My Nuffy

Monday, December 31, 2012

Selamat Tinggal 2012...



Tahun 2012...

Terlalu banyak kenangan yang pahit dan manis dalam diari hidup ni... Tapi sedar tak sedar dah hampir ke penghujungnya dah.... Singkat sangat hidup ni kan?

Awal 2012 aku diberikan tanggungjawab yang besar sepanjang aku bertugas selama 6 tahun ini... Alhamdulillah Oktober 2012 tamat jugak akhirnya bila ada pengganti. Banyak dugaan dan cabarannya sepanjang masa tu dan selepas ada pengganti... mb continue next entry okey!

September 2012 berita gembira hadir di saat aku berduka. Aisy akan dapat adik! :-) Yea Aisy baru nak menginjak 2 years. Masa adiknya lahir nanti Aisy dah 2 tahun pun. Well seperti yang dijangkakan! Misi bising sebab cepat sangat katanya pregnant balik. Adush kak, umo saya ni bukan 24y okey dah nak masuk 29y next month dah kak oi... Bile lagi aku boleh nak beranak, sementara Allah bagi aku kesempatan dan kesihatan ni, biarlah aku beranak banyak2 dulu. Paling kurang pun dapat sepasang pun syukur alhamdulillah kak oi... Kang kalau dah nak masuk 35y, ko suruh stop pulak...

And tak sangka jugak kali ni same pulak pregnant dengan kak earna and Zeha (my opismate). Well we oll bakal bersalin mungkin dalam bulan yang sama! How wonderful... Kosongkan pejabat seadanya... Biar pening ketua masing2...haha. Well kisah merandung2 ni kite continue lain entry ye... Now just nak flashback what happen in 2012 je secara rawak and azam untuk tahun 2013 pulok.

O ye, my MIL family akan berpindah ke teratak mereka daripada kuarters... Banyak sangat kenangan kat kuarters tu... Arwah my FIL pun meninggal kat situ... But now we have to move on rite! rumah yang dibeli arwah dah pun siap diubahsuai. barang-barang kebanyakannya dah diangkut ke rumah baru. Yang tinggal barang kecik2 je.... Buat yang menanti and bakal masuk ke rumah tu haraplah bersabar ye...

Ermm ape lagi ek? Banyak jugak benda yang tak best nak citer untuk tahun 2012 ni tapi biarlah rahsia. Biarlah semuanya tinggal kenangan... Nak mulakan semuanya baru....

About my azam pulak, last year x pasti azam ape yang dah tercapai...huhu. Hajat nak jadi MASTER belum tercapai lagi. Mau kejar MASTER FARAH WAHIDA pulok pasni...huhu.

Azam 2013

# Capai pangkat SENIOR SUPERVISOR SHAKLEE
# Dapat pindah kerja dan rumah di PORT DICKSON ~ nak cari pengalaman di tempat baru.
# Target dapat rumah sebelum bersalin
# Target dapat baby gurl
# Kembangkan biz Shaklee and Rizqinshoppe
# Capai Income more than 2k every month ~ tak termasuk gaji keje gomen
# Target breastfeeding 2nd baby untill 2y
# Target berat badan 50kg dan ke bawah
# capai simpanan 20k setahun

Itulah antara azam terpenting aku untuk tahun depan... In Shaa Allah semoga Allah permudahkan segalanya dan perjalanan kehidupan kami. amin. So azam korang macam mana pulak? dah tercapai semuanya utk year 2012? :-)





Sunday, December 30, 2012

DIPOTONG TANGAN KERANA MEMBERI SEDEKAH



Dikisahkan bahawa semasa berlakunya kekurangan makanan dalam kalangan Bani Israel, maka lalulah seorang fakir menghampiri rumah seorang kaya dengan berkata, "Sedekahlah kamu kepadaku dengan sepotong roti dengan ikhlas kerana Allah s.w.t." Setelah fakir miskin itu berkata demikian maka keluarlah anak gadis orang kaya, lalu memberikan roti yang masih panas kepadanya. Sebaik sahaja gadis itu memberikan roti tersebut maka keluarlah bapa gadis tersebut yang bakhil itu terus memotong tangan kanan anak gadisnya sehingga putus. Semenjak dari peristiwa itu maka Allah s.w.t pun mengubah kehidupan orang kaya itu dengan menarik kembali harta kekayaannya sehingga dia menjadi seorang yang fakir miskin dan akhirnya dia meninggal dunia dalam keadaan yang paling hina.

Anak gadis itu menjadi pengemis dan meminta-minta dari satu rumah ke rumah. Maka pada suatu hari anak gadis itu menghampiri rumah seorang kaya sambil meminta sedekah, maka keluarlah seorang ibu dari rumah tersebut. Ibu tersebut sangat kagum dengan kecantikannya dan mempelawa anak gadis itu masuk ke rumahnya. Ibu itu sangat tertarik dengan gadis tersebut dan dia berhajat untuk mengahwinkan anaknya dengan gadis tersebut. Maka setelah perkahwinan itu selesai, maka si ibu itu pun memberikan pakaian dan perhiasan bagi menggantikan pakaiannya.


Pada suatu malam apabila sudah dihidang makanan malam, maka si suami hendak makan bersamanya. Oleh kerana anak gadis itu kudung tangannya dan suaminya juga tidak tahu bahawa dia itu kudung, manakala ibunya juga telah merahsiakan tentang tangan gadis tersebut. Maka apabila suaminya menyuruh dia makan, lalu dia makan dengan tangan kiri. Apabila suaminya melihat keadaan isterinya itu dia pun berkata, "Aku mendapat tahu bahawa orang fakir tidak tahu dalam tatacara harian, oleh itu makanlah dengan tangan kanan dan bukan dengan tangan kiri."


Setelah si suami berkata demikian, maka isterinya itu tetap makan dengan tangan kiri, walaupun suaminya berulang kali memberitahunya. Dengan tiba-tiba terdengar suara dari sebelah pintu, "Keluarkanlah tangan kananmu itu wahai hamba Allah, sesungguhnya kamu telah mendermakan sepotong roti dengan ikhlas kerana Ku, maka tidak ada halangan bagi-Ku memberikan kembali akan tangan kananmu itu."


Setelah gadis itu mendengar suara tersebut, maka dia pun mengeluarkan tangan kanannya, dan dia mendapati tangan kanannya berada dalam keadaan asalnya, dan dia pun makan bersama suaminya dengan menggunakan tangan kanan. Hendaklah kita sentiasa menghormati tetamu kita, walaupun dia fakir miskin apabila dia telah datang ke rumah kita maka sesungguhnya dia adalah tetamu kita. Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud, "Barangsiapa menghormati tetamu, maka sesungguhnya dia telah menghormatiku, dan barangsiapa menghormatiku, maka sesungguhnya dia telah memuliakan Allah s.w.t. Dan barangsiapa telah menjadi kemarahan tetamu, dia telah menjadi kemarahanku. Dan barangsiapa menjadikan kemarahanku, sesungguhnya dia telah menjadikan murka Allah s.w.t."


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, "Sesungguhnya tetamu itu apabila dia datang ke rumah seseorang mukmin itu, maka dia masuk bersama dengan seribu berkah dan seribu rahmat."


Via
Kata-Kata Kebaikan (JomLike)
 




BKU Berwajah Baru.

Dah lama sangat rasanya tak jengah blog kesayangan hamba ni... dah bersawang, berhabuk bagai dah ni... Azam tahun baru will continue writing In Shaa Allah... Hope u guys will always support me okey! :-)

Friday, September 7, 2012

Backdated Post pasal Uli-uli Biskut Raye Part 1.

Dah dekat 2 bulan berlalu barulah terhegeh-hegeh nak post pasal event Uli -Uli Biskut raye mase kat Melaka hari tu. Huhu. Manjang xde masa je... So rini kiranya nak tebus baliklah ni... nak tulis entry secara marathon...Boleh?

Ni mase mula-mula sampai kenalah beratur dulu... Patut sampai pukul 8 tapi dekat pukul 9 baru tercongok kat sini.. hambek ko kena beratur panjang..huhu. Ni tengah tunggu turnlah ni... Puaslah dok menyelit2 bawak aisy tapi xder pun yang prihatin... budak2 U yang kebetulan ada sekali kat situ main tolak2 je... sabar jelah haku... Tapi sekali babah aisy p beratur, terus dapat.


Lepas ambik free gift, sebelum masuk haruslah sain tanda kenangan dulu kan... Free gift tu dapat baju tshirt, bandana, apron n pelekat. Hari tu daftarkan untuk babah aisy sekali so dapatlah baju sepasang...

Mula-mula sampai muka memasing cam bahagia je tapi bila perut dah berkeroncong, muncung tak sudah...

happy little boy...


Little masterchef...

Semenjak dah dapat kaki ni bukan main ligat die berjalan... masa event ni saje biarkan die lepas... mak ai, x larat rasenye nak mengejar... merate-rate die pegi... habis anak dara, mak dara, anak orang pun die sape...

Ini antara barisan artis yang datang mase tu... Yang comel tu sape nama die, zarif ke hape tah, susah betul nak senyum... Wan sharmila mase ni je nampak.. lepas tu x pasti ke mane die... Group mane tah...

die dah start meragam...

Chef Zaidah yang disangkakan Kak Ogy Ahmad Daud oleh babah aisy...haha.



dieorang ni in my group tapi banyak dok layan budak2 mude kat depan... orang tue macam ai ni dok diam2 je ye...huhu

 yeayyyyy!!!! Bukan main lagi dua beranak ni bergambar sakan dengan awek2 Julie's ni...

Untungla dapat tunjuk ajar Chef Zaidah...hehe.



Dalam banyak banyak gambar rasanye ini yang paling sweet... Aisy kena kiss dengan Chef Zam... Babahnye punya keje... Die nak datang join event ni pun sebab nak jumpe chef Zam punya pasal... Sanggup ko! Sayang xder gambar babah aisy dengan chef Zam pulak...

Turn babah aisy pulak buat biskut craft... Pun jd tumpuan chef Zaidah..:-)

Haha... Ni group mane tah menyelinap ke group hijau... Selambe je die tegur aku... Ingatkan sape, bila pusing eh tengok die ni... Memnag aku berkenan tengok die berlakon start dlm citer Kasih Alia lagi... Dapat jugak bergambar..hehe.Sporting tuh...

Almy Nadia... Sibuk buat biskut craftnye....





Wednesday, August 29, 2012

Rindu Nak BerBlogging....

Assalamualaikum....

Hi, lama dah menyepi.... tetiba hari ni teragak pulak nak update belog kesayangan hamba ni... Owh lupa nak wish korang sume, "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN" ye...

maaf terpaksa tergantung lagi citer sampai kat sini... byk pulak kejeku rini...huhu. Insyaallah ader mase nanti kite stori mori lagi yer...tata titi tutu..:-)

LOL

Tuesday, May 8, 2012

Promote sekejap.


Promosi sempena Hari ibu.... mehla beli untuk ibu2 kite, ibu2 mertua kite @ bakal ibu2 mertua...:-)

sms 0194921944 untuk keterangan lanjut ye :-)

*** Free voucher gift.


Time To Clearkan rumah!

Huh! banyak sangat barang yang terpakai kat dalam rumah ni.. Penuh dah tak tau mane nak letak dah... Nak buang sayang... Ader yg masih elok lagi... Kat dalam bilik pun dah macam tongkang pecah dah ni... Tunggu mase nak pindah je.. yang entah bila2nye... Kena tunggu giliran...Huhu.

So saje jelah nak tempek kat sini kalau2 ader sape2 yg berkenan... Ader baju, kain, mainan, baju budak, tuppaware etc. kalau berkenan boleh pm sy kat fb rizqinshoppe @ Fauzi Lizar @ sms je (bg yg betul2 berminat ye) :

Not In Da Mood Rite Now.

Menulis dalam keadaan xder mood ~ Ape yang jadi? Hanyalah luahan perasaan x puas hati saja... Nama pun belog personal kan... so suka hati tuan rumahla nak tulis ape pun kan? Huhuh... Lately banyak perkara yang berlaku dalam kehidupan seharian ni. Kisah tanggung kerja yang berlarutan tanpa kesudahan... Tergantung macam tu jer... ~ Faktor utama kenape lately malas sangat nak pergi kerja. Berazamlah macam mane pun tetap gak MALAS. Nak diredhakan, hati tak berape nak rela... Biarlah masa yang menentukan. Dah malas nak fikir... Insyaallah kalau ader rezeki, aderla... Manalah tau ader rezeki yang jauh lebih baik dah banyak daripada apa yang x dapat tu... Oh ya, Najib tengah umumkan 'durian runtuh'. Tak taulah ade kena mengena ke tidak. Huhu.

Menjadikan makin takder mood tu bila ader problem dalam urusniaga. Hari tu ada yang membeli set trial dan transfer duit dari CIMB ke MAybank. Salah saya jugak tak tanya die transfer guna bank ape... Da dekat seminggu saya check masih jugak tak masuk duit. bila check betul2 transaksi tu dah masuk tapi pada hari yang sama keluar semula. Padahal saya takder buat ape2 transaksi online mahupun offline. Bila mintak customer check balik die kate xde return ape2 duit dlm akaun die... huhu. Dahla saya dahulukan duit saya utk dapatkan set trial tu... Hmmm... Last2 malam tadi dah giveup, xperla saya cakap kat die... mungkin bukan rezeki saya agaknye.... Malas nak panjang cerita... Mungkin salah saya jugak... Pertama kali jugaklah jadi macam ni.... Nak buat macam mane lagi? Redhakan jelah walau hati tak rela...Huhu.

Dah jadi macam-macam hal ni lagilah mood xder... Malam tadi pulak aisy kena himpap dek setereka.... Nasib baik mulut je yg berdarah.... Kalau kena kepala? Mau meroyan mama kat situ dik oii. Aduhai.... sabar jelah bila anak bujang sorang tu tengah melasak. Gigi baru nak tumbuh lagi 2 btg kat atas. Nasib baiklah tak demam.

Ape tah lagi nak membebel tah.. ikutkan banyak lagi ni... Tak puas hati dengan orang tu... tak puas hati dengan orang ni... Huhu. Takper2 simpan jelah ye... bukan takut orang tu baca pun sebab sebelum ni pun tak kesah langsung kalau orang yang tak puas hati dengan saya terbaca belog saya ni. Lantak pi lah...

Adeh  malasnye nak ke pos opis.... Nak hantar barang orang jap!

Tuesday, March 13, 2012

#WordLess WednesDay#

Semalam hari yang agak busy... Pagi cuma makan roti canai kosong. Tengahari tak makan... Petang mentedarah KFC orang belanje... 2 ketul sekali makan.. topup untuk lunch... Balik rumah perut dah rasa semacam je... Lepas uk2, perut terus rasa tak selesa sampailah pukul 12 malam tadi. Rasa macam nak berguling-guling dah. Bila baring je rasa macam tali perut tu berpintal-pintal. Disebabkan dah tak tahan, kejutkan hubby... Hubby urut2 kat tengkuk dan belakang badan. Tak semena-mena terus rasa nak muntah. Berlambak muntah kat singki. 2-3 kali jugak muntah... Masuk bilik, masih lagi perut rasa tak selesa. Tak tentu arah dibuatnya. Then hubby suggest pegi klinik. Terfikir jugak kalau klinik tutup dah tentu kena pegi hospital punya... Tak pasal-pasal kena tahan pulak nanti... Adohai.... Sabar jelah.

Nasib baiklah ada klinik yang bukak tengah malam tu. Kena sedas enjection tapi sakit tak reda jugak. Doktor cakap saya kena keracunan makanan. Hah? Entah ye tah tidak doktor ni... Sekarang pun perut masih rasa tak selesa lagi... Takkan nak ambik mc lagi? Kerja kat opis melambak2. Hopefully esok dah sihat sikit... nak hantar aisy ke rumah MIL lagi... Owh ye, aisy dah tak dijaga uwannya lagi... uwannya dah tak berape sihat... 

okeylah nanti sambung lagi ye... my hubby nak guna plak nak gosok baju die..hihi.

Thursday, March 8, 2012

Berita Gembira Buat Penjawat Awam.

Akhirnya terjawab sudah teka teki pasal SBPA... Kembali kepada sistem yang asal iaitu SSM. Gaji gred 1-54 naik 13%... Dah kira-kira tadi adalah dalam RM 130+... Alhamdulillah... COLA pun naik RM 50... Dengar kalau tak bulan ni, bulan depan dapatlah gaji dan tunggakan tu. Tak kisahlah lambat laun dapat jugak kan... Hihi.

Dah dapat nanti jangan pulak lupe diri ye... Laju jer kaki tu menapak ke tangga bank nak buat loan.. hehe. Kalau ada keperluan oklah tapi kalau saje2 nak menambah hutang baik tak payahla ye....

p/s : dah berangan-rangan nak bawak aisy pegi zoo Melaka hujung bulan ni...hehe




Friday, March 2, 2012

Salah Saya kah?

BENGANG SANGAT! Arghhhh....

Baru - baru ni saya ada promote untuk ypad... Dalam banyak -banyak supplier x tau kenape saya boleh berminat nak ambil dengan dia ni... ~ mungkin sebab saya ni jenis yang tak sabar. Tak mahu survey dulu... Harga yang saya dapat dengan die pun taklah murah mana pun tapi mungkin disebabkan dia adalah seorang WANITA jadi saya berasa yakin. Entahlah... Padahal ada yang lebih meyakinkan dan lagi murah dari itu. Janji asal ypad tu sampai dalam pertengahan bulan Februari tapi sampai masanya, barang tak sampai... Saya tanya sama ada barang delay ke hape tapi die cakap ini bukan delay... barang dah sampai kat SIRIM ke hape dan tak lepas lagi. Bukan delay ker tu? Mula-mula dah janji nak cod tapi sampai mase dia cakap barang tak sampai lagi.. Masih boleh bersabar... Tapi hati ni Allah sahajalah yang tahu. Dalam pada tu, ada member yang nak refund sebab die nak beli kat tempat lain... Anak die dah mengamok nak ypad. Dugaan Allah... setiap hari saya pm die tanya status ypad tapi jawapan dia sentiasa berubah-rubah. Saya ada bukti! Hati saya mula syak yang dia ni kaki auta tapi saya diamkan.. tawakal jelah... Masih menunggu respon dari dia tapi tadi bila saya buka fb, dia ada post pasal ypad yang delay tu dan pasal customer yang tak paham2. Pasal saya kah? Bukannya saya tak nak faham situasi dia tapi dia yang berjanji... Saya tak berniat nak aibkan dia kat sini. saya cuma mahu bersihkan nama saya dan tak mahu orang salahkan saya atas kelewatan ini... Ada satu komen saya kat pos tu rasanya saya dah post tapi bila tengok balik dah xde... da kne delete agaknya... Kalau kamo tak salah kenape nak delete? Tak paham saya... sekarang die kate dia dah suruh supplier hantar terus kepada saya. entah bila dapatnya entah. jangan saya kena refund duit orang lagi sudah... Dahla tak untung banyak tambah rugi lagi ade... Ya Allah sabar jelah... Kat bawah ni saya sertakan sekali pm antara saya dan die... nilailah sendiri...








Tuesday, February 21, 2012

Aisy 9 bulan.


Budak tak berape nak tembam... :-) Sekarang usianya dah 9 bulan 5 hari. Sangat aktif dan sangat-sangat manja! Tak boleh nampak mamanya menghadap lappy ni, mulalah die gelisah nak godek same. Berebut-rebut nak lappy mamanya. Anak mama... anak mama... Berbakul dah mainan mama belikan pun die tetap nak lappy mama jugak :-) Tu yang kadang-kadang sangat sukar nak mengupdate belog.

Sekarang ni pun dah letak die dalam walker. Habis kaki mama die langgar. Sabar jelah.... Bila tengok mama die tak pedulikan die, mulalah die buat muke kesian dan buat muka comel untuk tarik perhatian saya. Itu yang buat saya rindukan die setiap hari. Tidur malam tak sah kalau tak mengepit bawah ketiak mamanya. Tu yang manje mengada-ngadenye lain macam tu.

Rite now, aisy dah pandai memanjat, duduk sendiri, berdiri sendiri... Tu pun jatuh bangun jatuh bangun jelah. Sekarang memang risau kalau tinggalkan die sendirian atas katil. So lasak sesangat!

Then sekarang dah pandai kenyit mate kat orang. Habes anak dara dingoratnye.


So cute when he do that..:-)

Pejam celik pejam celik sekejap jer die dah besar... Harap aisy membesar dengan sihat...:-)




New Duit syiing.


Pertama kali dapat syiling emas ni mase dalam perjalanan ke Kota Tinggi. Teruja! Sekarang ader 2 keping dalam simpanan saya. Satu lagi dapat mase beli roti dekat Jusco. Babah aisy kate dekat sane memang senang nak dapat tapi kalau tempat lain huh xder pun... Mase pegi CH hari tu pun tertunggu-tunggu gak kalau dapat syiling emas baru ni lagi.. hampeh. Non ado ye... Tak perlah... Nanti lame-lame banyaklah tu kan!

Tengah tunggu duit kertas baru pulak. :-)




Pemenang Happy Birthday Kerudung Ungu.

Saya minta maaf sebab terlalu lewat mengumumkan nama peserta yang terlibat serta nama pemenang bagi GA ni... Kalau ada yang tak senang dan dah tawar hati terpulang... Tujuan saya adakan GA ni untuk suka-suka sahaja dan nak menghargai pembaca KDGUNGU ~ Kalau adalah... Kelewatan ini juga bukanlah disengajakan... Di pejabat, BLOGSPOT dah pun diHARAMkan secara rasminya. Same macam FACEBOOK. No choice. Waktu rehat saya, saya penuhi dengan bergegas ke rumah untuk menghantar susu kepada anak saya. ambil masa 20 minit untuk sampai ke rumah. hanya 15 minit - 30 min untuk bersama anak tersayang. Kadang-kadang tak sempat nak makan pun. Ader sape2 kesah? Kerja kat pejabat makin bertimbun-timbun. Tanggung kerja cc bukan tiket untuk duduk goyang bontot. Meja dah serupa tempat kucing beranak... Semuanya nak SEGERA.

Di rumah adalah masa untuk anak dan suami saya. Takkan saya nak menghadap belog semata-mata dan mengabaikan suami dan anak saya?

Oklah. No more bebel.. . Nanti bertambah menyampah anynomous tu dengan saya...

Dengan ini saya ingin mengumumkan pemenang-pemenang Happy Birtthday Giveaway 2012

1) Tudung Exclusive Bernilai RM 35, Kupon Diskaun 25% Rizqinshoppe/shaklee
 
36.http://cempakakuningku.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html
 
2) Shawl Bernilai RM 18 (shawl ini saya akan gantikan dengan tudung yang senilai dengannya kerana agak sukar untuk saya mencari shawl atas nilai RM 18), Kupon Diskaun 20% Rizqinshoppe/shaklee
 
11.http://niaryani.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html
 
3) Tudung Bernilai RM 15, Kupon Diskaun 15% Rizqinshoppe/Shaklee
 
3.http://duniakebahagiaanku.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html
 
Hadiah tambahan ~ entry terbaekkk

 http://alongnidar.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html


Tahniah kepada para pemenang. Sila tinggalkan nama, alamat serta no tel anda di kdgungu@gmail.com. Saya harap semua berpuas hati dengan keputusan GA ini dan secara rasminya saya mengumumkan bahawa ini adalah GA yang terakhir yang saya adakan. NO MORE GA kat belog kdgungu ini! Saya harap anynomous tu berpuas hati. TQ










Thursday, February 16, 2012

MACAM MANA HENDAK DAPATKAN SUSU IBU DENGAN BANYAK.

Bila lihat gambar ini, pasti ramai ibu2 diluar sana yang teruja.




~Ini hasil saya sendiri~ 




Bila melihat hasilnya soalan yang lazimnya orang tanya....

" Wah banyaknya. Makan apa boleh dapat banyak ni?"

Pada sesetengah  ibu baru yang belum faham konsep penyusuan, mereka mengandaikan susuibu itu banyak seperti air paip ...terus mencurah-curah begitu sahaja dengan melalui pemakanan.

Si ibu yang makan seperti orang lain juga akan menjawab..."saya makan macam biasa sama macam kalian juga cuma saya amalkan makan vitamin."

Maka si ibu baru tadi pun terus membeli apa jua jenis vitamin si ibu ini makan tanpa banyak tanya. Tapi selepas 4 minggu makan, hasil susunya masih sama. Maka si ibu baru ini terus menyalahkan produk vitamin tersebut dengan mengatakan produk ini tidak bagus dan tidak berkesan. Walhal puncanya adalah si ibu baru ini tidak bertanya dengan selanjutnya.............


Sepatutnya soalan yang seharusnya ditanya :

" Wah banyaknya. Bagaimana nak dapat hasil sebegini ya?"

Jawapan yang tepat yang perlu diberi ialah :


1. Saya membuat perahan dengan konsisten terutama bila anak saya tidur dan tidak menyusu secara langsung dari saya. 
2. Jika saya sibuk ditempat kerja, maka saya akan "counter back" dengan power pumping.
3. Saya menjaga pemakanan dan minuman saya...ditambah saya ambil vitamin demi memastikan kesihatan saya ditahap optimum dan saya dapat meneruskan penyusuan dengan baik.
4. Saya memastikan pengisian rohani supaya saya dapat mengatasi apa jua tekanan yang saya lalui;
5. Istiqamah

*Tidak dinafikan pengambilan supplement yang mengandungi protien dan kalsium membantu penghasilan susuibu dengan cepat dengan syarat si ibu kerap mengosongkan payudara melalui menyusu secara langsung atau sesi perahan yang konsisten. Ini kerana komposisi besar dalam susuibu ialah protien dan kalsium selain zat-zat lain untuk melengkapkan pembesaran dan pertumbuhan anak.




NAMUN , VITAMIN TIDAK BANYAKKAN SUSU. Makan mana-mana pihak yang cuba manupulasi kenyataan saya, saya berdoa moga ALLAH berikan taufik hidayah untuk golongan ini sebelum berkata-kata.

Rata-rata manusia hari ini hanya makan untuk dua sebab :
1. untuk memastikan perut kenyang
2. yang menjimatkan



Rata-rata kita hanya pentingnya kualiti makanan dan taraf kesihatan bila diuji dengan penyakit. Waktu ini supplement yang mahal pun menjadi murah. Berapa ramai yang amalkan pemakanan yang mengikut piramid pemakanan serta menyediakan sekurang-kurangnya sepotong buah dalam menu harian? Jika anda tergolong dalam golongan yang sangat prihatin atas kesihatan, tahniah, kerana anda tergolong dalam manusia yang beringat tentang 5 perkara sebelum tibanya 5 perkara itu.


Ini pengalaman saya sendiri yang amalkan vitamin sejak mengandung, menyusukan anak dan sehingga ke hari ini...saya makan untuk tujuan kesihatan. Walaubagaimanapun sepanjang menjayakan penyusuan, vitamin membantu saya tidak keletihan terutama bila pulang kerja, saya masih mampu melaksanakan tugas dan rutin harian saya, menjalankan tanggungjawab sebagai isteri kepada suami, anak saya tidur lena kerana kekenyangan dengan susuibu dan tidak banyak karenah. Memang susu lebih pekat dari biasa (beza jika terlupa / tertinggal  makan vitamin)...so ianya sebagai satu hasil yang saya lalui sendiri. Apa yang ibu2 dah lalui itulah kenyataan dan tidak dapat diubah. Namun setiap orang mempunyai pengalaman yang berbeza.


Apapun sekali lagi : VITAMIN TIDAK BANYAKKAN SUSU. Ia hanya membantu si ibu sihat dan terus dapat membekalkan susuibu dengan lebih BAIK dari banyak sudut. Sesiapa yang dah lalui mereka akan tahu apa yang saya maksudkan :)





crdit




BERMINAT? ? Nak order boleh email rizqinshoppe@yahoo.com or sms ke 019-4921944 DAN JANGAN LUPA UNTUK  KONSULTASI PERCUMA.  



Senarai Nama Peserta Happy Birthday Giveaway Kdgungu 2012.

Assalamualaikum and hai semua...

So sorry sebab lambat sesangat-sangat update belog ni... Mesti ramai yang dah tak sabar nak tau pemenang GA kerudung ungu yang lepas kan! Okey2 saya tau setiapkali saya buat GA jer mesti lambat update...hehe. nak buat macam mana, ader je kekangannya... Memandangkan petang ni saya free sikit so saya nak update dululah nama peserta. Pastu insyaallah kalau takder aral hari Ahad nanti saya akan buat cabutan ye. Tu pun bergantung kepada mood Aisy...hehe. Just Kidding! :-)

1.http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html
2.http://storycikhoneybee.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

3.http://duniakebahagiaanku.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

4.http://taufidris.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

5.http://mascontestgiveaway.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

6.http://hairulizacontestga.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

7.http://izancute.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

8.http://eventsbybloggers.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html
9.http://24-7nay.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html
10.http://ayuayu101.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

11.http://niaryani.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

12.http://sayangsyeeda.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

13.http://ablogforgiveawaylovers.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

14.http://hidayatulputra.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

15.http://pinknlavender.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

16.http://afiman81.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

17.http://nanakimie.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

18.http://ezzathepolkadots.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

19.http://myapeapeaje.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

20.http://lalazarryn.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

21.http://penyapubercabang.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

22.http://applehijaulife.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

23.http://ummiimandancgl.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

24.http://sukahati-fieda.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

25.http://2merah1ungu3c.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

26.http://zaiikulim.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

27.http://sahbanu-mulaan.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

28.http://ummiluvgiveaway.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

29.http://miyainsyira.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

30.http://elialaily.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

31.http://alongnidar.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

32.http://iraimikieyto.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

33.http://ceritaladiespurplegc.blogspot.com/2012/01/happy-birtday-giveaway-2012.html

34.http://sofiah-andaikutahu.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

35.http://segalanyerkuterima.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

36.http://cempakakuningku.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

37.http://atieneo07.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

38.http://kisahsinenot22.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

39.http://kisahsinenot22.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

40.http://thelittlefh.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

41.http://gengggkapak.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

42.http://cattompes.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

43.http://alvas-87-contest.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-201.html

44.http://iqaqayra.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

45.http://imayoungster.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

46.http://yonghwanaj.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

47.http://cattompes.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

48.http://sukadukacahayaqaseh.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

49.http://recycleboxes.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

50.http://mrsbullat.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

51.http://alia-manis.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

52.http://kanokino.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

53.http://sikecilaina.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html

54.http://elialaily.blogspot.com/2012/01/happy-birthday-giveaway-2012.html



Fuh lega.... Ada yang tercicir ke? Kalau ader just comment kat entry ni bersama link entry anda then saya akan masukkan dalam senarai ye. Till then bubuy..:-)



Sunday, January 29, 2012

TEKNIK Hypnobreastfeeding DALAM MENJAYAKAN PENYUSUAN.


Pernah dengar tentang hypnobreastfeeding? Bukan hippopotamus ya.
Hypnobreastfeeding adalah satu teknik menggunakan kuasa minda bawah sedar atau subconscious minds untuk membanyakkan susu (cukup untuk keperluan bayi) sekaligus menjayakan penyusuan hingga anak berumur 2 tahun.

Penghasilan dan pengeluaran susu badan bergantung kepada faktor utama : fisiologi dan psikologi. Bila seseorang ibu itu fit dari segi tubuh badan dan emosi, insyaAllah penyusuan pasti berjaya.
Sebagaimana teknik hypnobirthing yang menggunakan kekuatan dalaman untuk memberi motivasi dan kekuatan kepada ibu yang menjalani proses kelahiran, begitu jugalah dengan hypnobreastfeeding yang gunakan kuasa minda untuk meningkatkan motivasi dalaman dalam penyusuan.
Pernah tak jumpa seorang ibu yang menyusukan anaknya sampai 2 tahun yg berkata “Saya tak pernah plan pun nak menyusu. Awal2 dulu memang beli susu tepung siap2. Hari pertama tu memang bagi FM. Pam susu memang tak beli, belajar tentang BF pun tak. Memang saya tak yakin langsung saya boleh menyusu. Masa kerja pun saya tak pam. Tapi susu saya memang banyak berlambak2 sampai terpaksa bagi susu badan kat anak”.

Saya tak tau kalau ada, tapi saya tak pernah jumpa. Yang saya selalu jumpa,

“Saya dari awal niat nak susukan anak, saya tak beli sebarang susu tepung. Dari awal kelahiran saya susukan dia dan saya yakin saya boleh menyusu walaupun susu mulai ada pada hari ke-3. Saya kerap pam dan alhamdulillah susu saya cukup utk anak saya.

Dan yang macam ni:

“Saya dari awal niat nak menyusukan anak, tapi susu tak ada”
“Saya memang nak BF anak tapi tak ada rezeki”
Tahu tak kenapa kita asyik tak ada rezeki? Sebab kita dok selalu cakap kat diri “Kita takde rezeki…” rezeki pun tak ndak datang dekat2 sebab asyik kena halau saja.
Hypnobreastfeeding adalah benda yang paling basic dalam BF, iaitu merasa tenang dan yakin untuk menyusukan anak.

So, macamana nak praktik hypnobreastfeeding ni?

10 Teknik Hypnobreastfeeding:

(1) Memahami bahawa ketenangan itu perlu dalam penyusuan.
(2) Tingkat mood ‘bonding’ dengan baby seperti lihat gambarnya, tengok videonya, dengar rakaman suaranya, etc. Perasaan kasih sayang & baby-bonding ni akan menggerakkan hormon endorfin yang memberikan ketenangan.
(3) Tenangkan diri dengan alunan al-Quran/zikir/muzik yang bersesuaian.
(4) Bernafas dengan teknik yang betul.
(5) Lakukan ‘self-affirmation’ yakni memberi kata-kata semangat kepada diri sendiri.
(6) Jauhkan perkara2 yang boleh mengundang stress dan kesedihan.
(7) Berdoa dengan bersungguh-sungguh.
(8) Jauhi kata2 dan tanggapan negatif seperti “aku takde susu”, “susu aku tak banyak”, “takde rezeki anak aku menyusu badan”, etc
(9) Perhatikan ibu2 yang berjaya menyusukan anak mereka dan visualkan diri kita juga seperti mereka.
(10) Pastikan diri kita dalam keadaan rileks, bersih dan gembira.
Seperti hypnobithing, hypnobreastfeeding berkait rapat dengan natural living jadi ibu2 haruslah mengambil makanan yang tinggi kandungan khasiat, air yang mencukupi kerana keperluan asas tubuh adalah kunci kepada kelancaran aktiviti tubuh termasuklah mencipta ketenangan.
Rileks, dan jangam gopoh-gapah kerana gopoh gapah itu amalan syaitan.
Tapi jangan lupa, psikologi dan settle, fisiologi jangan diabaikan – serta teknik2 asas breastfeeding ===> stimulasi (rangsangan) & konsep supply & demand :)
Affirmation je yang banyak tapi pam tak konsisten tak jadi hokey. Umpama ibu yang praktik hypnobirthing, walaupun dah kurang rasa sakit, tapi baby kena keluar juga ya :)


CREDIT : MOMMY LINA



Friday, January 20, 2012

Aisy turn to 8M.

Assalam,

Hi mommies and all readers ~ tetiba nak speaking omputih pulak pepagi ni... Hehe. Antara happy entah sebab apa dengan pening sebab kena tanggung kerja orang lain tapi tak keluar surat lagi. Adeh! Hari ni aisy ade kat rumah MIL sebab tengahari ni nak saya nak bawak MIL pergi Maybank. Duit pencen beliau tak masuk2 gak lagi. Teruk betul... Dahla sekarang ni tak pakai buku lagi dah, lepas tu setiapkali nak check akaun kena RM11. Kalau tiap2 bulan check? RM11 x 12 bulan. cer kira berape banyak MAYBANK dapat untung???? Ader yang kerja Maybank @ bersedara dengan Maybank ker tolong terangkan kat saya sikit... Saya ni matematik dapat 5c jer masa SPM dulu...Huhu.

Enough pasal perkara yang memeningkan ni... Just nak story pasal anak kesayangan hamba, Muhammad Aisy now turn to 8M! Alhamdulillah beliau dah membesar dengan jayanya hasil dari SUSU IBU beliau. Semalam bawak aisy pegi checkup kat kd. Berat dah naik daripada 7.2 kg kepada 7.8 kg. Naik dalam 600 gm je... Oklah kan..:-)

Lepas tu kan, setiapkali nurse tanya sama ada bagi baby susu badan ke susu formula? Dengan bangganya saya jawab, SUSU BADAN! Yes aisy masih lagi menyusu badan... Alhamdulillah. Tapi semalam pertanyaan nurse buat saya termanggu... dia tanya,'taknak try susu botol a.k.a susu formula pulak ker? Aik???!!! Ape cer ni? 8 bulan saya berhempas pulas, berusaha nak full bf anak saya, alih-alih hari ni saya disuggest bagi susu formula pada aisy??? Owh no! Sama sekali tidak! Kecewa betul rasanya bila ditanya macam tu... Tapi saya memang nekad! Selagi masih terdaya, akan akan tetap bf aisy. INSYAALLAH.

Selagi tak ada sebab yang menghalang, selagi itu saya akan teruskan bf aisy. Andai ditakdirkan saya mengandung ketika masih menyusukan aisy pun saya tetap akan meneruskan perjuangan. Saya tahu ramai lagi yang masih keliru mengenai menyusukan bayi ketika hamil ni... xper insyaallah kalau ada masa kita akan bincangkan semula ye. Tak sabar nak share ape yang saya dah dapat masa Bengkel hari tu.

Bila nurse tanya lagi aisy dah pandai ape, yang boleh saya jawab aisy aru pandai meniarap, angkat badan, berpusing tapi tak bergerak ke mana-mana pun. Haha. So cute bila die try nak 'bertarik' tapi just terkapar-kapar je macam orang nak berenang. Kalau duduk dah ok jugaklah cuma kena jaga kat belakang dia. Takut tiba-tiba dia hempaskan badan ke belakang je. My fault jugaklah sebab awal sangat dah masukkan die ke dalam walker. ~ pernah baca 1 blog / fb ni die cakap baby yang guna walker ni akan lambat berjalan etc. entahla...


Anyway, mama nak cakap... mama sayang sangat kat aisy...:-)
MUAHHHHHH




Thursday, January 12, 2012

HAPPY BIRTHDAY GIVEAWAY 2012

Sempena hari lahir saya pada 14 January ni, saya nak adakan 1 giveaway yang cukup simple jer..:-)


Syarat-syarat penyertaan :
1) Ada belog
2) Buat 1 entry mengenai 'HAPPY BIRTHDAY GIVEAWAY 2012' ni. Just a simple one.
3) Wish HAPPY BIRTHDAY.
4) sertakan juga 'SAYA SOKONG PENYUSUAN SUSU IBU'
5) Yang dah follow, TQSM. Yang belum follow terpulanglah nak follow atau tidak BELOGKDGUNGU dan RIZQINSHOPPE. Tiada paksaan ye.
6) Dah buat entry sila link dan bagi komen pada entry ini semula ye.
7) Pemenang dipilih melalui undian bersama MUHAMMAD AISY RIZQIN..:-)
8) Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 Januari 2012. Sebarang rayuan selepas tarikh itu tidak akan dilayan.


Hadiah :

1) Tudung Exclusive Bernilai RM 35, Kupon Diskaun 25% Rizqinshoppe/shaklee
2) Shawl Bernilai RM 18, Kupon Diskaun 20% Rizqinshoppe/shaklee
3) Tudung Bernilai RM 15, Kupon Diskaun 15% Rizqinshoppe/Shaklee

**With extra freegift

So have fun! :-)



Wednesday, January 11, 2012

SPECIAL PROMOTION

******************** SPECIAL PROMOTION **********************

Sempena hari lahir saya pada 14 Januari 2012 ini saya ingin meraikannya dengan memberi DISKAUN sebanyak RM 5 untuk setiap item yang disenaraikan di bawah :

1) Bumble Bee Nursing Pillow (RM 84.90) free postage
2) Angry bird preshoes (RM 20.00) + RM 6 For postage
3) Mom + Dad love Me pyjamas (RM 20.00) + RM 6 For postage
4) Coolababy printed button pink/green (RM 30.00) free postage
5) QQBaby Cloth Diapers purple (RM 20.00) + RM 6 For postage
6) Coolababy colour button yellow(RM 20.00) + RM 6 For postage
7) Coolababy Aio pink/purple (RM 20.00) + RM 6 For Postage
8) Polkadot pink baby shoes (RM 20.00) + RM 6 For Postage
9) Inch Worm (RM 20.00) + RM 6 For Postage
10) Nursing Inner ( 24.00) + RM 6 For Postage
11) Semua pembelian Fullset SHAKLEE pada bulan January layak dapat diskaun khas RM5 daripada RIZQinSHoppE.
12) Semua produk di dalam BABIES AND KIDS CORNER (Diskaun RM 5)
13) Baby Swadle (RM 30.00) + RM 6 For Postage
1) Pre Order YPAD (RM 35.00) + RM 7 For postage**

** Hanya untuk yang bayar deposit RM 20.00 sebelum / pada 14 january 2012.TQ

** Mixwholesale RM 100 ke atas akan dapat FREE POSTAGE!!!!

**FREE POSTAGE bagi semua pembelian produk shaklee yang melebihi RM 100.

Tawaran ini hanya SAH sehingga 14 january 2012 SAHAJA! Sebarang rayuan selepas tarikh ini tidak akan dilayan.TQ



Tuesday, January 10, 2012

YPAD VERSI KANAK-KANAK.


RM 40.00

Y-pad jual ke Europe ­ ­
bacaan lebih formal like western country
saiz... lebih kecil berbanding Ipad

pre order Mid Feb 2012

1) Learning Words
2) Spelling Ability
3) Math Ability
4) Vocabulary Developement
5) Pronunaciations
6) Recognition Ability
7) Music Talent
8) Independent Learning Ability
9) Pages Interactive
10) Learning Card


**sesiapa yang berminat nak order boleh bagi nama dan deposit RM 20 dulu tanda jadi ye. TQ

order :

1) Alynn Dhiya
2) Ain Aiman
3) Chenta Adam
4) Wan Syamsafariza
5) Zuria Ghazali
6) Noor Adilah Abd Rahman
7) Zuliana Ghazali
8)
9)
10)


***sesiapa yang dah booking bolehla Depositkan RM 20 ke dalam akaun maybank saya 105074071860 (NORLIZAR BINTI HUSIN). Lepas bankin sila inform dengan saya ye. email rizqinshoppe@yahoo.com / sms 0194921944.  Postage fee RM 8.00 ye.. Kalau nak ambil sendiri pun boleh. No Problem punya.TQ





Monday, January 9, 2012

AISY.

Lama dah tak update pasal aisy kan. Mama die asik bz je berbisnes...Hehe. Hmm 16/01 ni genap aisy 8 bulan dah tapi baru nak pandai 'bertarik'. Tak apalah janji aisy sihat. Dah makin lasak pulak tu. Malam tadi je dah masuk kali yang ke berapa entah kepala die terhantuk. Kisahnya malam tadi mintak tolong babahnya butangkan baju aisy tapi aisy mengeliat sini mengeliat sana sampai dah turun kat kaki. Tak lama lepas tu dengar bunyi berdentam kuat and aisy menangis sekuat hati sampai tak keluar suara. Tak nak dia nangis berpanjangan terus saya ambik aisy dan peluk die erat2. Saya lebih suka cara macam tu bila pujuk anak daripada mulut bising salahkan benda atau orang lain. ~ Tapi pelik babah tak boleh nak pujuk aisy kalau aisy menangis~

Sekarang ni pulak die dah pandai tak nak dengan orang lain kalau mamanya ada. Orang lain dukung tapi lepas tu nampak muka mama die mulalah meraung manjang. Time nak tidur pun same. Kalau ada mamanya jangan haraplah dapat nak tidurkan die dalam buaian. Takkan mau die de... Walhal mata dah lebam dek mengantuk sangat. Meragam jerlah die selagi tak mengopek kat mama die. Aisy... aisy... Manje sangat-sangat sekarang ni... :-)

Aisy sekarang dah tak mau langsung makan bubur etc. Dia lebih berminat dengan nasi lembut. Ayam pun dah start makan. Bagi sayur bantailah dibuangnya balik. Biskut marrie jadi pilihan kalau takder nasi. 3 keping pun boleh habis. Mungkin dia dah biasa dengan sesuatu yang manis jadi bila bagi bubur kosong, sayur ect yang tawar die takmo. My fault.

Cuma tulah risau sebab tak jumpa lagi orang yang boleh jaga aisy... Hmm... Kalau boleh nak cari orang sekitar rumah mak tu jer. So tak payah nak bawak dia berulang sampai ke Gemas... Paham-paham jelah. Kang cakap lebih-lebih nanti jadi gaduh pulak nanti. Buat mase ni terpaksa jugaklah tinggalkan die kat mak. Bukan tak kesiankan mak tapi memang takder pilihan lain buat masa ni. Nak tinggalkan dengan  orang lain pun cuak jugak. Kes bayi mati tersedak susu, kes bayi diberi ubat tidur dan macam-macam lagilah.

19/01 ni nak bawak aisy pegi timbang lepas tu nak selesaikan roadtax kereta viva and pegi MELAKA! Hehe. Seoul Garden barangkali. Whink!

p/s : tak sabar nak tengok aisy duduk sendiri dan berjalan. :-)




Saturday, January 7, 2012

TIPS BERNIAGA SAIDINA ABDUL RAHMAN BIN AUF.

Berikut adalah tips perniagaan yang boleh kita ambil dari seorang korporat Islam yang amat tersohor dalam bidang perniagaan iaitu Saidina Abdul Rahman Bin Auf:

1. Sikit, tapi untung

Konsepnya mudah, untung sedikit tetapi dalam kuantiti yang banyak. Setibanya Saidina Abdul Rahman berhijrah dari Mekah ke Madinah, beliau ditawarkan oleh seorang saudaranya yang baru sama ada mahu memiliki kekayaan atau isterinya, namun beliau lantas memilih agar ditunjukkan sahaja di mana letaknya pasar.

Dari situ, beliau memulakan perniagaan menjual unta. Harga unta yang dijual hanya 1000 dirham (tiada untung kerana harga kos unta adalah 1000 dirham juga!).

Cuba teka? Di mana keuntungan itu diperolehi? Jawapannya, beliau hanya mengambil untung atas jualan tali yang mengikat unta tersebut! Bayangkan beliau dapat menjual 1000 ekor unta dalam masa sehari sahaja. Untungnya? 1000 upah tali x 1 dirham = 1000 dirham

2. Banyakkan sedekah atau infak

Berapa ramai antara kita yang selalu bersedekah apabila mendapat kesenangan? Bilasudah mahu miskin, baru terlintas ingin bersedekah? Itu adalah konsep yang salah, seharusnya kita bersedekah ketika senang dan sihat!

3. Usaha secara berterusan

Kita lihat kekuatan jiwa yang dimiliki oleh Saidina Abdul Rahman dalam berniaga. Dalam peristiwa Hijrah, beliau sanggup tinggalkan kekayaan semata-mata menyahut seruan Hijrah. Namun, beliau cepat-cepat berusaha mengubah nasib diri setibanya di Madinah berbekalkan modal yang ada. Kita juga harus bersikap sedemikian, jangan mudah mengalah jika bankrup atau gulung tikar.

4. Keyakinan yang jitu kepada Allah

Orang beriman dan bertakwa yang kaya adalah mereka yang senantiasa memiliki keyakinan bahawa segala usaha yang mereka kerjakan pasti mendapat keberhasilan tidak kira cepat atau lambat, sedikit atau banyaknya untung.

Semoga kita beroleh manfaat.. Amin

By: Abang Isaifuddin Bin Abang Noran (Asoi).
 



Friday, January 6, 2012

Dalam Gembira Terselit Duka.

Semalam, saya ambil half day sebab kasihankan mak terpaksa jaga aisy buat sementara waktu. Dah alang-alang tu, saya bawak mak pergi check semula kat klinik EDEN dengan DR. Cheng tu. Tak sabar betul nak tahu apa keputusannya... Jeng Jeng Jeng... Alhamdulillah setelah diperiksa, DR cakap darah tinggi mak dah turun! Daripada 184/90 kepada 148/70 Macam tak percaya.... Alhamdulillah syukur sangat-sangat...Tak sia-sia saya beli FIBER PLAN + ZINC untuk mak.

Cuma kencing manis mak naik tinggi bacaannya 20.0... Hmm mana taknya, sekarang ni kan musim buah, hari tu bawak buah durian + manggis dari kampung. Pastu mak saya pulak pegi minum jus oren tropikana dengan FIBER PLAN. Aduhai... Lupa nak pesan dengan mak minum jus oren segar... Tak apalah, lepas ni harap kencing manis mak turun balik.

Now my mum continue dengan FIBER PLAN + ZINC COMPLEX bersama-sama ubat-ubatan yang dibekalkan oleh klinik EDEN. Hopefully my mum akan sembuh seperti sediakala.

Pasal buah pinggang mak yang rosak tu DR cakap sikit je mungkin disebabkan kes mak kena langgar dulu tu. So tak perlu nak jumpa pakar. Hmm... entahlah tapi saya dah suruh mak pegi check kat klinik kat KL semula nanti. Risau jugak takut DR sini kurang pengalaman. Wallahualam...

Saya akan terus mengupdate perkembangan mak saya setelah menggunakan produk FIBER PLAN + ZINC COMPLEX ni lepas ni. Insyaallah.

p/s : Takziah kepada keluarga allahyarham
Shahrin Ismail, 33, anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut dan isterinya Norazimah Abdul Aziz, 34, yang telah meninggal dunia setelah kereta mereka terbabas masuk dalam parit. Tak kenal pun tapi allahyarham Norazimah ni merupakan sepupu kepada opismate saya Kak Earna. Al Fatihah. Maklumat lanjut boleh baca di MYMETRO .

Sekian, wassalam.




Wednesday, January 4, 2012

Petua Hilangkan Bau Busuk Dalam Kereta.

Hari tu masa hantar Kelly pergi klinik rupanya dia dah terbuang air kecik kat atas kusyen kereta. Baunya aduhai menusuk hidung betul walaupun dah dibasuh berkali-kali oleh babah aisy. Dah dekat 2 minggu pun baunya masih tak hilang. Segan betul bila nak tumpangkan orang...Huhu.


Lebih kuranglah baunya macam gambar kat atas ni tapi lagi menusuk! Hancing ko! So penyelesaiannya... Tadi saya ambik roti yang dah lama kat dalam peti ais pejabat nih kemudian letakkan je merata kat atas kusyen kereta. Alhamdulillah tak lame je lepas tu baunya dah berkurang. Fuh lega...



Sama jugak kalau terbawak durian dalam kereta, confirm baunya semerbak kan! So boleh jugaklah gunakan petua tadi tu untuk hilangkan bau durian. Dah banyak kali dah cuba cuma babah aisy je yang tak berapa nak percaya...Hehe.

Tapi makesure guna roti biasa/putih je okeh! Jangan pulak gatal-gatal nak letak roti kaya ke hape kang habis bersemut kereta korang saya tak tau...Hehe.

Sekian, Wassalam.




Tahun Baru. Azam Baru. Harapan Baru.


Hari ni dah masuk  hari ke 4 tahun 2012. Semangat nak kerja? Hampeh! Hehe... The good news, saya dapat anak sedara baru lagi tahun ni... ~ Rasa macam nak menambah sekali jer~ ahak!

Mood Sekarang ~ SWING. Bermula 04/01/2012, saya hantar aisy kat MIL. Tawakal jerlah... Kalau nak cerita nanti jadi tak sedap pulak... Nak cari orang yang betul-betul boleh jaga aisy bukan senang... Bukan ramai yang sanggup... Tapi apakan daya, demi kesihatan mak, saya terpaksa berkorban.

Saya juga harap MIL dan suami saya tak salah faham... Bukan saya tak percaya pada MIL dan bukan jugak saya nak mengajar MIL saya tentang cara nak jaga bayi. Saya tau MIL saya memang berpengalaman tapi KES aisy ni lain sikit. Susunya bukan susu FORMULA tapi SUSU BADAN saya sendiri. Penyediaannya tak rumit tapi kalau tak betul boleh merosakkan khasiat susu tu. Kalau mak senang sikit nak ajar...

Dah waktu rehat, nak pergi tengok aisy sekejap! Hati berdebar-debar je... kenape tah...Azam baru saya akan sambung kemudian... aisy lagi penting...




++Jom Kita Tukar Link!++