My Nuffy

Thursday, November 24, 2011

PARUT HILANG HATI PUN SENANG..:-)

CREDIT : YATI NAPI

Testimoni SET D + GLA (Puan Syafiza Othman) :

"Assalamualaikum.. Kak Yati.. Hari ni fiza nk bg testimoni..ehehe..

Alhamdulillah dh 25 hari Fiza mkn Set D + GLA ni.. Bersyukur sgt2.. Sebelum ni asyik jaga luaran je..Fiza mengalami parut pembawakan baby yang sangat teruk.. Muka jadi gatal2 dan meninggalkan parut yang sangat hodoh.. :(..Sebelum ni dh macam2 produk kecantikan dr yg murah sehinggakan... yang mahal tapi takde perubahan pun.. Segala treatment la apa la semua dah try tp x de perubahan yg habis duit je..

Fiza sangat2 bersyukur kepada Allah S.W.T kerana membuka pintu hati Fiza untuk mencuba vitamin Shaklee ni di saat Fiza hampir2 tak percaya pada segala macam produk kecantikan ni..Sebelum ni fiza ada jugak ambik Tab X..

Seminggu je makan SET D ni dh ada orang tanya Fiza.."Eh,pakai produk apa sekarang??" Nampak sgt kan muka Fiza sebelum ni sgt2 teruk.. Sedih sgt tau bila orang tanya mcm tu.. huhu..Raya Haji lepas family Fiza datang beraya di rumah Fiza.. Mak dan kakak pun tanya benda yang sama.. Ye la sebelum ni asyik tukar produk je.. Hubby pun cakap lps ni jangan tukar2 produk dh.. Makan vitamin je.. =) Sangat2 gembira dan bersyukur sangat2 kerana mendapat sokongan dari suami..

Alhamdulillah dgn disiplin dan minum air yang banyak Fiza dh nampak perubahan pada wajah Fiza.. suka sangat2.."See More
— with Syafiza Othman.

** BERMINAT UNTUK MENDAPATKAN SET INI? HUBUNGI SAYA DI 0194921944 ATAU EMAILKAN PERTANYAAN ANDA DI RIZQINSHOPPE@YAHOO.COM/KDGUNGU@GMAIL.COM. TQ.

Tuesday, November 22, 2011

Lirik Buat Abi ~ Sila Hayati...Hehe.


Kenapa cinta kita
Selalu saja diduga
Bagai ada tak merestu
Kita berdua bersatu
Atau mungkin kau dan aku
Ditakdir untuk berpisah
Walaupun melawan arus
Kita berdua bersatu

Seringkaliku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapiku tidak mahu
Cinta selain darimu
Jika denganmu salah
Kutak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah kutercalar
Walau dilanda badai
Kusanggup kerna ku mahu
Kita berdua bersatu
Jika denganmu kabur
Kutak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas
Walau dilanda ribut
Kusanggup kerna ku mahu
Kita berdua bersatu

credit to : lrik.biz





Tiba-tiba Rindu.




(gambar kekzam jer yang takdok)

Tiba-tiba teringat kat shiera.... Miss her so much... Kekzam + baby jugak..:-) Teringat zaman mude2 dulu... Giler2... Pegi mane2 same2... Susah senang sama-sama... Bila aku susah shiera dengan kekzamlah yang banyak tolong aku... Rindunya.... Tiba-tiba plak rase macam basah je kelopak mate ni... Masa berlalu begitu pantas... Aku pun dah jarang dapat jumpa dieorang... Bukan menyombong... Bukan dah lupa diri... Cuma keadaan tak mengizinkan... Mana mungkin aku melupakan jasa orang yang dah berbudi pada aku... Hanya doa sajalah yang dapat aku titipkan buat kalian di sana...


If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
http://www.elyricsworld.com/count_on_me_lyrics_bruno_mars.html
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you



Friday, November 11, 2011

KASIH SEORANG IBU HINGGA KE AKHIR HAYAT.

terbaca di himpunan cerita sedeh...

Kisah yg amat menyayat hati dan pastinya akan menyentuh naluri keibuan kita…bacalah.

Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...
CREDIT : JUAIMURAH

EMOSI : ADA HIKMAHNYA...

~Hanya orang yang takder perasaan + dengki + iri hati + busuk hati je yang takkan sayu + sedih tengok gambar ni~

Wordless_ Sampai ke tahap ini pun masih jugak ada yang BUSUK HATI lagi dengan kami sekeluarga... KENAPE? Arwah dah xder dah... Tak boleh ke cuba letakkan diri korang di tempat isteri arwah sekejap? Dahla baru kehilangan suami tercinta... MANUSIA-MANUSIA BUSUK HATI ni pulak tak habis-habis nak menyusahkan orang... YA ALLAH... Hanya kepada Engkau sajalah tempat kami mengadu...


Thursday, November 10, 2011

PENGAKUANKU.

Topik hari ni...

'Pengakuanku'

Hari ni saya nak mengaku beberapa perkara :

.
.
.
.
.
.
1) Semalam saya ambik RM 7 dalam akaun MAYBANK suami saya tanpa pengetahuan dia. Lupa nak bagitau. Huhu.

2) Dulu saya selalu skodeng FB ex friends saya. Bukan sebab nak rindu ke hape ye. Cuma nak tau life dieorang sekarang macam mana. Bahagia sangat dah ke dieorang sekarang ni...? Haha. Yang last aku tau, yang sorang tu dah kawen tapi sampai sekarang tak dapat anak lagi. Menjadi ker sumpahan aku dulu...??? Wah takutnya... Haha. Yang sorang lagi dah menjauh. Sampai sekarang masih lagi single kot + masih dengan tabiat yang lama. Hey bilala ko nak berubah...??? Tapi tu dulu... Sekarang life aku lebih tertumpu kepada suami dan anak aku dan aku tak mau hantu-hantu ni kacau hidup aku lagi. Syuhhh syuhhh... Go away...

3) Saya nampak berani tapi penakut sebenarnya...Hehe.

4) Saya tak suka BOS saya sebab... Dia buat partition + grill tingkap tanpa memikirkan keselamatan anak-anak buahnya. Kalau opis ni terbakar macam mana kami nak selamatkan diri...??? Lepas tu bila ada yang merokok dalam pejabat, kami yang merasa azab dan menerima akibatnya! Kesian pada yang peknen... Apelah bos ni...huhu.

5) Saya nak buat pengakuan.... Yang terakhir hari ni... 
.
.
.
.
SAYA CINTAKAN SUAMI SAYA MOHAMAD FAUZI ESA SEHINGGA AKHIR HAYAT SAYA... 

sekian terima kasih.
:-)






SUSU KAMBING + MADU LEBAH.

Susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak. Kementerian Kesihatan Malaysia menggariskan bahawa penyusuan susu ibu secara eksklusif (tanpa sebarang makanan tambahan lain atau susu lain) selama 6 bulan sebelum bayi diberi permulaan kepada makanan pejal pada usia 6 bulan.

Menjadi persoalan apabila bayi kecil diserang sakit seperti jaundis, selesema, cirit birit dan sebagainya. Ramai yang menyarankan agar bayi diberi susu kambing sebagai penawar jaundis dan madu lebah sebagai penawar selesema.

Menurut kajian moden, susu kambing tidak sesuai untuk bayi di bawah usia 1 tahun kerana kandungan mineralnya yang tinggi. Begitu juga dengan madu lebah kerana mengandungi bakteria botulism yang boleh menyebabkan cirit-birit.

Namun, terdapat beberapa argument tentang ini kerana:

1) Susu kambing adalah minuman kegemaran Nabi dan dikatakan susu terbaik selepas susu ibu.
2) Madu lebah merupakan ramuan makanan yang disebut dalam al-Quran dan khasiatnya tidak terbanding.
Walau bagaimana pun, berbalik kepada yang asas… Anak manusia disyaratkan meminum susu, secara eksklusif selama 6 bulan. Ada sebab kenapa Allah menyarankan agar seorang anak disusukan dengan susu ibu selama usianya 2 tahun.
1) Nabi SAW dihantar ke desa untuk disusukan oleh ibu susuan, Halimatus-Saadiah, meskipun berlambak2 susu kambing ada di KOta Mekah.
2) Di India, pemberian madu kepada bayi baru lahir adalah penyebab utama kematian bayi di sana.




Kenapa bayi baru lahir tidak boleh diberi minum madu? Kerana perut bayi baru lahir hanyalah sebesar sudu teh. Kalau kita beri madu satu sudu, dah penuh perut dia. Mana nak masuk susu lagi? Kalaupun minum lagi tapi dah tepu madu dalam perut dia.

Walaupun madu tu bagus, tapi belum masanya seorang bayi diberi madu. Macam kita belajar membaca bukan terus baca eksaiklopedia, mula dengan kenal huruf, kenal perkataan… Masa mula perkenalkan makanan pejal kepada anak pun kita tak terus beri nasi. Kita mula dengan makanan separa pejal, bubur, puree, sebelum beri makanan pejal betul2.

Jadi bukan mengarut kalau kata bayi kecil tidak sesuai diberi madu dan makanan lain. Bukan gila kalau ada ibu yang tak berikan anaknya madu lebah makanan al-Quran, kerana bayinya terlalu kecil dan sesuai minum susu ibu sahaja.

Saya rasa kita tak perlu argue lagi tentang pemberian benda2 lain kepada bayi sebagaimana kita tak perlu argue seseorang tu nak beri bayinya susu ibu atau susu formula, sedangkan pemberian susu ibu jelas dinyatakan dalam al-Quran!

CREDIT TO MOMMY LYNA.


   




ENGLISH COTTON IN DA HOUSE.





PINK FLORAL


(AVAILABLE)


DARK FLORAL


(AVAILABLE)


PURPLE FLORAL


(AVAILABLE)
(AVAILABLE)


PINK BELACAN

(AVAILABLE)
(AVAILABLE)

** HARGA RM 85  SAHAJA TERMASUK POS + FREE GIFT.

KALAU BERMINAT BOLEH HUBUNGI SAYA O19-4921944 (SMS SAHAJA)





Bubur Buat Si Manja.

Aisy dah mula makan solid food semalam. Aku buatkan bubur nasi kosong. Dikisar sehalus mungkin... Then mintak mak aku tambahkan susu sikit. Berselera betul die makan kata mak akula... aku tak dapat tengok pun... Huhu. Alhamdulillah akhirnya aisy dah mula makan secara rasminya pada tanggal O9.11.11.

Ape pun stok susu yang aku bekalkan tetap habis...Hehe. Kuat betul anak mama ni minum susu ye. Balik semalam pun aisy masih nak df a.k.a mengopek dengan mamanya sampai mamanya nyaris-nyaris tak masuk opis sebab same-same terlelap atas katil...Haha.

So pagi ni nak cuba kelainan pulak... Nak buat bubur millet + susu untuk aisy!:-)


Millet a.k.a sekoi adalah bijirin seperti padi yang bijinya kecil-kecil bulat. Sekoi atau millet mengandungi karbohidrat yang tinggi, di samping protin dan lemak; yang baik untuk pertumbuhan. Hulled millet, atau sekoi yang dikupas adalah sama khasiatnya dengan beras perang, kerana ia adalah ‘whole grain’ yang mengandungi serat yang tinggi.

Hulled millet boleh dibeli dari mana-mana supermarket dan kedai runcit yang menjual bahan makanan organik. Saya beli di Tesco Seremban Jaya.

 Nak tau hasilnya? Tungguuuuuuu.....Hehe.




47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam

supplemen beracun..cuak tak?..kot2 lah ada makan2 mana2 produk berkaitan..yelah..sekarang ni supplemen melambak kat pasaran.... jom baca artikel berkaitan tajuk di atas dipetik dari berita harian


Idam nak cantik jadi gila

Oleh Faiza Zainudin

faiza@bharian.com.my

2010/08/15

47 produk mengandungi bahan beracun disenarai hitam

KUALA LUMPUR: Sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail, berkata kebanyakan pengeluar apabila mahu mendaftarkan produk mereka dengan kementerian, akan memberikan sampel yang mengandungi kandungan produk herba.Bagaimanapun, selepas mendapat kelulusan, secara sembunyi mereka mencampurkan produk itu dengan bahan memudaratkan bagi memberi kesan segera kepada pengguna, sebelum diedarkan di pasaran,” katanya kepada Berita Minggu.Katanya, ada pengguna

meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik, termasuk gila jika memakan campuran bahan berkenaan secara sesuka hati tanpa pengetahuan dan nasihat doktor.

Beliau berkata, syarikat pengeluar mendapat keuntungan berjuta-juta ringgit setiap bulan

berikutan permintaan yang tinggi daripada pengguna apabila melihat kesan segera apabila menggunakan produk itu.Antaranya ialah 12 produk pelangsing badan yang dicampur bahan aktif sibutramine untuk mengurangkan selera makan; 17 produk kosmetik dicampur bahan pemutih hydroquinone dan tretinoin serta 18 produk tradisional dicampur dengan steroid dan antihistamine. “Produk ini terkenal dan mendapat permintaan tinggi di pasaran, walaupun harganya mahal dengan pengeluar mencatat keuntungan jutaan ringgit setiap bulan.Mazlan yakin masih banyak produk sedemikian dijual di pasaran, walaupun pelbagai tindakan penguatkuasaan dilakukan termasuk merampas dan menggantung lesen syarikat pengeluar terbabit.Beliau berkata, produk itu banyak dijual di toko jamu, kedai ubat tradisional dan syarikat jualan langsung.“Produk beracun ini mudah dikenal pasti menerusi iklan dan tuntutan yang meragukan serta menarik perhatian,” katanya.




INFO

Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:

Kintop

Body Beaus

BMI-9 Xylimming Capsule

Senna Plus Capsule

Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:

Lami

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:

Obexlim

Slimax Coffee

Beaute Fit Body Contour

Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:

357 Nasal Spray

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:

Makjun Taufiq Dua Istimewa

Majun Dua Istimewa

Ginseng Jin Fui Wan

Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga

Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)

Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule

Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill

Makjun Syafiq 3 Istimewa

Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:

Air Ikan Haruan

Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:

Eriesya Spa Beauty Cream

Atika Beauty Renewal Cream

Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya

Ratna Sari Whitening Night Cream

Tia Amelia Krim Jeragat

Chantique Whitening Night Cream

RZAC White Pearl Cream

Nuriz Day and Night Cream

Elite Rias Er Cream

R&Z Whitening Night Cream

Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream

Pigmentation Recovery Complex

Zara Rejuvenation Cream

Natasya Krim Herba Gold

De Putih Night Cream

Produk tradisional berdaftar ada antihistamine

Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine

Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan

Qian Tong Dan

Raja Ubat Resdung

Coral Plus UA 350MG

kesimpulannya..jadilah penggguna yang bijak lagi berhemah... alah membeli menang memakai.. bukannye menang membeli tapi menyesal kemudian hari...
Berhati2 la memilih product. InsyaAllah SHAKLEE
Proven effective, proven save. Dah ada dipasaran lebi 50 tahun.

Credit: K Cery




Wednesday, November 9, 2011

MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI.

Ayat yang biasa kita dengar. 
Tapi berapa ramai antara kita yang ambil peduli tentang maksudnya? Berapa ramai antara kita yang betul-betul menjaga kesihatan diri kita?

Darah tinggi
Kencing manis
Batu karang
barah
demam
batuk
selsema

"alah, insurans kan ade... ape guna ambil insurans mahal-mahal kalau tak boleh cover aku bila masuk hospital nanti?"

Macam mana pulak dengan anak-anak kita? Berapa kali dalam sebulan / setahun kita bawa anak kita ke klinik / hospital? Berapa banyak pulak yang kita dah belanjakan untuk merawat anak kita yang sakit / demam?

"alah biasalah budak-budak... selalu demam. "

Alhamdulillah aku nampak jalan pencegahan lebih awal... Untuk diri aku, suami dan anak... Mungkin ada yang menganggap apa yang cakap cumalah untuk melakukan produk yang aku jual. terpulang. Lain orang, lainlah pemikirannya tapi yang aku kesalkan bila ada mak bapak yang merungut sebab terpaksa ambil insurans yang tinggi untuk anak-anak tapi tak mahu ambil langkah pencegahan daripada awal untuk mengurangkan bebanannya. Pelik kan?

Tak aku nafikan insurans tu penting contoh untuk kemalangan etc tapi bukan semua orang yang berkemampuan. Yang berkemampuan silakanlah. Aku pun ada jugak menyimpan hasrat untuk ambil insurans untuk aisy tapi aku tak harap aku akan gunakan insurans tu untuk mengubati demam teruk / sakit teruknya. Setiap hari aku mohon biarlah aisy sentiasa sihat. Tak nak bergantung pada insurans semata.

kalau kita boleh belikan dia ( anak-anak kita ) mainan, burger, aiskrim etc takkanlah kita tak boleh belikan die walau sebotol vitamin?

kalau kita mampu menyediakan sepuluh jenis insurans untuk diri kita dan anak-anak kita, takkanlah kita tak mampu nak membeli walau sebotol vitamin sebagai makanan tambahan kita? 

Adat manusia, lebih memikirkan cara untuk mengubati daripada cara untuk mencegah.

Wallahualam.





Friday, November 4, 2011

Macam-Macam Dugaan ~ Tube Medela Swingku Dimasuki Susu.

Entah apalah nasib... dugaan datang bertimpa-timpa... Semalam tube medela swing kesayangan aku dimasuki susu! nasib baik cepat tersedar... Kalau tak sia-sia je masuk dalam body die habisla rosak...huhu. Dahla fs pun meragam sejak seminggu dua ni... Asal pam double jer mulalah yang sebelah kanan meragam... tumpahla, apelah...


Nasib baik boleh basuh... Fuh lega... Teringin jugak nak beli lagi satu tube untuk buat spare... Tapi kena tunggu buget daripada abi...hehe.
 Yang penting, Abi dah janji nak belanje makan korean food kat Melaka sebab berjaya dapatkan customer... Yahoooo! :-)
TQ kak earna kerana yakin dengan Shaklee...Hehe.

Yang lain bila lagi nak cuba? Hehe.

Berminat nak dapatkan set trial? boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ





No Ayaq Again???! How Dare Die!


Pagi semalam takde air... Pagi ni bangun pun takder air lagi! Aduhai... Daripada malam tadi air kecik jer kuarnya... Nasib baik sempat basuh kain... botol dan pam aisy jer tak sempat nak basuh lagi... Adeh, takkan nak angkut semua ke opis kot? 

Buget time hujan ni air melimpah ruah tapi non ado... huhu. Nasiblah kalau xdok air nak mandi nanti....Adeh! Nak buat aduan kat SAINSla...haha.






Thursday, November 3, 2011

Anak Demam? Macam mana ni?


Sebulan lepas lahir aisy memang kerap demam... Risau betul aku dibuatnye... Mungkinkah sebab campur bf + susu formula yang menyebabkan antibodinya tak kuat? Entahla... Orang cakap budak-budak biasalah selalu demam... Hmm...
Baru-baru ni aku diperkenalkan dengan BASIC-H. 

Apa kaitannya dengan anak demam?
Macam-macammmmm... Salah satu kegunaan BASIC-H ni adelah untuk meredakan panas badan/demam. Aku pernah cuba dan alhamdulillah walaupun aisy demam tapi cepat kebah. Setiapkali mandi aku akan mandikan die dengan BASIC-H ni... Untuk dewasa pun boleh guna jugak.


Selain tu BASIC-H ni jugak sesuai untuk baby yang ader masalah ruam dan kutu.


**kredit to all

Jika berminat untulk mendapatkannya, harganya ialah RM47 untuk WM dan RM69 bagi EM. Harga termasuk kos penghantaran. Boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ





Samseng Jalanan a.k.a Lori Hantu.


Cukup MENYAMPAH aku dengan LORI + Orang yang bawak lori tu sekali sebab hampir-hampir membuat aku eksiden! HAMPEH! 

Tengahari tadi punya hallah... Biasalah tengahari mesti aku balik nak hantar susu aisy... Sampai kat satu simpang ni ader sebuah kereta EXORA tiba-tiba keluar padahal die sepatutnya dah nampak aku dengan LORI HANTU tu memang tengah laju giler! Aku laju sebab LORI tu laju... Lepas tu macam sengaja je nak cucuk-cucuk bontot kereta wira tu... Kalau kereta aku berani nak acah-acah tapi lori ni BAHAYA sikit. 

Mungkin sebab dia nampak PEREMPUAN yang bawak so bolehlah nak diBULI sesuki hatinya. ~ Dah banyak kali dah berlaku... Bila nampak perempuan je yang bawak kereta, mulalah 'JANTAN a.k.a MACHO SANGATLAH KONON' ni takut-takutkan kita kaum wanita yang lemah tak berdaya ni...Huhu. TAK MACHO pun hokey!

Berbalik kisah aku tadi, nasib baiklah aku masih boleh kawal keadaan lagi. Cepat-cepat aku amik corner sikit sambil hon kereta EXORA hangswa tu. Kalau die tak mau ketepi jugak, dengan aku, dengan die sekali kena heret dek lori hantu tu. PADAN MUKA!

Tak habis kat situ jer... Lori tadi masih jugak laju mengejar dari belakang... Entah ape yang nak dikejarnya entah... Jangan sampai ade yang mati lepas ni sudah! Sampai kat satu kawasan ni dia masih jugak nak memotong kereta wira tapi tak lepas sebab ade motor. Cara dia memotong tu pun tersangat bahaya. HAbis semua diredahnya. Sampai kat traffic light tengok lori tu berhenti betul-betul depan aku... Kereta EXORA tadi pulak belakang kereta aku... Apelagi terus keluarkan kamera amik gambar belakang LORI HANTU ni. MOTIF? SAKIT HATI... NAK ANTA KAT JPJ... NAK NGADU BOLEH? HAHA.






Status! Perempuan lebih gemar memilih lelaki kaya?


Topik HOT FM lagi... Hehe. Almaklumlah sekarang ni pagi-pagi jer dah bukak HOT FM kuat-kuat sampai nak pecah gegendang telinga..

Topik hari ni... Perempuan lebih gemar memilih lelaki kaya? Betul ker? Hmm... Rasanya tak semua macam tu... Ramai jugak dikalangan kaum wanita sekarang tak kisah pun kalau lelaki tu tak kaya... Yang penting bertanggungjawab sudah...

Tapi tak dinafikan jugaklah DUIT tu penting! Takder duit boleh jadi gaduh laki bini. As me DUIT tu memang penting tapi LELAKI KAYA bukanlah kemestian! Kerana JODOH pertemuan di tangan TUHAN... TAKUT sebenarnya dengan lelaki kaya ni... my sister pernah ade lelaki kaya nak ngorat die tapi dia tak nak... Macam menolak tuah tapi dah JODOH die dengan abang ipar aku tu so berkahwinlah mereka. Now dah senang dah... Bila dia suruh aku cari JODOH macam die aku pulak tak mau... Sebab aku yakin ALLAh dah sediakan JODOH yang terbaik untuk aku... ABI.

Walaupun tak KAYA tapi alhamdulillah CUKUP. 

Sekian wassalam.






Target 5OO 0z !


Ini stok EBM aku dulu... Tak berape nak dululah... Baru jugak ni... Mase tu baru dapat setingkat jer... Tiap-tiap hari dok bukak peti ais belek EBM ni... Bilalah nak bertambah.... hati berkata-kata... Hari ni Alhamdulillah.... Dah bertambah lagi 1 tingkat! Wehuuuu!!!


Belum sempat nak kira lagi berape jumlah EBM yang aku dapat setakat ni... Target aku nak capai 5OO oz menjelang tahun baru 2O12 ni nanti! Bolehkah? Ahak. Insyaallah doakan aku ye... :-) Buat mase ni aku masih mengamalkan set B.


Set B (Breastfeeding)


Trial Pack 30days (loose pack) = RM 80 ##FREE GIFT & FREE DELIVERY##
Full Pack 4-6months (bottles) = RM 241.00

* sesuai untuk semua golongan yang mementingkan kesihatan - lelaki, wanita, pelajar,menyusukan anak,warga emas ...(kecuali mereka yang menghidap SLE dan kecuali mereka yang mengandung)

*** AMAT2 sesuai sekali untuk ibu2 menyusu kerana dalam set ini terdapat alfalfa yang bertindak sebagai penggalak susu

* sangat tepat bagi mereka yang sibuk dan gaya pemakanan seharian yang tidak sihat dan tak seimbang

* sesuai bagi mereka yang selalu stress, keletihan, mudah mengantuk
+

Energizing Soy Protein – Vanilla
850gm = RM 121

Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga. Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.

Tahukah Anda?
Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggi manakala karbohidrat dengan G.I. yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Perbezaan Shaklee
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti
+
Meal Shakes
RM 91

Makanan Segera, Tanpa Curiga

Dalam kehidupan seharian yang sentiasa aktif dan serba pantas, kanak-kanak tidak mempunyai masa yang cukup untuk menikmati makanan yang seimbang. Oleh itu, Shaklee Meal Shakes menjadi pilihan terbaik bagi mereka kerana ia merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. Pilihan protein soya terbaik anda.
**Yang ini memang feberet aku. Tambah dengan milo panas atau sejuk + ESP! Yummy!

So harap-harap target nak mencapai 5OO 0z tu akan tercapai sebelum new year ni...:-)
 
Berminat nak dapatkan set trial? boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ




Wednesday, November 2, 2011

Teman Terbaikku...:-)

Minggu ni minggu demam selsema buat aku... Hubby pulak demam + batuk yang tak hilang lagi sejak 2 minggu sudah... Ubat batuk sebotol dah dihabeskannya tapi tak jugak baik... Disuruh dipujuk supaya makan vitamin tak mau... Banyak sangat dalihnya... Aduhai suamiku.... 

Semalam hubby perli aku... Kate die, takkan makan vitamin C tiap-tiap hari pun tak hilang lagi selsema? Sambil gelak-gelak jahat.

Aku pun jawablah dengan selambanya, vitamin ni bukan tuhan yang boleh menyembuhkan ape-ape penyakit je... Yang boleh menyembuhkan tu hanya ALLAH... Kita cuma berusaha, ALLAh yang menentukan segalanya... Terus hubby tersengih-sengih. Aku amik segala jenis vitamin untuk antibodi dan kesihatan diri aku... Dan alhamdulillah berkat kesabaran aku, hari ni selsema aku dah pun berkurangan... NOW dah xder! 

Caranya... aku akan ambil 1 biji vitamin C sebelah pagi dan 1 biji lagi bila keadaan memerlukan... Alhamdulillah dah tak selsema lagi dah! SEE suamiku...:-) Aisy pun tak ikut same terkena jangkitan selsema... Alhamdulillah... 

Makanya, lepas ni Vitamin C akan jadi teman terbaikku setiapkali selsema..hehe. Don't worry auntie Shiera, kau teman terbaikku sepanjang hayat...:-) My Love Hubby... Sahabat tercintaku sehingga ke syurga..:-) 

 
Set A (Optimum Health)
Trial Pack 30 days (loose pack) = RM 80 ##FREE GIFT & FREE DELIVERY##
Full Pack 4-6months (bottles) = RM 198

* sesuai untuk semua golongan yang mementingkan kesihatan - lelaki, wanita, pelajar, wanita mengandung,menyusukan anak,warga emas ...

* sangat tepat bagi mereka yang sibuk dan gaya pemakanan seharian yang tidak sihat dan tak seimbang

* sesuai bagi mereka yang selalu stress, keletihan, mudah mengantuk.

Berminat nak dapatkan set trial? boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ







Patut Ader Shoutbox @ Tidak?

Dah lame tak jenguk shoutbox...
hari ni 'terjenguk' pulak...
Ader yang meluat dengan belog aku...
.
.
.
.

Ader aku kesah? Ahak!
Yang ko pi baca belog aku yang membosankan ni kenape? Dah xder keje lain? Kalau ye pun nak tarik perhatian aku untuk tengok aper yang ko buat ke hape x payahla sampai cakap ko meluat ke hape... Aku tak kacau hidup kau yang kau nak menyibuk kat belog aku ni kenape? Adeh SENGAL!
So lepas berfikir sedalam-dalamnya... Aku rase tak payahla ader shoutbox tu... Bukannye aku rajin nak tengok pun sebab selalunya yang menulis kat situ cuma nak promote barang jualan jer... So FINAL! NO MORE SHOUTBOX supaya xder lagi mesej-mesej yang sedemikian! FULLSTOP!

p/s : petang ni mengepam lagi dan sekali lagi tragedi keetumpahan susu telah berlaku... Tak tau kenape dengan pam kesayangan aku ni... Asal belah kanan jer mesti meleleh kuar habes sume... Basah luncun dah kain aku sekali lagi... Disebabkan lebih banyak tertumpah, maka hasil hari ni taklah memuaskan... :-( 
MOOD : UNHAPPY






Singkat Tak semestinya Tak Boleh Bahagia.

Pagi tadi dengar kat radio pasal perhubungan singkat... Owh ye pasal kim kardashian yang kawen cuma 72 hari jer tu...

Radio aper ek? Tetibe aku terlupa + tak hengat langsung! Adeh kenape plak ni???! Ala yang ader usop wilchar tulah... Ha HOT FM laaaaaa.... adohai baru tau lepas google. Aceh! Parah tol penyakit pelupa aku nih! Ok berbalik pasal perhubungan singkat tadi aderlah beberapa orang pemanggil yang sempat aku dengar telefon... Yang pertama ni pasal kawan die ni ibu tunggal... Suka nak berkawan tapi sayangnya bila lelaki dapat tahu je dia ni berstatus ibu tunggal mulalah dieorang menjauhkan diri... Sampai sekarang pun statusnya masih lagi ibu tunggal... Tapi part yang paling best sekali, bila usop tanye ader tak yang mengorat tu berstatus laki orang... jawapannya YA! tapi dia tak terima sebab tak sanggup katanya nak menghancurkan hati kaum sejenisnya... Alhamdulillah dia boleh berfikiran macam tu tapi siapalah kita nak melawan ketentuanNYA bukan? Wallahualam.

 Yang kedua pulak call nak cerita pasal parentsnya yang tak pernah bercinta sebelum kawin alhamdulillah sampai sekarang dah 3O tahun usia perkahwinan dieorang bahagia. So sweet...:-) 

Aku sendiri ader pengalaman yang hampir same... Kisah aku dan abi...:-) Satu perhubungan yang singkat dan penuh dugaan... Tapi alhamdulillah walaupun hanya 6 bulan berkenalan, aku dan abi nekad nak bertunang dan seterusnya 6 bulan kemudian terus bernikah dalam suasana yang sederhana... Alhamdulillah sampai sekarang kami masih lagi bahagia sebab kami bercinta selepas kawen... Ditambah pulak dengan kehadiran cahayamata pertama kami, MUHAMMAD AISY RIZQIN. Walaupun ade yang cuba mengikut jejak langkah kami ader jugak yang tak kesampaian.... wallahualam.

Kesimpulannya singkat atau tidak kita mengenali pasangan kita tu tak menjamin yang kita kenal hati budinya sepenuhnya... Ader yang dah bertahun-tahun bersama pun masih belum dapat kenal lagi hati budi pasangannya tu... Haiiii lah nasib badan... Pernah tengok rancangan Serasi Bersama kan? Ha aper pendapat kamoo semua? Cuba kamoo perhatikan ye, kebanyakannya yang baru berkahwin selalu dapat markah yang tinggi... selalu boleh jawab soalan dengan betul tapi cuba tengok yang dah lama berkahwin... Jarang dapat jawab soalan tentang pasangan dengan betul ... Mungkin dah terlalu lama mengenalinya jadi kita terlupa pasal kegemarannya... Renung-renungkanlah...






Aisy Dah Pandai Ape?

Dah lame tak update pasal aisy kan..:-)
Dah 5 bulan dah anak bujang aku tu tapi masih tak reti meniarap lagi... Hehe. Asik dok dalam walker padahal nurse dah bagitau jangan letak dalam walker... BAHAYA!

Masalahnya aisy sangat tak suka kalau baring lama-lama terutama kalau tak ada orang kat sisi dia... PENAKUT ~macam mama die jugak... ahak!~ Bila letax dalam walker pulak risau sebab takut dia merayau-rayau sampai ke dapur... memandangkan rumah mak tak rata... Takut walker die terbalik pulak nanti... Maklumlah 'baru dapat kaki'. Maka pasal tulah tiap-tiap tengahari mak aku manjanglah tak sempat nak masak sebab dok bz 'supervise' cucu die yang sorang tu... Dah lame dah tak bela cucu kan... Mula-mula dulu anak sedara aku yang sulung, MOHD HELMI... Merasalah kejap mak aku jaga... Sekarang dah besar panjang pun die! 

Lagi pasal aisy... Sekarang nampak betul die cerdik dah... Pagi tadi mase aku nak pegi kerja, aku dukung dia sekejap... Tak tau kenape sayang nak tinggalkan die... Aku peluk cium die puas-puas... Bila nak bagi kat mak aku, pandai pulak die mengelak... Berpusing takmo pegi kat uwannya... Haha. Aisy2x.... Dah pandai dah die sekarang... 

Bulan ni 16 November nanti genaplah usia aisy 6 bulan... Dah boleh makan bubur... Alahai sedih pulak rasanya sebab dah tak eksklusif lagi dah bf... Cepatnya mase berlalu... Nampak gaya pun dia memang dah boleh dibagi makan tapi tak sanggup lagi... saje tunggu sampai 6 bulan baru kasi dia makan... Babahnyalah suka suap macam-macam tapi sekadar bagi rasa saje. Tu pun kadang-kadang kena marah dengan aku. Hari tu babahnya suap mangga, bukan main suka lagi die lepas tu siap mengamuk-ngamuk bila tengok aku dengan hubby je makan... Adeh anak mama ni... Bersabarlah ye... Sampai mase nanti mama akan kasi jugak kamoo makan... :-)

Oklah nak google resepi untuk aisy kejap! Nak get ready...hehe. 

Berminat nak dapatkan set trial breastfeeding? boleh email kepada saya @ kdgungu@gmail.com / rizqinshoppe@yahoo.com ataupun boleh sms saya terus O19-4921944. TQ





++Jom Kita Tukar Link!++