia aman dan makmur

Ye mama bersyukur sangat-sangat dengan apa yang mama dah ada serta segala rezeki yang dikurniakan Allah kepada mama... Setelah pelbagai liku yang mama lalui selama ini... Rasanya sangat berbaloi bila kesabaran itu terbalas jua akhirnya... Mungkin pada sesetengah orang perjalanan hidup mama nampak mudah tapi hakikatnya hanya Allah sahaja yang tahu... Macam mana sukarnya perjalanan yang mama harus tempuhi... apa yang mama terpaksa korbankan... 

Mama mula menempuh alam pekerjaan ketika usia mama 18 tahun... Hanya sebagai Sales Girl (part time) di JJ maluri... Di saat kawan-kawan mama sedang asyik lagi bertemankan buku, mama dah mula mencari rezeki... Menyesal? Kalau mula-mula dulu mungkin mama menyesal sebab tak sambung belajar tapi mama yakinkan jugak diri yang rezeki ada di mana-mana... Mama sedapkan hati...'aku akan sambung belajar guna duit aku sendiri... aku tak nak menyusahkan orang tua aku lagi!' Itu cita-cita mama...

Bukan sedikit orang jugak yang mencemuh mama waktu tu... Bukan sedikit jugak airmata mama yang mengalir... Hanya mak yang mampu menenangkan hati mama masa tu... Terima kasih mak atas segala sokongan mak selama ini...

6 bulan mama bekerja sebagai Sales Girl part time... dengan gaji hanya antara rm3oo -rm 4oo sebulan ditolak pulak tambang bas dan makan kadang-kadang pun tak cukup... Terpaksalah mama tebalkan muka pinjam pada kakak... Walaupun gaji tak banyak masa tu dan kerjanya pulak memenatkan... Mama tetap bersyukur... sekurang-kurangnya mama dah ada pendapatan mama sendiri... Dan dengan duit gaji tulah mama dapat belanja mak... Bawak mak pergi shopping kat Jalan masjid India... Seronok sangat masa tu...

Hujung tahun mama berhenti kerja bila arwah ayah mama bagi kata dua sama ada nak sambung belajar atau kerja! Susah jugak mama nak buat keputusan masa tu... Lepas berbincang dengan family akhirnya mama ambil keputusan untuk sambung belajar semula... tapi hanya kursus 3 bulan di Institut Dian, Gombak... Bukan mama tak nak belajar ke peringkat Diploma ke hapa... Cuma mama tak mahu menyusahkan arwah ayah ketika tu... 

Belajar peringkat sijil selama 3 bulan pun bukannya senang... banyak duit yang nak diperlukan... Sampaikan mama terpaksa jual hp mama masa tu nak buat belanja... Nak mintak tolong pada kakak? Cukup-cukuplah mama dipandang serong... Belajar takat sijil yang tak seberapa tu pun nak pakai belanja banyak ke???!

Tamat pengajian, mama menganggur sekejap sebelum bos kawan mama offer kerja kat seremban... Jadi sales girl lagi tapi kali ni kat Egypt Mutiara Seremban Parade... Alhamdulillah kali ni dapat jugaklah merasa duit gaji lebih sikit... Sewa pulak rumah buruk kat Ampangan... Mama tak kisah pun walaupun keluarga mama bising mama menyewa rumah macam tu... (sampai sekarang rumah tu masih ada lagi...)

Kerja kat Seremban pun tak lama sebab ada masalah dalaman... Bos bergaduh dengan bos... Anak buah yang jadi mangsa... Mama tinggalkan seremban dengan macam-macam pengalaman pahit... Kejadian ragut buat kali pertama dalam sejarah hidup mama memang bagi kesan buruk pada mama... Mama trauma dan fobia bila nak tidur... Lama jugaklah baru emosi mama stabil semula...

Lepas berhenti kerja, mama menganggur lagi... Telinga mama ni dah naik lali dengan kata-kata umpat keji orang... Airmata ni dah jadi peneman setia mama sebelum tidur... Dalam pada mama menganggur, mama kerap juga ke KL... jadi baby sitter part time... Sambil tu mama mohon jawatan kosong kerajaan dan swasta... Ada jugak yang mengaku saudara kata nak tolong carikan kerja tapi sampai la ni senyap je... 

Apa nasib mama seterusnya ye?
tunggu en3 syukur 2 pulak ye...:-)


Jom cuci mata sambil shopping kat aisy on9 boutique! :-)




Monday, April 18, 2011

Minggu Yang Memenatkan.

Seyies penat giler!
Macam-macam aktiviti yang mama buat sepanjang 4 hari lepas yang mana mama ada berjanji takkan bertenet selagi kerja mama tak selesai tu... Seyies je tak nak bertenet padahal tak jenguk belog sehari pun dah rasa macam meroyan... Ada jugaklah mama jenguk-jenguk belog tapi tak update pun. Just tukar font je... 

*
Khamis ~ baru je mama nak selesaikan tunggakan kat atas meja mama ni cc mama dah bagi kerja baru... Huhu. URGENT! okey lhorr... buat jelah kan... Tapi mama suka daripada nak masukkan dokumen kat bilik kebal tu... Tak bernapas rasanya... Adeh! Setiapkali terpandang dokumen kat atas meja ni terasa nak upah orang je tolong masukkan... 1 dokumen 5o sen boleh? Hehe...

 *
Jumaat ~ Not in a good mood... Rasa macam nak makan orang je. Tak salahkan sesiapa pun cuma biasalah mood orang mengandung... Cepat sangat nak emosi... Tengahari... balik tidur... Tak makan apa-apa pun... Babah aisy pujuk pun tak jalan... Banyak betul salah mama pada babah aisy... Hurmm... sedangkan lidah lagi tergigit... Inikan pulak suami isteri kan?

*
Sabtu ~ Pukul 9 pagi dah terpacak kat depan kk... Rutin biasa check bp... Babah aisy tak dapat teman... Lepas tu mama pergi pasar pulak sebab nak jemput mak yang syok membeli belah tanpa bawak troli... Kemudian mak ajak mama pergi cari baju untuk sambutan hari ibu pada penghujung bulan Mei nanti... Almaklumlah... Jadi ketua belok ni macam-macam program die... Dekat 1o buah kedai kiteorang masuk tapi tak jumpa-jumpa jugak... Ada yang berkenan tapi dah tak ada saiz... Sampai kedai yang last barulah jumpa tapi mama tak berkenan sangat... Tapi bolehlah daripada tak ada... Sedar-sedar kaki dah mula bengkak balik... Adeh...
Lepas hantar mak balik, terus je balik rumah... Tak larat owh... Malam pulak mula prepare barang-barang untuk berniaga esoknya... Owh ye... Mama buat puding dulu... Lama jugak carik idea nak hias puding tu... Lepas tu baru mama ingat yang kebanyakan barang-barang kek mama masih lagi ada kat rumah mak... Hmm... Sudahnya buat simple je... Nasiblah... Huhu...
 ~Puding Koktel Aisy Qaseh~

Rupanya-rupanya pertandingan buat puding tu bukan cuma buat puding semata-mata... Die kena hias bagai... Buatlah bentuk kapal ke... Teddy bear ke... Huhu. Yang mama ni lurus bendul just buat puding tu je... Tak adelah nak hias kebenda... Hehe. Tapi dapat jugak hadiah saguhati! Dan yang paling penting... semua orang kata puding yang mama buat tu sedap cuma tak ada hiasan je... Kalau tak mesti dapat tempat pertama punya...hehe. ~Anyway thanx to Mija yang sudi share resepi tu~

Lepas buat puding... mama sambung pulak buat kek coklat kukus untuk jualan esoknya. Mama buat tak banyak pun... Cuma 1o biji je... Saja nak test market... Buat 1o bijik tu pun mama tak dapat tidur sampai pagi dah... Padahal tak buat kek tu pun memang mama selalu tak cukup tidur... so dah biasa dah... Hehe.

*
Ahad ~ Awal-awal pagi mama dah bangun sebab kek tak sudah lagi... Nak kena buat toppingnye pulak... Selesai buat topping, terus kemas barang-barang dan pudat dalam kereta... Vroomm... Terus pegi hantar puding... Lepas tu pergi sarapan dulu! Selesai sarapan terus pergi ke tapak jualan... Alhamdulillah... tak sia-sia datang awal...

~Gerai jualan tanpa bumbung...NAsib baik tak hujan..,hehe~

Story pasal buka gerai jualan ni mama akan sambung dalam en3 seterusnya ye... Dah sampai masa nak balik dah ni... Mama nak gerak dulu ye... Nak melawat baby cumel petang ni...:-)






Wednesday, April 13, 2011

Entry Terakhir Minggu Ni... Yeke?(^_^)

Ok! Lokasi : Rumah Bonda!

Menaip entry ni dalam kepanasan sambil berborak dengan mak mama... Peluh pun dah menitik-nitik sakan dah ni... Duduk dengan penuh rasa tak selesa... Babah aisy? Tengah tidur kat sebelah mama ni dengan lenanya... Biasalah kalau dah mama yang dapat laptop ni, babah aisy memang tak ada can nak join sekaki... Hehe. So lebih baik die tidur...


Update terkini :

Hari ni mama dah terpengaruh dengan member mama supaya register mum's club! Ala yang register lepas tu dapat sample susu percuma tu... Mama tak reti nak terangkan kat sini... Paham-paham sendiri sudah... Mula-mula nak dapatkan sample pampers tapi die nak nama anak bagai pulak... Mana datangnyalah nama anak...? Keluar pun belum lagi... Kuikuikui... Dah buat 1, terus teruja nak buat banyak-banyak... Seronok owh... Petang tadi masa balik rumah Mead Johnson call untuk confirmkan pasal registeration dan sample. Shukernye!!!!

*
Mama lupa nak update pasal baby hari ni...Heh... Baby aisy sangat-sangat aktif hari ni... Mama tak tau kenapa...? Perlu tak mama risau hah bila baby terlebih aktif? Sebab mama minum susu coklat dutch lady ke? Hehe... Esok macam biasa mama kena check bp lagi... Ei tak shukernye!!!

*
Update pasal nini... Seharian die tinggal sekor kat rumah... Mintak-mintak janganlah die mati kebosanan...Huhu. Balik tadi die tengah tidur so tak bawak dia balik sekali... Dan sebenarnya... Dah lama mama tak ngam dengan nini! Huh... Die ngam dengan babah aisy je... Kalau keluarkan dari cage die... macam lipas kudung die lari... Malam tadi nyaris lagi nak hilang bila die cuba nak main sorok-sorok celah sofa MIL mama... Nasib baik babah aisy cepat cari... Risau jugak kalau nini terlepas keluar... Sia-sia je kena NGAP! dengan kucing kat luar tu... 

*
Adeh... babay aisy dah mula aktif semula menendang-nendang perut mamanya ni... Yela-yela... mama taula mama ni wangi...hehe. Jap ye mama nak pegi mandi sebelum babah aisy sound mama lagi...hehe. 

So kepada semua...

Kita jumpa minggu depan ye... (lepas mama terminate berokband yang sedia ada ni dan tukar kepada berokand baru yang lebih laju!) hehe. Salam sayang dan singgah selalu... (^_^)





Runaway Drivethru Entry.

Ok! Ini entry sepantas kilat daripada mama... Waktu rehat setengah jam ni mama peuntukkan untuk buat entry ni... Maaf kalau mama dah mula jarang mengupdate belog... Nak masukkan header baru pun tak sempat lagi. Line berokband kat rumah sangat-sangat perlahan... Lagi perlahan daripada kura-kura... Kadang-kadang tu pulak berebut nak guna internet dengan babah aisy...

Tak banyak benda mama dapat nak update tapi ada beberapa perkara jugaklah mama nak update kat sini contohnya...

* Mama dah sediakan hadiah-hadiah KU giveaway tu tapi tak sempat nak pos lagi. Ada je terletak kat rumah tu. Dah siap masukkan dalam sampul surat dah. Kepada para pemenang harap bersabar ye. Insyaallah minggu ni jugak mama akan cuba selesaikan.

* Mama tengah berusaha nak update Aisy Online boutique. Ada beberapa barangan yang mama akan update tak lama lagi. Kalau dah mama dah siap masukkan gambar nanti mama akan inform pada semua ye. Harap sudi-sudilah menjenguk boutique mama yang tak seberapa tu...Hehe.

* Minggu ni mama tengah berusaha nak selesaikan kerja-kerja mama yang dah banyak tertunggak kat atas meja ni. Risau giler kalau buatnya terberanak awal ke hape... Balik rumah nak berehat puas-puas pulak selain daripada menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri yang bakal jadi mithali...Hehe. No Internet daripada esok hingga Ahad ni unless kerja-kerja mama dah siap! Haha boleh ker camtu?

* Hari Sabtu ni mama agak sibuk! Sibuk sebab nak siapkan puding untuk pertandingan hari ahad esoknya anjuran Taman IL mama. Haha. Pertama kali mama masuk pertandingan macam ni. Ini semua idea babah aisy lah ni... MIL mama pun usha baik punya... Mama masuk pun suka-suka je... Boleh jugak tambah pengalaman kan? :-)

* Ahad ~ pagi-pagi nak kena hantar puding tu untuk dinilai... Lepas tu mama dengan babah aisy pulak ada operasi lain! Operasi bukak gerai... Heh... lama giler dah tak berniaga... Babah aisy cadangkan jual air je tapi dalam kepala otak mama macam-macam dah mama pikir... Kalau tak ada aral melintang... ada 2-3 jenis barangan yang mama akan bawa untuk jual sekali... Termasuk kek coklat homemade mama (kalau laratlah sabtu tu nak buat...Hehe) Mana yang dekat tu jemput-jemputlah datang ke gerai mama nanti ye...:-)

Lagi ape ek...? Hurmm tu jelah kot yang terlintas kat kepala mama buat masa ni... Kalau ada lagi mama akan update ye... TQ.




Thursday, April 7, 2011

Nini Carborata Jadi Budak Baik Hari Ni...


Tak taulah nini ni manje ke mengada-ngada hari ni... Tapi die memang berperangai baik malam ni. Heh... Kalau tidak tu manjangla nak mengamuk je... Tak sah kalau die tak menjerit sakan sambil cuba nak gigit jari mama atau babah aisy... 
Memandangkan mama tak larat hari ni jadi mama langsung tak keluarkan nini dari tempatnya. Bila babah aisy ada baru mama suruh babah aisy keluarkan nini. Nak mama keluarkan sendiri jangan haraplah... Sia-sia je kena gigit kang dengan nini. Dia dah pandai memilih sekarang ni... Kalau dengan mama haremmm die nak berperangai baik macam ni...
Tengok jelah aksi nini dengan babah aisy ni... Padahal mula-mula dulu mama yang beria-ria nakkan si nini ni... Alih-alih dengan babah aisy jugak die mesra... Ceh. 

Seterusnya layan jelah gambar-gambar nini yang cuba buat-buat comel ni ~ Baru lepas kena ugut nak kena hantar balik kat petshop hari tu...Hehe~



Oklah mama nak offline dulu ye... Nak layan Hindustani... Hehe



Geramnye Mama!

Serius mama geram tau!
Kenape?
Cuba tengok kat bawah ni...
l
l
l
l
l
l
l
V

manalah mama tak geram tau!:-)
Meet Nur Annisa... Si comel ni anak sepupu mama. Baru je berumur 14 hari. Masa lahir berat dia 4 kg! Fuh memang hebatlah sepupu mama tu... Mama yang bawak tak sampai 4 kg ni pun rase dah tak larat dah... Tapi macam biasalah kalau dah besar gini, keluarnya pun ikut tingkaplah. 

Masa mama pergi melawat Nur Annisa ni hari tu, dia baru balik dari klinik. Ambik darah... Suspek kuning die tinggi. Petang tu dia kena masuk hospital balik. Alahai kesian betul mama tengok die... Sepupu mama cerita, Nur Annisa kena cucuk untuk ambik 3 botol darah. Kita yang dah besar ni pun kemain tak tahan, inikan pulak baby yang kecik macam ni... 
Sepupu mama cakap lagi... nurse yang ambik darah tu pun dah tak sanggup nak tengok... inikan pulak ibu yang melahirkan... Mintak-mintak aisy lahir nanti tak adalah teruk sangat macam tu... Tak sanggup mama nak tengok... 

Harap-harap Nur Annisa cepat-cepat sembuh ye... Takmo kena cucuk lagi... Kesian Nur Annisa...






++Jom Kita Tukar Link!++