My Nuffy

Friday, April 22, 2011

Petua Nak Hilangkan 'Hiccup' @ Cegukan.

Tadi masa dalam kereta, tiba-tiba babah aisy hiccup! Lamalah jugak... Sampai kat opis pun tak berhenti... Sebelum tu mama suruh babah aisy tutup hidung sambil telan air liur tapi babah masih jugak hiccup...


Mama pun selalu gak kena dulu... Puas gak cari petua macam mana nak hilangkan hiccup ni... Kalau baby yang kena biasanya orang tua akan letak benang baju yang dibasahkan dengan air liur kat dahi baby tu... Kalau orang tua takkan nak buat macam tu jugak kot??? Ei macam tak sesuei ajo kan! So mama cube cari petua untuk hilangkan hiccup ni...

Antara petua yang mama ada cuba yang tulah... Picit hidung lepas tu bila rasa nak hiccup terus telan air liur... (sebenarnya die suruh tutup hidung sambil minum air... tapi kalau tengah emergency guna aje air liur...hehe) 

Masa babah aisy buat tak jadi tadi mama hairan jugak... Apesal mama buat ok je tapi bila babah aisy buat tak jadi pulak... Mama diam jelah sampai kat opis... Bila tengok hiccup babah aisy tak berhenti jugak terus mama picit hidung babah aisy kuat-kuat sambil suruh die telan air liur bila terasa nak hiccup... Terus hilang hiccup babah aisy... kalau tak jadi jugak tadi confirmlah mama kena sakat dengan babah aisy...Hehe.

So lepas ni kalau ade sesapa yang kena hiccup tiba-tiba bolehla test petua ni ye... Free ajo...hehe.





1 comment:

QUEENPINK said...

salam.

jemput join ga.

http://queenroszaliza.blogspot.com/2011/04/queenpink-lucky-follower.html

++Jom Kita Tukar Link!++