My Nuffy

Saturday, June 18, 2011

Diari Aisy : Cemas!

Cemas!
Awal-awal pagi lagi aisy dah buat mama dan babah die cemas.
Silap mama jugak...
Lupa nak sendawakan die...
Sudahnya aisy tersedak susu sampai keluar ikut hidung...
Ingatkan tak ada apa-apa...
tengok lepas tu keluar buih kat mulut aisy... Lepas tu mama tengok aisy macam susah sangat nak bernafas!
Panik giler mama mase tu...
Mama cuba berdirikan aisy tapi die masih jugak macam tu...
sekejap-sekejap die menangis...
barulah nampak airmatanya keluar mungkin disebabkan terlampau sakit ke hape mama tak tau...
babah aisy bangun dengan muka cemas lalu berjaya menjaringkan gol pada minit ke 68 hasil hantaran cantik daudsu...he3
-ni babah yang tulis okeh! Boleh plak babah ni buat lawak eh! Ei geram je tau!-

Bila tengok keadaan aisy masih tak berubah jugak, babah terus ajak pegi klinik sampai tak sempat mama nak capai hp ke hape... Tudung pun tak sempat nak pakai...  Punyalah cemas sangat mase tu. 
Sampai kat klinik, pintu pagarnya tutup... Babah berentikan kereta depan pintu pagar dan masuk jalan kaki kat dalam kawasan klinik. Ade sebuah rumah misi kat situ. Babah bagi salam banyak kali tapi tak ada yang keluar menjenguk pun... huhu. 
Sudahnya mama dan babah aisy ambik keputusan untuk bawak aisy ke Hospital Jempol. Babah aisy bawak kereta laju giler! Lepas daftar dan check ape sume, alhamdulillah aisy tak apa-apa. Cuma tersedak biasa... 

Fuh lega rasanya... hmm pengalaman pertama jadi macam ni kan... mana tak panik... Tapi alhamdulillah bukan sawan tarik... doktor cakap kalau 1 bulan tak mungkin die kena sawan tarik ni... Adoi hai... Aisy ni betul-betul dah buat mama dan babah aisy panik tau! 

Balik je dari hospital, terus babah singgah beli roti canai... Lapar katanya.... Heh! Sampai rumah, mak mama terus tanya kenapa kiteorang keluar tergesa-gesa tadi... Mama cakap kiteorang keluar pegi beli roti canai! Hehe... Sudahnya sampai tengahari mama, babah dan aisy sambung tidur... krohhhhh.... Hik2.

Hmm... harap-harap ini jadi pengajaran buat mama dan babah... Aisy jangan buat mama takut lagi tau!
-the end-





3 comments:

Yana a.k.a Noni said...

Lainkali jgn lupa tepuk utk sendawakan baby tau..akak baca pn dh dpt bygkn mcmner kalutnyer mama & babah Aisy ms tu...baby memang kene extra care...x boleh leka..hehehe

ellisya said...

uich..mau tak takut..
tu rasanye klu pakai baju tido suar polka dot pon mau redah je tuh..
lantak la..janji anak selamat kan..
adoii..ngeri plak..

Mama Gee said...

alahai....
org tu ni kalo tersedak air masuk hidung pun dh rs pedih sampai ke takak...nikan pula baby...
mcmanapun kena sedawakan baby yaa..
jadikan pengajaran :)

++Jom Kita Tukar Link!++