My Nuffy

Monday, September 28, 2009

Melawat Baby Mohamad Aiman Zakuan

Kesempatan rehat selama 2 jam jumaat yang lepas aku & member2 kat opis aku penuhi dengan beraya kat area P0land 5 & 6. 1st g raye umah Niza @ QasehLaura . Her sista In Law pun ada gak. Ala... yang ader bl0g tu... ^_^.

Dengan Slamber & muke tak malunya aku asikla d0k mengunyah kueh mueh dak niza ni. Hehe. Sedap! Pastu bagi plak makan bihun sup... Perghhh.... Lagilah tak berenti aku makan. Sampai luper cik abang yang tunggu d0k mesej... hehe. S0wie ea b.... ^_^

Pas umah Niza, kite0rang gerak plak g umah kak Jun my seni0r gakla ni kat 0pis tu. Die baru je pas bersalinkan baby boy beberapa bulan yang lepas. Nama Baby die 'M0hamad Aiman Zakuan'. Comey & m0ntel sangat baby tu. Berat dia masa tu lebey kurang 6 kg tau! Perghhh....




Mula - mula aku teng0k jerk die0rang dukung c Aiman ni. Takut gak nak duk0ng bab yang len duk0ng die asik d0k nangis jerk... Panas pun iye gak kot. Last - last geram aku nengoknyer... aku mintak nak duk0ng die gak!

Die ley tak nangis.... ^_^ Bangga japla maser tu. Hehe. Lama gak aku duk0ng baby Aiman. Nek leng0h gakla tangan aku p aku happy sangat - sangat. Pat duk0ng baby Aiman & die tak nagis plak tu. Sweet sangat pat kiss & hug baby Aiman. ^_^

Pastu singgah jap plak kat umah A.Zul Besar.  Sib bek sempat masuk 0pis. Pastu baru aku teringat yang aku kena uat backup! Ad0hai... Sib bek backup tak amik masa yang lama. S0 dapatla aku balik awal yang tak baper nak awal....^_^

Friday, September 25, 2009

Kenangan Akhir Ramadhan 2009

18 September 2009



 

 

 

 

Jumaat terakhir Ramadhan beliau teringin sangat nak g men bowling kat Senggamat. Mau tak mau ikutkan jeler... Cian plak aku neng0knye.... Da beria - ria nak pergi. Hentak hentak kaki... guling - guling lantai... Haha [ Citer tipu!].


B0leh dikatakan hanya kte0rang berdua jerk yang rajin beben0 g men b0wling time - time bulan p0ser tu. Cam biasa jugak aku kalah... Huhu. Xper2... Pasni aku nak practise habis - habisan untuk menang. Ahak3x.


Pas bowling... kite0rang gerak carik kedai makan plak untuk tempat berbuka puasa. G kat IOI p kedai tutup lak. Kebetulan hujan turun dengan lebatnya. Huhu.... Melepas nak makan western! Cis... Giler kentang! ^_^


Sib bek ada 1 kedai ni yang uat ala bufet.... S0 berbukalah kite0rang kat situ. Takderla best sangat makanannya p aku suka suasana kat situ. R0mantik bangat si0t. Ciap beli kek 0ren agi tu c0z aku teringin sangat nak mam kek 0ren... Beliau yang minta sangat ngan kek c0klat pun aku paksa makan kek 0ren. huahuahua.

Sementara tunggu waktu berbuka... sempat aku & beliau merayau - rayau kat sh0pping k0mpleks berhampiran. Billi0n kot namanya.... Hehe... Tak baper nak ingat r.... S0wie... ^_^

Owh ya... entah apa mimpi beliau ari tu, beliau berhajat nak sedekahkan sep0t0ng dua kek yang kite0rang beli 2 kat budak2 yang kebetulan baru nak menjamu selera kat situ. Dengan muker slambernya beliau sendri yang bagi kek tu. Aku tukang gelak c0z macam tak percaya beliau ley terpikir nak uat cenggitu.

Alhamdulillah...

Moga2 bertambahla rezki beliau pasni... kan b! ^_^

Biler da kenyang melantak... baru teringat yang mak pesan suh carikan langsir yang x cukup tu. Nak tak nak terpaksa jugak beliau mengikut aku ke Nag0ya membeli langsir. Kebetulan plak ada bazar kat depan Nag0ya s0 aper lagi.

SERBUUUUU......

Hehehe

Tapi tak beli aper pun... Just teng0k - teng0k jer. Lau ader pun hajat nak membeli, langsung terbantut dek kritikan pedas daripada beliau. Pendek kata apa aje yang aku nak beli tu sume tak berkenan dek beliau. Eiii... geram tul aku.

Lagipun lau kuar ngan beliau ni aku tak reti da nak beli apa. Cam xder apa da nak beli. Lau aku kuar s0rang? Huh alamatnya selesai satu bazar tu aku b0r0ng. Huhu.

Itulah penangan biler kuar ngan beliau. Lagipun aku da dapat baju raya + baju Yuna daripada beliau. Upsss... + Bear baru tu. Cukup2la uat masa ni. Chewah... [macam nak kena pau lagi jerk beliau ni... Hehe]

Amb0i.... Kejam sangatla aku ni ye.....
Heh.... T beliau nak g Langkasuka... Leyla kim cukukulat agi... Hehe

Alhamdulillah... ^_^


Malunyerrrrrrr....

Aku ngah malu ni.... Sesangat r maluuuuuu... Jangan kau tanya kenapa!
Huhu...




Mau sebulan pakai purdah... tak pun amik cuti sebulan.... tak pun pindah jer terus....
huhu....

Raya : Part III

Raya ke - 4




Balik dari kamp0ng, aku terus bergegas ke Pekan R0mpin carik bahan - bahan nak masak petang tu. Keluarga pihak beliau akhirnya sudi jua menjeng0k ke teratak bur0k mak. Hehe.Datang rayala! K0rang jangan pk macam2 ye... ^_^

Alhamdulillah...

Aku & beliau bersyukur sangat - sangat bab dapat eratkan hubungan 2 buah keluarga ni. Ada t0kmak... ayah... mak... adik2... paksu maksu... pakcu makcu... idlan... aqish... & anak2 pakcu [aku tak tau nama depa...hik3x]

Daripada pose ritu agi aku nak ajak die0rang datang umah bukak pose same - same p mak sib0k uat kuih nak bawak g masjid plak. Malam da nak g terawih... Aku & beliau ni jer yang liat sket nak g terawih... P Insyaallah... tahun akan datang hopefully dapat same2 berjemaah dengan mak & ayah. ^_^

And 4 da 1st time... aku pat salam & kiss tangan ayah. By da way... Mase kat Melaka ritu 1st time aku panggil ayah dengan panggilan 'ayah'. Sebel0m ni punyala kek0k aku nak panggil macam gitu coz selama ni aku da biasa panggil ayah 'Cek Esa'. Almakl0mla... keje 1 0pis... meja plak mengadap - mengadap jerk ni ha. Pendek kata... memang ayah da taula perangai aku camner. Yang baik budi... Yang bur0k laku... Yang ternakal... hehe.

Idlan plak makin mesra dengan aku sejak kat kamp0ng semalam. Lau tidak hingin pun tidak die dekat ngan aku. Takut2 jer die. Ni da ok sket da... Mb die dah mula biasa teng0k aku lam family die.

Alhamdulillah...

Hampir keseluruhan hati family ini da dapat aku tawan... InsyaAllah... aku tak mau sia - siakan kepercayaan & kebaikan keluarga ini.

Rupa - rupanya Pakcu kawan angah masa angah keje kat Poland 8 dulu. Sepupu beliau plak ada yang 1 sk0lah dengan anak sedara aku. 1 kelas ag tu. Maknanya lepas ni ciapla kite0rang kena pantau. Hehe.

Apapun terima kasih pada beliau & da family bab sudi datang...

Sem0ga perhubungan ini akan berkekalan hendaknya... ^_^

~amin~

Thursday, September 24, 2009

Raya : Part II

Riang ria Aidilfitri

2nd day raya akak aku yang kat Terengganu tu balik. Balik jer anak - beranak pau aku baju raya padahal die0rang mang da ada baju raya. Cis... Tahun depan pandai - pandaila k0rang. Sempat aku g uat rebording tu pastu padan muke aku kena marah.

Dahla aku bengang ngan kedai tu. Pekerja dia uat rambut aku cincai jerk. Ir0n rambut aku sampai kena kulit pale sampai aku mengaduh pun die boley rileks agi tak say sorry pun.Huhu...  Da tu kena tunggu lame plak tu coz rambut aku yang depan ni x abis taruk ubat. Hampeh. Tulah... 0rang da larang jangan uat aku uat gak... Padan muke aku kan... huhu.

 Sebel0m tu aku cakap aku g gunting rambut p sudahnya kantoi gak bab lama sangat p gunting rambut. Apa lagi... anginla beliau bab aku da janji takkan uat reb0rnding agi...Huhu. S0wie ea b....



Malamnya aku  & beliau beraya kat umah kawan baik + member kamceng aku sejak tadika dulu, Puan Amie. Cik Rh0die pun pun ada sekali. Luper nak bawak adiah baby  Puan Amie. Owh... luper plak. Nama baby die 'Mohamad Darwin Micheal'. T0l0ng jangan tanya aku kenapa nama anak die cenggitu. Sungguh aku tak tau. Aku ngan Cik Rhodie pun terkonpius skali. Huhu. 

Pas beraya... kite0rang balik kamp0ng bab t0k mak & da Geng da bising tanya aku biler nak datang. [bukan aku cakap... beliau yang cakap![^_^] Hehe.


3rd day raya kite0rang suma 1 family except family makLong beliau berangkat ke melaka. Nak serbu umah PakLong & PaK Ndak beliau. [^_^] Hehe.





Pegi Melaka slamber je aku tak pakai tudung. K0n0nla rambut baru rebornding. Hehe. Sambil - sambil tu dapat dengar ceramah free daripada beliau. [^_^]

 
 
Family PakLong sume d0k konpius teng0k aku. Aku senyum jerla bab aku tau mesti ada yang tukang jawab pastu. Hehe.

 

Kat umah Pak Ndak pun same. Sempat mandi manda bagai kat umah Pak Ndak sebel0m gerak g MYDIN kat MiTC. Cam biasa tak beli apa pun. Just ronda - ronda & men game jer sementara tunggu yang len sh0pping.

 
 

 

 


 

 

S0  3rd raya agak memenatkan coz kena travel sampai ke Melaka walaupun bukan aku yang drive. Hehe. Tinge pun penat  gak kena bebel bab rebornding nyer hal. Hmmm.... Yela2... Pasni aii pakai tudung balik ok! [^_^]

Raya : part I




Alhamdulillah...

Walaupun tak dapat bersama pada pagi raya... bersalaman & bermaaf - maafan... Hanya MMS sebagai penghubung mengubat rindu tapi aku lega kerana semuanya telah kembali seperti sedia kala. Tak ada lagi rajuk & tangis yang mengiringi pagi rayaku.

Haha... Jiwang jer bunyinye kan! ^ _^

Anyway aku da pun mula kerja ari ni. B0ring jer kan p apa nak uat. Cuti tinggal 7 ari je lagi untuk tahun ni. Banyak? Uihh... tak cukup tu! Huhu. Datang - datang  kat 0pis jerk da terj0in 0rang 'anyam ketupat'. Almakl0mla... 'anyam ketupat' untuk set0k sebulan yang lepas bak kata nuyuy. Hehe. Jangan mare ea Cik Nuyuy...

Masuk - masuk jer 0pis da gulap gulita. Letrik problem agi r ni. Isy... Tak sy0k betul nak uat keje lam gelap ni. [alasan kukuh untuk meng'update' bl0g!] Hehe. Apa lagi... Laju jerla jari jemariku ini menaip en3 seterusnya. Masing - masing da kuarkan en3 raya nampaknya. Ne ley kalah kan3x. Hehe.

1st  pagi raya




Kakak aku dengan selambernya memakai t-set + kain batik pada pagi raya. k0n0n - k0n0n cam 0rang baru pas bersalin. Menggeleng - geleng pale abang ipar aku. P0t0ng stim betul r akak aku ni.


Sesi gedik santai & sedey - sedey la k0n0n. Nyampas aku neng0knye. Paling tak tahan aku kena ceramah lagi ngan akak aku. Tak sudah - sudah lagi 0rang tua ni rupanya. Niat aku yang suci murni nak bermaaf - maafan langsung terbantut + d0se baru kutuk & sesumpah dia pas tu. Haha. Abang ipar aku plak yang c00l. Sengal tul!



Pas salam - salam... time untuk balik kamp0ng. Malas nak layan budak - budak datang raya sebenarnya. T aku kena uat air die0rang. Haha. 1st raya memang tak miz balik kamp0ng mak aku kat Rembau. Tahun - tahun akan datang InsyaAllah kat kamp0ng beliau plak.

 

Sampai kamp0ng, yang ada cuma family Makcik aku jerk. Tunggu yang len balik tak sampai - sampai. Tak ramai yang balik 1st raya ni c0z sepupu - sepupu aku ramai yang da kawen. Macam biasa s0klan panazzzz kedengaran kat tinge aku ni. Tahun ni senyum jerk. Malas nak jawab. Ada boley ka? Haha. ^_^

Dari Jauh Kup0h0n Maaf



Sempena hari baik bulan baik ni... kita nak susun 10 jari mintak ampun & maaf pada 0rang tu...

Terutamanya sal malam raya tu...Kita tak sangka akan jadi macam tu...Sampai Paksu contact kita nak cari 0rang tu...

Kita minta maaf ye...

Kita takder niat nak cakap macam tu... kita tengah marah masa tu. Kecewa.... geram... sume ada.

 P kita janji takkan cakap macam tu lagi...kita janji takkan tinggalkan 0rang tu... Kita janji akan jaga hubungan ni baik - baik...

0rang tu pun kena janji jaga diri baik - baik... jaga hubungan ni baik - baik ye...

Lagi 1...

Kita nak mintak maaf kat 0rang tu bab tak dengar cakap...

hehehe

Kita uat rebornding gak walaupun 0rang tu tak bagi kita uat...

Kita geram teng0k rambut kita ni...

Separuh kerinting separuh lurus kat hujung.

Tak bestnya...

Bur0k sungguh...

huhu.

kita geram ngan 0rang tu jugak! & kecik ati ngan 0rang kat umah....


P kita janji pasni kita jaga rambut kita el0k - elok k.

s0 pasni 0-0 ea...

kita sayang 0rang tu... sangat - sangat.

^_^

Saturday, September 19, 2009

:-Raya Yang Tak Bererti-:


Meskipun kedengaran riuh rendah bunyi mercun... Hiruk pikuk suara 0den... Ena... Shara... Masih jua hati aku rasa sunyi... Langsung aku tak rasa kemeriahan hari raya yang bakal disambut sume umat Islam es0k. Segala - galanya terasa hambar & tak bererti buatku.


Perempuan - perempuan... Kenapa kau tak henti - henti muncul tanpa diundang?


Perlukah kau hadir untuk menguji kesabaranku?


Kenangan yang indah semalam lenyap sekelip mata...


Perlukah airmata ini menitis lagi di saat aku sepatutnya gembira?




Telah aku k0rbankan banyak perasaan...


Telah aku tinggalkan segala kenangan...


Melukakan rasa...


Demi untuk bersama dengan insan yang aku cinta...


Sampai kapan harus aku menahan perasaan?


Demi sebuah hubungan yang digelar percintaan...


sesuatu yang amat kudambakan sebagai se0rang perempuan...


Andai sampai di sini segalanya akan berakhir...


aku redha...


Mungkin TakdirNYA...


aku sendiri lagi...


untuk sepanjang hayatku ini...

Thursday, September 17, 2009

:-Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & batin-:



es0k kite da mula cuti raya tau...
tiba - tiba banyak pulak keje kat atas meja ni...
huhuhu
kejamla b0s aku ni...
p takper...
janji cuti kite da lulus...
es0k kite nak g senggamat dengan beliau...
beliau ajak kite g men bowling & berbuka kat tempat ri2...
eii...
tak penat gaknya beliau ni....
umah tak abis cat agi tu...
hmmm...
petang ni kenala kite yang sambung mengecat...
kueh raya untuk rumah kite pun lom ciap agi...
da cib0k kite nak g jenjalan...
huhu
kite & beliau ingat lau xder aral...
raye t kite & beliau nak teng0k citer jin notty...
hehe
meh r teng0k came2...
aper pun...
sempena hari baik...
bulan baik ni...
kita & beliau nak mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
Jemputla datang beraye kat umah kite nanti ye...
~wassalam~

Wednesday, September 16, 2009

:-3 ari nak raya : bakal menantu kesayangan mak t0l0ng cat rumah-:


 ~beliau ngah mengecat rumah aii~


 ~Just a short st0ry~

Kalau 0rang tanya kenapa aku sayang sangat kat beliau...
inilah jawapannya...
kalau ada 0rang tanya kenapa mak aku sayang sangat bakal menantu die ni...
inilah jawapannya...
kalau k0rang rase aku mendera beliau...
bukan ini jawapannya...
 thanx b sayang atas kerja keras b...
:-)
luv u s0 much b sayang...
4ever & ever...

:-Raya 0wh raya-:



 ~ondaway nak ke Dataran Pahlawan~

Sabtu
12 September 2009

Setelah tertunda sejak seminggu yang lepas, akhirnya tercapai jugak hajat beliau nak sh0pping raya. Destinasi pilihan beliau ialah Melaka Bandaraya Bersejarah... Memang sejarah betul aku sh0pping kat Melaka ni. Selalunya setiap tahun aku serbu Jalan TAR jer p tahun ni aku bagi chances kat beliau nak sh0pping katner.

Selain kami, ada sepasang lagi c0uple yang ikut serta. Suhaimi & his gurlfriend. Sepatutnya family ikut sekali p die0rang da terlebey excited sh0pping raya dulu... Ini tidak adil! hehe.

1st place yang kami tujui adalah 'Kota Fesyen' di MITC melaka. Dah lama sangat tak melawat melaka ni ase cam ruse masuk bandar. Sangat-sangatla teruja aku teng0k pembangunan yang pesat kat Melaka ni. Last aku g Melaka tahun 2006-2007 k0t. Hmmm... kejap jer dah banyak berubah.

Beliau sangat - sangatla teruja nak sh0pping baju raya kat situ p biler kite0rang sampai kat situ terus keterujaan tu hilang. Masih banyak kedai yang bel0m dibuka. Kehampehan melanda jiwa kite0rang.

Sepatutnya tema kita0rang tahun ni wane pink p last minit kite0rang tukar tema c0z baju pink takder saiz beliau plak. Huhu... S0 kite0rang decide baju raya tahun ni wane g0ld. Baju beliau lah yang paling susah nak carik. Baju aku kejap jer da jumper.

!
!
!
V


Destinasi seterusnya pulak adalah Dataran Pahlawan. Cadang nak beli kasut, tudung & beg sahaja. Ingat tu sahaja ok!.

Kite0rang park keta kat MP p merayau sampai kat muzium nun. Huhu. Jalan kaki tu... Dahla p0se... Huhu... Sadis t0l.



!
!
!
V

~after sh0pping m0pping~


 Kalau ikutkan macam - macam agi yang aku nak beli p aku luper nak kuarkan wit plak... Huhu. S0 yang dapat cume Kasut raye sepasang. Beliau 0ffer aku beli agi sepasang p aku tak dapat carik yang berkenan kat ati aku ni.0ffer aku baju yuna pun aku t0lak gak. Xm0 susahkan beliau. lagipun tak penting sangat pun. Lenkali ley beli agi kan biler ada wit lebey.

Naper tah aku jadi cam bek sangat sh0pping kali ni @ tak b0r0s. Beli apa yang patut jer. Isy cam tak percaya itu aku. Mana taknya... Lau aku kuar s0rang - s0rang ni gerenti abis 2 3 rat. Beli kasut... beli baju... beli handbag... Isy macam - macamla aku beli p kali ni cam takder nafsu jer nak membeli ni.

0wh lupa... aku tak sahur... Bab tu k0t???!!!
!
!
!
V

~kasut raya 2009~


Agipun mak aku tak ajar aku memintak - mintak kat 0rang ni. Lau 0rang nak bagi Alhamdulillah... Lau tak bagi takyahla gatal - gatal nak mintak p mase arwah ayah aku ader dulu mak aku slalu suh mintak macam - macam. Hehe.

P aku ingat lagi dowlu - dowlu mase arwah masih ada. Nak mintak wit pun menangis. Takutnyer pasal. My sista yang ala -ala sengal tu pun tak ajar aku mintak - mintak ni. Sume kena berdikari...

Bear kat bawah ni bukan aii yang mintak k p beliau yang adiahkan. Cian teng0k aku munc0ng jer kot. Hehe. Mekacih B sayang... L0ve u s0 much...

!
!
!
V

~Present daripada beliau sempena sh0pping di Melaka...hehe~


Pas penat bersh0pping sakan... kite0rang pilih untuk berbuka pose kat satu rest0ran ikan bakar ni kat area Sg Duy0ng.  Tak amik gambar pun bab cam p0y0 jer asik nak amik gambar ni. Tambah - tambah kawan beliau ada sekali p lau kite0rang berdua jer ciapla kite0rang beraksi depan camera. hehe...

Selesai berbuka... kite0rang gerak ke Tesc0 plak coz aku nak cari barang dap0r. Agak dah lama gak tak g tesc0 ni sampaikan kite0rang sesat... Hehe. P nasib bekla kite0rang jumper gak jalan nak ke sana.

S0 insyaAllah next month lau xda apa - apa aral kite0rang akan terjah Bandaraya Bersejarah ni lagi sekali. bukan untuk sh0pping tapi nak jelajah 1 Melaka plak. Nek beca gitu.. Hihi.

Keyla... nak st0p writing coz jap agi beliau nak teng0k blog n update bl0g plak k0t... hehe.

s0 kueh raya kat bawah tu untuk tatapan k0rang k!

Daaaa....


~tempahan daripada cust0mer @ member pejabat~


p/s : I L0ve u s0 much b sayang... Thanx 4 d baju raya... thanx 4 everything...

Tuesday, September 15, 2009

:-Kira Bintang-:

0rang len cibuk kira baper ari lagi nak raya... Aku ley plak kira bintang. Wakaka. Suka akula kan... Blog aku.
Saja nak bagi tenangkan pikiran. Wit bantuan raya entah biler nak dapat tah. Huhu.

Yang Penting baju raya kite0rang da beli Sabtu lepas kat Melaka. Pics akan menyusul p tak banyak pun amik pics. Penat jogging 1 dataran. Huhu. Kejam sungguh.
Dah2 yang tu xm0 citer dulu. Skang nak citer pasal bulan kelahiran dulu k.

Aku lahir bulan Januari

>Bercita - cita tinggi [cita - cita asal nak pergi Bukit Tinggi! huahua]
>0rangnya serius [sries sangatla aku ni...hehe]
>Suka Mendidik & dididik [ Mendidik - tu sebab aku amik Dipl0ma Pendidikan Awal Kanak - kanak & dididik?]
>Suka mengkritik [pengkritik tetap mak aii biler berpesen... wakaka]
>Mudah melihat kelemahan 0rang [2 sebabla dulu aku asik d0k reject c0lan2 menantu mak aku...haha]
>Rajin [ada masa jer aku rajin... tapi bab tid0 aku tersangatla rajin...hehe]
>setiap yang diusahakan nampak keuntungan [Alhamdulillah... baru nak nampak untung ni bisnes minyak wangi]
>Suka kecantikan, kekemasan & teratur [cantik itu menyakitkan...huhu]
>Sensitf [sangat2 p itu dulu... skg da kurang da. Tak caye? tanyala aii..hik3x]
>Berfikiran mendalam [jaga - jaga... aii ni tukang telek orang...hehe]
>Pandai mengambil hati [wah...aku ker? setahu aku bab tang ni la yang aku slalu fail. Aku bukan reti bab bodek membodek ni. SEjak demenjak ni jer.. Tu pun belajar daripada beliau...hehe]
>Pendiam [diam tanda aku nga berfikir dengan warasnya. Ala... mula - mula jer. Pastu ciapla mul0t aku meng0mel.]
>Pemalu [memang 2x... aiii memang pemalu 0rangnyer...hehe.. Malu aii nak cakap..]
>Daya tumpuan yang tinggi [takder makne aii...]

>Mudah mendisplinkan diri [0wh... yang ni kena azam betul2 baru ley uat coz aku ni 0rang yang selalu langgar pantang larang ni..hehe]
>Badan sihat tapi mudah diserang selsema [ya... aii ada alahan resdung k!]
>Romantik tapi tidak pandai untuk memperlihatkannya [haha... yang ni kena tanya beliau... romantik ker idak aii ni... ]
>Cukup sayang pada kanak - kanak [tu sebab aku amik Dipl0ma Pendidikan Awal Kanak - kanak]
>Suka duduk di rumah [ini bukan aku. aku memang suka merayau g wind0w sh0pping & travel d0k umah biler aku perlukan tid0 yang cukup sahaja ok.]
>Setia pada segala - galanya [setia aii pada bantal & selimut... setia aii pada teddy bear yang aii pel0k setiap malam... setia aii pada bl0g kesayangan aii ni... 0wh ada lagi... setia aii pada beliau tak pernah berubah...hehe]
>Perlu belajar kemahiran sosial [sangat- sangat perlu]
>Sifat cemburu yang sangat tinggi [cemburu terlampau bila tak dapat memiliki sesuatu tu sedangkan ianya  ada dengan kita selalu p cemburu2 aii takder sampai kill kill die die ea]

sekian terimas...

yang bawah ni biarla beliau yang jawab sendirik ek!;-)
chay0k b!
Beliau lahir bulan 0g0s

>Suka berlawak
>Mudah tertawan padanya
>Sopan santun
>Mengambil berat terhadap 0rang len
>Berani
>Tegas & bersikap kepimpinan
>Pandai memujuk
>Terlalu pemurah
>Eg0
>Dahagakan pujian
>Semangat juang yang luar biasa
>Cepat marah & mudah mengam0k
>Mudah marah apabila cakapnya dilawan
>Sangat cemburu
>Daya pemerhatian yang tajam & teliti
>Cepat berfikir
>Berdikari
>Suka memimpin & dipimpin
>Suka berangan
>Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat
>Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk
>Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit
>Belajar untuk bertenang
>Kelam kabut
>Romantik
>Pengasih
>Penyayang
>Suka mencari kawan

Monday, September 14, 2009

.:Hari Ini Dalam Sejarah : Bila Beliau Plak Masuk Dap0r:.

.:Beliau tunjuk bakat mengad0n & menguli tep0ng:.
.:Cam - cam bent0k ada...hikhik:.
.:Inilah hasilnya:.
09.09.09


Punyala bapak pemalas aku ni. Da dekat seminggu baru aku post kan en3 ni [14/09/2009]. Takder idea poit. Patutnya tuan yang empunya diri yang kena update ni. Isy2x... B, plez take over ea... hehe.

Saturday, September 12, 2009

:-CanTik iTu SaKit-:

 11hb September 2009
SAPA NAK CANTIK sila JANGAN ANGKAT TANGAN????!!!
Huahuahua. 
Sapa yang tak nak cantik poit. 0rang da sedia cantik pun berlumba - lumba nak jadi cantik. Tak padan ngan cantik... cucuk dahi... cucuk pipi. Aku pun nak jadi cantik gak p takderla sampai cucuk mencucuk ni. Tak koser mak aiii. Paling koman pun aku g uat facial jer cam pagi tadi.
Huhu... Ni yang aku nak citer ni.
Alkisahnya cenggini... Pagi tadi aku ada appointment untuk uat facial memandangkan aku bercuti hari ni. Dah lama gak asenya aku tak uat facial ni. Last masa dengan kak Bedah. Biler tah. Sungguh da aku tak hingat. Sowie bateri tak cas. Huhu...
1stly memang aku agak excited nak uat facial ni mula - mula tu p isau pun ada gak coz pengalaman pertama g facial agak menakutkan. Menyakitkan actually. Masih terbayang di ingatan lagi sebenranya p nak cantik punya pasal... Aku redah jer.
Mana taknya... mula - mula ok jer. Maintain gelak - gelak lagi dengan akak tu. B0rak - borak... Masuk tang wapkan muka... aku da menggelabah dah. 1st experience dulu aku bantai menggelupur bangun coz aku rasa tak boley nak bernapas sangat - sangat. Eii... nyesal pun ada gak masa tu p babkan bukan 0rang da banjer aku g uat facial... rugila lau tak try kan?
Nasib baik yang kali ni aku maintain ayu. S0pan jer bernapas ikut mul0t. Haha. Next step ialah memicit keluar jerawat, whiteheads & blackheads. Tu memang aku da agak da akan berlaku tapi tak sangka plak sakit sangat - sangat sampai aku rasa nak melalak kat situ p malu.... Nak pengsan pun ada gak p akak tu slamber derk je picit - picit kat muka aku.
Adoiii mak... T0bat aku aku dibuatnya. Paling tak ley tahan masa dia picit - picit kat hid0ng aku. Banyak sangat whiteheads or blackheads kat situ gamaknya? Puas kat pipi... dia picit agi id0ng aku. Eii akak ni... nak kena ni.... Sakit tau! Sakit sangat - sangat.Huhu.
'Geram akak teng0k dik... Jerawat kat dagu ni pun besar ni. Eiii... suka akak pat kuarkan jerawat k0 ni.'
Huhu.
Geram ye kak????!!!!
Meh cini aku uat lak kat k0. Nak teng0k k0 mengaduh ke idak. Eiii... aku geram dia tak tau. Mesti masa tu muka aku merah - merah dikerjakannya.
P nak uat camner... Nak cantiknye pasal. Lama gak aku menahan derita sebel0m dia taruk mask kat muka aku. Gold 24k Mask tu. Melayang RM**. 
Dekat 1/2 jam kot baru dia tanggalkan masker tu. Tak ingat bab aku bantai terlelap. Sedar - sedar je dia da tanggalkan mask tu.
Actually aku puas ati ngan service akak ni. Mesra alam pun iya. Cuma... bab yang picit jerawat tu jela yang aku tak tahan tapi.... kesannya sungguh memberangsangkan. Kulit muka licin, mulus & nampak cerah pas facial ni. Sila lihat perbezaan gambar kat atas.
Pasni tunggula raya tahun depan ker... masa aku nak tunang ker... da nak nikah nanti ker... Baru aku uat facial lagi. Uiks????!!!
Yela... sakit poit. Betulla kata 0rang.... cantik tu perlukan pengorbanan... Bagi aku plak cantik itu menyakitkan. [statement makan diri coz pasni aku sangat - sangat pasti beliau akan menceramahi aku]. Haha.
Moral of da st0ry... Cantik pada zahir itu tak salah tapi yang penting adalah kecantikan dalaman. Daripada hati yang suci... bersih... tak berhasad dengki... tak sombong... maka itu yang akan uat 0rang tak cantik pun akan jadi cantik. Tak guna makeup tebal 1 inci pun lau budi bahas tak ada. 
Maka kalau anda nak cantik...  bersihkanlah hati... hindarilah hasad dengki & iri hati & tersenyumlah... Maka anda akan jadi 0rang yang sangat cantik. ~Amin~

Wednesday, September 9, 2009

.:Busannyaaaaaaa:.

Sistem yang anje ni meragam lagi... eiii.... Rase nak marah jer.

Cepatla 11hb.
Nak cuti.
:-(

" kenE gAk Ker"

Nama penuh : Muhamad Fauzi bin Esa [ x caye lantak korang la]

Tarikh lahir : 28.8.1988...taun nage sakti bintara jaya... ape2 la b type ni sayang he2

Tempat lahir : Hospital Besar Segamat... anak jati johor ma.... pasni lau ase2 kiteorang xde ag, turunlah JB he2

Tempat membeso : Jelebu [1988-2005 ], Seremban [2005-2007], Gemas [2007 sampai la ni]... next year?

1. Name manje

- kat uma mak, ayah, adik2, sedare2 mue panggil aku ALONG bukan Ah Long... "B" panggilan dari sayang....
kat kolej kebanyakkan panggil aku pojie.... p yang pelik ade yang panggil aku 'Faz'.... lantak korang la.....

2. Aku seorang yang.....

- rilex je.... xbanyak cakap..... masalah datang pun aku boleh senyum lagi..... kerje banyak pun ley control lagi..
p banyak gak kerje2 aku kene koyak bab perasaan menyampah 2 datang tibe2 he2....

3. Insan yang teristimewa bagi aku.....

- ayah, mak, sayang, nurul dan pujin...... kak bet pun...

4. lagu kesukaan aku? nak tau gak ker...

- mua lagu2 yang baru je... lagu2 lame aku x layan.... lagi2 lagu yang karat2 2... kolot..

5. Makanan Feveret aku ea?...... sayang je yang tau:-)

6. Aku stress lau....... aku nga uat kerje tibe2 ade orang datang kat aku tanye care nak uat.... perghh
n lau ade orang yang cube ganggu aku dan sayang..... silap la korang...

7. warne feveret pun nak ker?.....

- yela2 warne feveret aku ungu ngan pink jer.... lantak korang la nak pk ape pun

8. Bende yang ader dalam suar?..... Lucahnyer he2

9. Kali terakhir nangis....... last kuar air mate time nga sakit dulu... Tuhan je yang tahu betapa sakitnye dada aku...
surah yasin dah aku sediakan sebagai 1 care tuk aku pergi dengan tenang... p Alhamdulillah umur aku masih panjang
dan berkat doa ayah,mak dan terutama sekali sayang yang sanggup datang lawat dan hantar aku ke klinik.... terima
kasih sayang.... B sayang sangat pada sayang.... sedih pulak teringat bende ni.... korang la..

10. Tempat yang nak sangat aku g..... MEKAH..... aku memang dah berazam sangat sejak aku kecil lagi nak bawa
ayah,mak,adik2 serta bakal isteri dan mak mertua aku untuk menunaikan umrah seterusnya haji... xkira bape
lame sekalipun....

11. Tag untuk rakan???
pepandai korang lar he

* untuk korang.... selamat menunaikan ibadah puase.... bulan yang mulia ni bnyak2kanlah beramal.... bnyak2kanlah uat
kuih raye.. kak earna tahun ni uat kuih almond mangge ngan air jagung eah he2.... SALAM


LOVE U SAYANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!

.:Tag Dari Suhazli:.

 Perghhh... semangat dow nak jawab tag dari mr. Suhazli ni. Sambil - sambil tunggu Bisk0t aku masak.

Untung - untung nagnt0k aku ni ley ilang.
hehe.
aye jawab ea....


Nama penuh: Norlizar binti Husin [seperti yang tercatat pada kad pengenalan & surat beranak aku... bukan surat beranak mak aku ye.]

Tarikh Lahir:
14 Januari 1984

Tempat Lahir:
H0spital Kuala Pilah, N9.

Tempat dibesarkan:
Umah ayela..... Pasir Berdengung.

1.Nama timangan anda?
 

-Mak panggil adik - Beliau panggil sayang - sedara mara panggil dikja - anak2 sedara panggil ind0k meaning makcik @ maksu - jiran tetangga panggil ija - kengkawan panggil Liza / za -




2.Anda seorang yang?

-cepat marah - cepat cooldown - garang - anje [haha] - yang len k0rang t0l0ng jawabkanla ea.... tak larat aku nak taip da ni...


3. Insan yang teristimewa?

-my m0m & beliau [MFE]



4. Lagu kesukaan anda?

-Tercipta untukku ~ Pasha (ungu) feat R0ssa - Selalu Mengalah ~17- Cintamu Mekar dihati ~ May-



5.Makanan kesukaan anda?

-Patin masak tempoyak - kerabu mangga - Laksam - Nc Kerabu - Pari masak asam - Coklat badam -




6.Sikap yang membuatkan anda stress?



-tak reti bahasa - meng0ngk0ng - mungkir janji -



7. warna kegemaran anda?

- pink - ungu  - hijau -



8.Benda yang mesti ada dalam seluar?

- kunci keta - hp - duit -



9.Kali terakhir anda menangis?

- nga nangisla ni ha.... ngant0k siot. Lau time aku nga ngant0k giler mesti airmata aku ngalir je cam 0wang nangis. huhu.



10.Tempat/negara yang ingin anda kunjungi?

- Mekah [umrah / haji] - jogjakarta [ sh0pping!] - any place yang r0mantik [ h0neym00n! haha] -



11. TAG untuk 6 rakan anda?



jaga - jaga...
jawabla wahai sahabat2ku...
-k.earna yang nga takder idea nak update blog die.

-kamikaze yang d0k senyap jer.
-Qasehlaura adik manis.
- & sume f0ll0wers aku yang rajin2 belaka.
termasuk beliau yang dikasihi... lau rajin t0l0ng jawab ea...
jangan nak ngelat tau!

ha amik ko!
jawab jangan tak jawab!
aku da berpinau2 bijik mate menjawabnye ni...
huhu.
tak jawab... kecik ati ayam tau.
huahuahua.
puas ati aku.
dah2x..
aku nak tid0 jap... da giler - giler ngant0k da ni.
huhu.

.:Kueh... Kueh...:.

1.15 am - Aku masih lagi menghadap biskut cornflake + bl0g  = mengant0k.  Masih ada lagi baki 1/2 mangk0k nak kena habiskan. huhu. Banyak tu.Bestnya lau dapat baring - baring skang ni. Landing - landing atas tilam mak aku yang emp0k tu. G0lek - g0lek pel0k Bear beliau. Cium2 baju ucuk beliau. Bestnya...
Beliau mesti ngah cedap lena diulit mimpi ni. Iye - iye je kata nak teman. Baru aku suh tid0... bet0l - bet0l beliau tid0 upernya. huhu. Dasar marang krapu.
Yela - yela... tid0la Bee... 
Penat gaknya pas majlis berbuka & tadarus kat kolej beliau petang tadi. Aye ni saja jer gatai nak anje - anje. Almakl0mla... Da lepas waktu tidur aye da ni. Huhu. Sadis sungguh!
es0k sambung uat Alm0nd L0nd0n plak. Lau laratla... 
Aku uat biskut ni saja - saja je sebenarnya. Yela... bukan sedap sangat pun. Just try my luck. Alhamdulillah... Tahun ni nampaknya ada jugak rezeki aku.
Skang da 1.30 am. 
Sakit belikat aku si0t. Biler biskut aku nak abis bakar ni?????!!!!
huhu.
Ni kena tuntut angpow kat beliau nih! hehe. Pastu pow baju raya... kasut raya... tudung raya... rambut raya... eh ade ker? 
Hehe.
Acah je tang rambut raya tu.
Yang len tu bakal kena tuntut oleh aku.
Cam kejam je kan????!!!!
Ala lau tak pow tahun ni... tahun depan ada lagi...
Tak tahun depan... double tahun lagi satu...
Hehehe.
tu b0ley dikateg0rikan sebagai 'materialistik tak?????!!!!
Generouslistik la....
Aper tah aku merapu tah. Mate cam da takley bukak da ni. Men taip jer ni.
Sowiela lau aku tulis bukan - bukan ni ye.
Ngant0k r....
Nak bubum....
Alamak...
Bunyi 0ven ni da macam alarm da ni....
Terkejut aku.

.:Eiii Tak SukanYe @ku!:.

Ntah apa nasib aku rini. Kena marah dengan cust0mer padahal bukan salah aku pun.  Siap mengam0k2 bagai. Macam kena sawan mailto:*$$#@*. Eiii... taula 'Cust0mers always rite' p tak payahla menempik2 macam 0rang giler. 0rang sengg0g0t pun tak macam dia.Eii... tak pr0fesi0nal langsung. Sistem ni yang manja sangat - sangat. Ngada - ngada sakitla... demamla...H1N1la...! Eiiii... geram tau!
Mak... kite jadi mangsa keadaan....
Yang cust0mer ni plak tak paham bahasa. Sk0lah tinggi - tinggi sampai jadi Loya p tak jugak paham bahasa. Loya buruk lagi ader! Eiii... mak suh blaja tinggi - tinggi bukan suh jadi kuang ajaq nak 0iiii...
Sudahnya dengan bos aku skali kena. Hambik k0!Rasakan perit tak peritnya d0k kat kaunter ni.
0wh sungguhla... aku tak mau sk0lah tinggi bertengkat2 ni. Takut nanti b0d0 & kuang ajaq pun bertengkat - tengkat gak. Cukupla dengan Diploma yang bakal aku dapat nanti & kerja sebagai kerani asalkan aku tak kuang ajaq macam dia.
Aku yang kena pergi kursus budi bahasa ke atau dia yang kena pergi surau dengar ceramah agama?
 Sungguhla... sape yang agak - agak tahap kesabaran dia tahap dewa boleh r cuba mohon jawatan kat sini ye. Compem dapat! Siap ngan surat s0k0ngan lagi.huhu. Aku da tak baper nak sabar da ni.
10 0rang cust0mer camtu compem aku cepat kena ginjal berdarah.

Monday, September 7, 2009

.:0wh Tid@kkkkkk...:.

 Malas!

Malas!

Malas!

0wh tid@kkkkk.....
Naper aku dilanda penyakit malas terlampau ni????!!! Malas nak meng'update' bl0g... Malas nak usik bahan uat biskut... Malasla nak citer haisyyyyyy...
Hari ini dalam sejarah, aku balik awal dari biasa. Kul 4.25 pm aku da terpacak depan punchcard gara - gara terlebey excited nak siapkan tempahan kueh raya. Selalunya kul 5 @ 5 lebey baru aku terhengeh - hengeh nak nek punchcard.
Nak taip pun da malas da ni.... haisyyyyyy....
Help! 3x
Tid0 r camni...
nite!

Sunday, September 6, 2009

.:Excited bikin kueh raye:.



Pic kat atas tu sumenya bahan - bahan untuk uat kueh raya tahun ni. Banyak? Memangla banyak coz ade tempahan sekali. Alhamdulillah....

Tak budget pun nak amik tempahan coz tahun ni ramai plak yang uat bisnes kueh raye kat opis tu. Lagipun aku takder assistant0-ne. Susah lau amik tempah banyak2 p tak pat nak ciapkan. Cian die0rang tak pat mam kueh raye t.
P tahun ni beliau dengan rela hati meng'0ffer' diri nak t0l0ng aku uat kueh. Entah t0l0ng teng0k jer ke... entah t0l0ng uat huru hara ker... entah t0l0ng kemas ker c0z aku bab2 mengemas ni eleh sket...he3x. Teng0k jela t ye. Yang pasti aku memang sangat terharu dengan beliau kerana sanggup & sudi nak t0l0ng aku. Thanx Bee Sayang... Lurve U So Much!
Tu bel0m agi nak cat umah... Kemas umah... Huhuhu. Berat2x.
Mase nga meng'update' en3 ni... aku sebenarnya dalam proses mengemaskinikan kedudukan sofa & barang2 aku. Almakl0mla... aii takder bilik. T0mpang bilik mak aii jerk. S0 barang2 aii bersepah2 kat ruang tamu ni. Haiisyyyy... Malu jer kat beliau c0z aku tau beliau lagi rerajin daripada aku bab kemas - mengemas ni. Aku terpaksa meng'admit'kannye. huahuahua.
Hopefully dalam minggu ni sumenye beres coz next week kite0rang nak g Sh0pping Raye plak! Destinasi? berkemungkinan besar adalah... jeng3x. hehe. Biarlah rahsia. Aik... Cam terlambat jer kan. he3x. Patutnye minggu ni p bel0m gajilaaaa...Lagip0n minggu ni nak ciapkan tempahan & kemas umah dowlu.
Okla... aii nak samb0ng mengemas balik coz beliau da bising da tu. hehehe

Friday, September 4, 2009

.:entry pasal makan:.

0keh! Duk diam2 shume. Aku nak pk ni. Ha3x. P0y0 jer kan!
Baru 3.30 pm. Lambatnye nak buke p0se... Hu3x. Upssss.... ley batal p0se aii k. Baru 3.30 pm da pk sal bab makanan. Cam budak2. Malu jer kat anak2 tau. Anak saper? Takkan anak aku... k0rang ni... Da tentula anak 0rang. kan3x???!!

s0 bagi mengisi masa lapang yang tak berapa nak lapang aku ni sementara tunggu backup selesai, aku nak share ngan k0rang aper yang aku suke tentang makanan. Tak taula normal ke tak bagi k0rang kan! Kite mula dari :

1. Garam 

Aku suka makan garam kasar terutamanya yang jernih 2. Aku pun tak tau camner aku ley dapat tebiat ni. P  lau mak aku nampak mesti dia bising.

2. Mangga Muda

Mangga muda + garam perghhhh.... Meleleh beb. Takpun uat kerabu mangga. Susah2 sangat nak cari mangga uat kerabu, g jer kat The Chicken Rice Shop. Mase sk0lah dowlu aku mang suka makan mangga muda yang dikupas & terus cicah garam kat tangan. hu3x. Tebiat tak ilang sampai skang p da kurangla sket bab gigi ngilu. hu3x. 2 3 ari ni aku sanggup panjat kusi semate2 nak petik mangga muda kat tepi umah aku 2. Cam ngidam plak asenye. Eik! Jangan macam2 ea... Babab t!:-)

3. Daging Lempap

Aper 2?haha. Aku tak pastila betul ker tak aku eja tu. Yang pastinya raye memang tak miss spesis daging tu yang direbus sampai emp0k n kemudian dikeringkan. Dapat plak cicah dengan air asam limau. Perghhh...

4. Coklat Badam

plez hadiahkan aku coklat badam mase betday aku t ea! Time tulah aku merasa sangat2 sayang kepada korang. he3x

5. Kuaci Hitam

keras nak mamp0s p memang feberet aku. Makan sampai gatal 1 muka. haha.

Ah...yang len maleh nak citer r. uat aku terliur jer.huhu. Dah2x... aku nak g uat backup ni.
bubuy...
:-)

.:Dugaan Puase : aku yang tak paham ke die yang tak paham2:.

Bahasa apa lagi yang nak aku gunakan untuk membuatkan dia paham... bahasa 0wang P0teh? bahasa Jawa? ke bahasa Sanskrit? c0z aku tulis bahasa Melayu dalam bahasa Melayu dia tak paham2.
Ya... mungkin dia berketurunan jawa s0 dia tak paham apa yang aku tulis ari 2. Aik, k0 skulah kat endon ke dowlu dik? atau mungkin saja dia d0k skulah elit dowlu. s0 speaking 0wang p0teh macam kunyah swing gam jerk. ea?
Ke bahasa yang aku guna 2 terlalu r s0pan kesantunannya tahap gaban seperti ini?
gurl : saya nak kawan jer... salah ker?
aku : kawan 2 tak salah p asenye ramai agi guy yang ley awak uat kawan kan.
[saja aku ringkaskan bab aku maleh nak menaip!ha2x]

bet0l per aku cakap... Kawan 2 tak salah kan? Tak pulak aku melarang beliau nak berkawan dengan sape pun. Takder dalam list 'Larang Melarang' aku. Tapi... biler lelaki & perempuan berkawan ada 2 maksud je. c0uple or just friend. Bagi akula... Fitrah manusia... biler da berkawan 2 mesti ada terselit sket kan kat celah2 tu prasaan suka kan terutamanya biler 0rang layan kita baik jer. Aku cakap pun berdasarkan pengalaman aku sendiri. 0k st0p! tak mau citer pasal aku plak ea. s0 paham2 sendirila ya apa tujuan dia nak berkawan dengan beliau 2.
  
pas2 langs0ng  dia senyap. aku pun mantain je r rileks sampai r malam td mesej dia munc0l lagi ciap misc0l2 lagi. laaaaaa....Tak paham bahasa Melayu rupenye... isk3x.

0wh... luper nak cakap. aku da tukar n0 f0n aku dengan beliau ari 2. he3x. cian k0rang c0npius baca bl0g aku ea...hik3x. Amp0n2x.

nak kate aku jelez... 0fc0z r aku jelez! giler si0t saper tak jelez lau hubby @ tunang @ bf kene ng0rat. P cam biasa, aku maintain jerk. Aku tersangatla paham gel0dak jiwa muda ni. Iyela... aku p0n penah muda gak kan. waahhh... tua suda bah? hu3x. M.A.T.U.R.E.D 0k! hua3x. Eh bukan same je ke meaningnye????!!!

s0 dipendekkan citer. Aku maleh da nak amik p0rt. Aku bukan 0rang yang suka nak cari gad0 dalam hal2 cenggini terutamanya dengan kaum sejenis aku. Pengalaman mendewasakan. Cewah... Aku lagi kesian dengan dia lagi ada. Yelah cinta bertep0k sebelah tangan. Bukan aku tak pernah ase.

Aperpun aku doakan dia cepat2 sedar & temui kebahgiaan yang dia carik. Amin.

uat Bee,
Sila abaikan en3 ni. ha3x.
Lurve u s0 much dear!!!!
miss u 2...:-(
6 hari x jumper si0t.

++Jom Kita Tukar Link!++