My Nuffy

Thursday, March 11, 2010

Macam mana nak kurus kalau....





Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH


Makan jagung boleh kurus tak kawan - kawan???!


Macam mana nak kurus kalau.... Makan selalu saje tak hengat? Melantak sakan macam seminggu dah tak dapat makan. Encik Abi pulak jadi supporternya... Lagilah tak hengat... Tiap - tiap minggu tak sah kalau tak makan kfc. Kalau dulu makan pun nak kena paksa tapi sekarang belum sempat nak paksa aku dah ajak makan dah. Kalau tak makan mulalah meragam. Masuk anginlah... keluar anginlah... Ha! Ha! bau ape tu? Ko kentot ea????!!!! Busuk punya olang! Haha...

Kalau dulu masa awal - awal kenal, berat badan aku cuma 43 kg gitu. Saiz seluar pun dalam 26 -27 la kan... maintain gitu ( wah tetibe rasa cam riak dan bangga ) Sampai kena komplainlah dengan tok mak sebab kurus sangat ( dah lama tak jumpa tok mak... dengar celoteh die...). Mana taknya, aku cuma makan berat waktu sarapan and lunch saje. Lagipun dulu Encik Abi sangat rajin ajak aku dating @ joging kat taman rekreasi (jogginglah sangat...) Baru 2 pusingan dah terduduk. Lepas tu merengek - rengek ajak Encik Abi pegi pasar. Macam - macam Pasar yang kiteorang redah. So bila balik tu terus je membongkang tak hengat hape dah.

 Satu lagi aku cuma banyak makan bila sebelum period je. Bila dah period mulalah hilang selera makan. kadang -kadang satu hari tak makan pun tak kesah. Tu yang kadang - kadang manjang kena gastrik tu.

Tapi tu dulu.... Sekarang ni berat aku dah mencecah 53 kg ko! Bayangkanlah 10 kg naik dalam masa 6-7 bulan gitu sahaja. Mana taknya, macam tadi, baru je sarapan nasi kerabu dengan Encik Abi terus lapar lagi tengok kakak - kakak ni makan. Patutkah?

Saiz seluar aku sekarang? Alahai malunya nak habaq.... Emmmm..... 31..... Huhuhu..... Tak pasal - pasal kena beli seluar baru... Seluar yang sedia ada ni dah ketat giler. Nak bernapas pun susah. berkerut - kerut muka nak kancing seluar. Hukhuk...

Itu belum kira baju kurung, blouse and baju anak (terbalikkan) lagi tu. Semuanya dah sempit and ketat - ketat belaka. Encik Abi dah berapakali tegur baju aku ketat sangat sampai nampak ketara breast and perut bonset. Alahai... nak buat macam mana.... Tu je baju yang ada ( yang lain ada tapi belom sempat lipat! Huahuahua). Sape suruh galakkan aku melantak sakan? Kan dah kena beli baju baru... Teeettttt.....(alasan!)

Tapi yang peliknya kalau dulu orang asik komplain aku ni kurus sangat, sekarang dah berisi pun orang komplain jugak. Tak cukup sifat betul. Cik Kiahlah yang tak abes - abes mengusik.

"orang dah ada abanglah katakan... Dah senang hati." hehehe....

Pasal tu kah? Ada kena - mengena ke? :-)

Cik Kiah suspek sebab aku banyak makan ubat. Ubat apatah... Yang aku tau aku cuma minum cocoa collagen je sekarang ni. Sebelum tu ada jugak aku ambik maajun. Sajalah nak try - try konon. Tapi bila dah start minum cocoa collagen aku berhenti dulu. Nak tengok effect cocoa collagen ni pulak. Takkan sebab tu kot????!
Setahu aku tak ada pulak die tulis untuk menaikkan berat badan. So buat masa ni aku berhenti minum cocoa collagen tu dulu. nak tengok macam mana. Adakah disebabkan itu atau aku memang kuat makan sekarang ni.

Kalau boleh masa nikah nanti dah tak ada dah perut bonset and berat dah turun 48 kg semula. Atlleast cantik terletak jelah baju nikah tu kat badan aku nanti kan coz sekarang ni nak tempah baju pun takut tau. Takut tak muat pun ada... Takut jadi macam baju tunang hari tu pun ada. Sah - sah aku beli baju dah siap je nanti! Tak pun pakai je baju tunang hari tu balik (kalau muatla... Huhuhu)

p/s : kena tambah azam 2010 : Nak turunkan berat badan 53 kg -> 48 kg dalam masa 3 bulan! Boleh???!
:-)


4 comments:

Cik Wanie said...

kalau nak tahu samada blh mkn atau tidak,
tgk pada belakang setiap pack,
especially bahagian energy,
so kat situ blh tau samada sesuai atau tidak utk dimakan,
hihihihi;)

safina aishah said...

jgn la pedulik sgt apa org cakap.kalo nak turunkan berat badan pun bukan nak kurus kering tp utk kesihatan jugak...

Mr & Mrs Architect CuTe said...

to cik wanie,

slalunye men bedal jerk sis... tak sempat pun nk tgk blkg die... hehehe...

to kak erna,

ha! akak pun same.... :-) manjang ckp nak diet sampai takmo makan...

safina aishah said...

haish.akak mkn la tp dlm kuantiti yg kecil je.bukan target nak kurus tp nak turunkan berat badan.kang terlebih berat dapatlak penyakit 3 serangkai.mslh lain lak kene setelkan...hu3

++Jom Kita Tukar Link!++